avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... analize medicale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

analize medicale

Buna ziua! Am un prieten al carui copil are mari probleme la spital. Problema e - cei de la spital (judetean) spun ca nu pot sa dea parintilor analizele pt ca ele sunt proprietatea spitalelor.

Parintii sunt innebuniti ca vor sa arate si altor medici analizele sa dea un sfat (bebelusul este in stare f grava)

Mare nevoie ar avea de analize ... dati va rog frumos sfaturi !
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 10:22, 15 Octombrie 2011
Daca tot vor sa consulte alti medici, ar putea merge eventual la o clinica particulara, sa repete analizele, si sa afle si alte pareri...
Intradevar sunt foarte multe astfel de cazuri. Fisele cu analizele medicale se considera confidentiale, si se elibereaza doar la cererea organelor abilitate...din pacate!

Dar avand in vedere ca este vorba de un copil, (cati ani are?) eu cred ca ar trebui ca parintii sa exercite drepturile prevazute in: legea nr. 46/2003, legea drepturilor pacientului:

Art. 10
Rudele si prietenii pacientului pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, cu acordul pacientului.

Art. 11
Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.

Art. 12
Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.

Va primi rezumatul in momentul externarii, dar daca este grav, nu vad cum ar putea fi externat. Ramane solutia cu refacerea analizelor, si o noua parere data de alt medic. Va dati seama ca e si putin orgoliu la mijloc (ca n-ati avea incredere in ce va spun ei). Dar trebuie si intelesi in ce priveste confidentialitatea: Art. 37 Nerespectarea de catre personalul medico-sanitar a confidentialitatii datelor despre pacient si a confidentialitatii actului medical, precum si a celorlalte drepturi ale pacientului prevazute in prezenta lege atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, contraventionala sau penala, conform prevederilor legale.

Sanatate!
multumesc frumos pt raspuns ! din pacate, observ ca, legal, cei de la spital sunt acoperiti.

copilul e un bebelus de cateva zile care este imposibil de transportat la alta unitate medicala (este ventilat artificial)...
Cei de la spital nu au cum sa fie "acoperiti" in niciun fel atata vreme cat copilul este pacient iar parintii acestuia sunt tutori, sa-i numesc asa, si sunt indreptatiti sa aiba acces la actele medicale ale minorului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar medical - legea pacientului. marysimo marysimo Doresc să obțin o copie a întregului dosar medical al copiilor mei minori de la un spital la care am fost internați. Pe adresă la ce lege să fac referire ... (vezi toată discuția)
Externare nou-nascuti la cerere Raresh_81 Raresh_81 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Sotia a nascut gemeni duminica trecuta (20 iulie). Desi copiii pun in greutate si au o stare generala buna, ... (vezi toată discuția)
Documente medicale teodorescu sorinela teodorescu sorinela Un fost pacient intr-un spital public poate solicita copie dupa foaia de observatie?este obligat spuitalul sa-i elibereze copie dupa foaia de observatie?in ... (vezi toată discuția)