Persoanele fizice care construiesc sau revand locuinte, desfasurand aceasta activitate in scopul obtinerii de venituri ,sunt obligati la plata TVA ? In ce conditii ?
domnule Xerxes,sa inteleg ca,in cazul domnului Razvan SN,daca vinde oricare din cele 4 apartamente achizitionate,la o valoare mai mare de 35 000 euro,este obligat sa plateasca tva,iar ca sa nu plateasca tva trebuie sa vanda la un pret mai mic de 35 000 euro (unul sau mai multe apartamente).E corect cum am inteles ?
Eu pe de o parte din lege am inteles ca nu ar trebui sa platesc fiind vorba de o constructie veche ( prin constructie veche banuiesc ca se intelege mai veche de 50 de ani* ) iar pe de alta parte conform celor spuse de boggy_2012 ar trebui sa intru la plata de tva . Deocamdata nu am ajuns la cumpana de a lua hotararea daca sa vand sau nu si de asta nu m-am interesat personal la autoritatiile abilitate dar daca nu ne va lamuri nimeni pana atunci va promit ca voi reveni cu un raspuns .
* La directia taxe si impozite cladirile mai vechi de 50 de ani beneficiaza de o reducere a impozitului cu 10-20% . Banuiesc ca tot la aceasta perioada de timp se refera si problema cu vechi/nou din discutia de fata.
constructiile vechi sunt scutite de tva, indiferent de nr. de tranzactii efectuate.
potrivit art. 141, alin (2) din codul fiscal, următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile.
livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării.
daca se vor vinde numai cele patru apartamente vechi si se va depasi plafonul de 35.000 euro, nu se va plati tva pentru ca acestea sunt scutite de tva si nici nu va trebui sa se inregistreze in scopuri de tva intrucat nu a derulat nicio operatiune care intra in sfera de aplicare a TVA.
cititi cu atentie exemplele din normele de aplicare ale art. 127 cod fiscal.
Domnule Xerxes,eu m-as bucura daca dvs ati avea dreptate,dar ,din pacate,legea e interpretabila,si nu specifica clar daca se plateste TVA sau nu.art 141 aln 2 litera f spune ceva,iar art 127 aln 2 punctul 5 spune altceva,iar exemplele cele 4 sunt deasemenea interpretabile.
In cazul meu,eu am cumparat ,respectiv am am si vandut un apartament intr-un imobil vechi,in acest an,si am fost avertizat de notar in momentul perfectarii actelor ca nu mai pot cumpara si respectiv vinde un alt apartament in acest an calendaristic,decat daca doresc sa platesc tva pt cele 2 imobile,si acest lucru nu mi-i l-a spus ca asta ar crede notarul ,ci in urma faptului ca notarul are obligatia sa trimita fiscului din 6 in 6 luni lista cu toate vanzarile care au avut loc.Fiscul interpreteaza legea in favoarea lui,si a hotarat ca trebuie platit tva daca mai vand un alt apartament in acest an.Daca e sa nu legal ,singura solutie e instanta de judecata,care dureaza mult timp,si costa si o groza de bani,si reusita in lupta cu statul este totusi una mica,si mai mult ,si daca presupun ca as castiga acest proces,eu tot sunt obligat sa platesc fiscului tva ,cum doreste el ,pana la finalizare procesului,si abia atunci ar trebui sa primesc banii inapoi,dar nu sub forma de cash,cum ar fi normal,ci fiind scutit de plata oricaror datorii le-as avea eu catre stat.
Deci,din punctul meu de vedere ,situatia e sumbra,chiar daca ai dreptate,legea e interpretabila ,iar statul va interpreta intotdeauna in favoarea lui,iar cel care are de pierdut e cetateanul.Si,ca o paranteza,in arges,parca ,nu mai stiu exact judetul,dar am vazut la stiri acum cateva luni,fiscul a inceput urmarirea persoanelo fizice care au realizat mai mult de 5 tranzactii imobiliare de orice fel,si i-a obligat la plata tva pe tranzactii,plus penalitatile si amenzile ca nu au platit tva pe tranzactie,si eu mai declarat ca au hotarat in prima faza sa ii aleaga pe cei cu peste 5 tranzactii datorita numarului foarte mare de persoane care au facut tranzatii si nu platit tva,si ca urmeaza sa inceapa urmarirea si celor care au desfasurat mai mult de 2 tranzactii imobiliare intr-un an calendaristic.
Deci domnule razvan sn,ar fi de preferat sa mergeti si dvs personal la fisc,si sa intrebati exact,preferabil ar fi sa obtineti un raspuns oficial,adica o hartie stampilata de fisc ,si aftfel veti stii exact ce aveti de facut.Sper ca ne veti comunica si noua,aici ,raspunsul celor de la fisc.
Revin asupra acestui post cu un raspuns cert dat in scris de Administratia Fiscala,in special pt dl xerses care era atat de sigur,si anume:..".desi efectuati livrari de imobile vechi care sunt scutite de TVA(si nu optati pt taxarea acestora),daca depasiti plafonul de 220000 lei in cursul aceluiasi an,aveti obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA."
Deci dl razvan sn ,daca vinde cel putin 2 apartamente vechi in acelasi an calendaristic si depaseste plafonul de 220000 lei,trebuie sa plateasca si tva.