avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota parte sot supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota parte sot supravietuitor

care este cota parte a unui sot supravietuitor cu un copil natural si 2 copii vitregi?
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 18:35, 15 Octombrie 2011
Sotul supravietuitor are 1/4 din masa succesorala iar copii 3/4. Copii vitregi au fost adoptati de defunct?

Daca bunurile au fost cumparate in timpul casatoriei sotia are deja in proprietate 1/2 la care se adauga 1/4 din partea sotului. Daca bunurile nu au fost cumparate in timpul casatoriei sau sub bunuri mostenite ori donate sotia are dreptul doar la 1/4.
Bunurile comune (cele dobandite in timpul casatoriei) intra in masa succesorala in cota de 1/2. Restul cotei de 1/2 apartine sotului supravietuitor.
Bunurile proprii ale sotului decedat intre in masa succesorala in cota de 1/1.
Cotele succesorale se aplica asupra cotelor cu care intre bunurile in masa succesorala.
Prin urmare, pentru un bun care intra in masa succesoarala in cota de 1/2 situatia se va prezenta astfel :
-cota de 1/2 sot supravietuitor,
-cota de 1/2 sot defunct, care este mostenita de succesori astfel :
- 1/4 din 1/2 = 1/8 sotul supravietuitor
- 3/4 din 1/2 = 3/8 cei 3 copii, adica cate 1/8 fiecare copil.
Per total, cotele vor fi repartizate astfel :
- sotul supravietuitor va avea 1/2 + 1/8 = 5/8
- fiecare copil cate 1/8.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
ContSters103772, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote succesorale xp-kry xp-kry Se da urmatoarea situatie : atat sotia cat si sotul au cate un copil din afara casatoriei . Sotul decedeaza . La dezbaterea masei succesorale vine sotia ce se ... (vezi toată discuția)
Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
drept de mostenire buna ziua prietena mea este sotie supravetuitoare un copil al ... barbu adrian barbu adrian buna ziua prietena mea este sotie supravetuitoare un copil al sotului din prima casatoriei un copil impreuna sotia supravetuitoare detine testament in care ... (vezi toată discuția)