avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doctoratul la zi este considerat ca experienta in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doctoratul la zi este considerat ca experienta in campul muncii??

Daca o persoana este doctorand la zi se considera forma de angajare? Din cate stiu nu exista posibilitatea cartii de munca in perioada doctoratului la zi (asta in cazul in care persoana respectiva nu a avut deja deschisa cartea de munca).
puteti sa-mi comunicati, va rog, si temeiul legal?

multumesc,
Iuliana Balan
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:38, 21 Octombrie 2015
HG nr.567/2005 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 540/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat prevede :

Art.23. - (1) Pe toată durata activităţii, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă, care obţine bursă, beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi obligaţii ce revin salariatului, precum şi de dreptul de a desfăşura activităţi didactice prin cumul sau prin plata cu ora, potrivit contractului de studii de doctorat.
.....
(3) După susţinerea tezei de doctorat, I.O.S.U.D. eliberează o adeverinţă care atestă că perioada în care doctorandul a urmat studiile universitare de doctorat în forma de învăţământ cu frecvenţă constituie vechime în muncă.
eu stiu ca HG nr.567/2005 a fost abrogata prin august de HG 681/2011...cu vechimea nu am idee..dar ceea ce incerc sa aflu si eu demult este daca doctoranzii la zi pot fi si salariatii unei institutii, cu norma intreaga, pe durata nedeterminata, adica sa aiba si un c.i.m. la o alta institutie in afara de contractul de studii doctorale cu universitatea...poate stie cineva..
multumesc
iulaina a scris:

Daca o persoana este doctorand la zi se considera forma de angajare? Din cate stiu nu exista posibilitatea cartii de munca in perioada doctoratului la zi (asta in cazul in care persoana respectiva nu a avut deja deschisa cartea de munca).
puteti sa-mi comunicati, va rog, si temeiul legal?

multumesc,
Iuliana Balan




Legea 1/2011:

C. Studentul-doctorand

Art. 164. -
(1) Pe parcursul desfasurarii studiilor universitare de doctorat, persoana inscrisa in programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studentii-doctoranzi sunt incadrati de catre IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD ca asistenti de cercetare sau asistenti universitari, pe perioada determinata.
(2) Pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.
(3) Studentul-doctorand poate desfasura activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4-6 ore conventionale didactice pe saptamana. Activitatile didactice care depasesc acest nivel vor fi remunerate in conformitate cu legislatia in vigoare, intrand sub incidenta Codului muncii, cu respectarea drepturilor si obligatiilor ce revin salariatului si cu plata contributiilor datorate, potrivit legii, la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.

Art. 165. -
(1) Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este asimilata, conform legislatiei in domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu exceptia cazului in care studentul-doctorand realizeaza venituri pentru care plateste, in aceasta perioada, contributii la asigurarile sociale.
(2) Dupa sustinerea tezei de doctorat, IOSUD elibereaza o adeverinta care atesta perioada in care studentul-doctorand a urmat studiile universitare de doctorat.



Textul de lege va lamureste problema ridicata.Cat despre posibilitatea ca in paralel cu studiile doctorale sa desfasurati activitate pe un contract de munca,ca angajat ,nu am gasit in HG 681/11 o interdictie in acest sens si nici in Legea 1/2011,unde se precizeaza ca
...."Activitatile didactice care depasesc acest nivel vor fi remunerate in conformitate cu legislatia in vigoare, intrand sub incidenta Codului muncii, cu respectarea drepturilor si obligatiilor ce revin salariatului si cu plata contributiilor datorate, potrivit legii, la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale."
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator
Multumesc, foarte utile informatiile.
Cu bine,
Mirela
Multumesc!
Iuliana

Alte discuții în legătură

Cum demonstrez activitatea de cercetare in domeniu de 2 ani zefirzefir zefirzefir Perioada studiilor de doctorat, cu frecventa, cu bursa, de 3 ani, este considerata activitate de cercetare dezvoltare,ca sa ma pot inscrie la concurs pentru ... (vezi toată discuția)
Conditii de trecere la o noua transa de salariu 2000andronache 2000andronache va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: - perioada de facultate poate fi considerate vechime in invatamant pentru trecerea intr-o noua transa de ... (vezi toată discuția)
Busă doctorat loc de muncă kandreea kandreea Bună ziua! Mi-aţi putea spune, vă rog dacă având un loc de muncă (profesor în învăţământul primar) pot beneficia de bursa doctorală? Mulţumesc! (vezi toată discuția)