Persoanele fizice care construiesc sau revand locuinte, desfasurand aceasta activitate in scopul obtinerii de venituri ,sunt obligati la plata TVA ? In ce conditii ?
cred ca ati inteles gresit. normele din codul fiscal sunt foarte clare in acest sens.
Exemplul nr. 1: O persoană fizică, care nu a mai realizat tranzacţii cu bunuri imobile în anii precedenţi, a livrat în cursul anului 2010 două terenuri care nu sunt construibile. Deşi persoana fizică a devenit persoană impozabilă pentru aceste livrări, totuşi livrările respective fiind scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, persoana fizică nu are obligaţia înregistrării în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal. Dacă aceeaşi persoană fizică livrează în cursul anului 2010 o construcţie nouă în sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, va avea obligaţia să se înregistreze în scopuri de taxă dacă livrarea respectivă cumulată cu livrările anterioare depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.
Exemplul nr. 3: O persoană fizică realizează în cursul anului 2010 două livrări care ar fi scutite conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Dacă nu mai realizează nicio operaţiune în anul 2010, iar în anul 2011 va livra o construcţie nouă sau un teren construibil în sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, va avea obligaţia să se înregistreze în scopuri de taxă în anul 2011 numai dacă va depăşi plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.
Domnule Xerxes,eu sunt deacord cu dvs si asa am inteles si eu ,numai ca fiscul este de alta parere,de asta le-am si trimis o cerere in scris in care sa cer un punct de vedere oficial,pt ca neoficial mi-au dat raspunsul telefonic si anume ca trebuie sa ma inscriu ca platitor de tva,si raspunsul in scris este identic.Singura varianta este sa ma adresez instantei de judecata.Uitati raspunsul lor exact:
"In consecinta,desi efectuati livrari de imobile vechi care sunt scutite de TVA (si nu optati pt taxarea acestora),daca depasiti plafonul de 220000 lei in cursul aceluiasi an,aveti obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA"