avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Pers.juridica vinde o constructie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Pers.juridica vinde o constructie

In anul 2005 pers.juridica a cumparat un teren si a construit o locuinta in scopul vanzarii.Locuinta s-a finalizat in 2007 iar in 2010 s-a facut o reevaluare Acum vrea sa vanda cladirea la o pers.fizica cum o facturez cu tva sau nu?Pana la aderare mi-am dedus tva iar dupa aderare a fost cu taxare inversa la constructii.Cineva ma sfatuieste sa scot firma de la platitor de tva deoarece se incadreaza la neplatitor ,dar ma ajuta cu ceva?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 10:46, 27 August 2012
Trebuie sa colectati TVA.
Pentru constructii "vechi" vinzarea este o activitate scutita de tva cf art 141, alin 2, lit f. In acest caz insa se face ajustarea tva dedus la achizitie sau constructie cf art 149.
Puteti opta pt taxarea operatiunii prin depunerea unei notificari in acest sens, caz in care nu se mai face ajustarea tva-ului dedus.
Ajustari se fac si asupra tva-ului dedus in cazul efectuarii unor modernizari.

In cazul in care se opteaza pt trecerea la neplatitor de tva, in ultimul decont de tva este obligatorie efectuarea tuturor ajustarilor de tva cuprinse in Codul fiscal, deci si cea a bunurilor de capital de la art 149.

Va citez pt edificare art 141, alin 2, lit f:
f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;
2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;
3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;
4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piață a construcției sau a părții din construcție, astfel cum aceasta este stabilită printr-un raport de expertiză, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investitii imobil vechi vornicuelena vornicuelena As dori precizari la urmatoarea problema: la un imobil construit in 1980 se efectueaza in anul 2011 o investitie a carei valoare depaseste 20% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren sub pretul de achizitie NICORICI2007 NICORICI2007 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: o societatea vrea sa vanda un teren altei societati cu o valoare mai mica decat valoarea contabila. Terenul a fost ... (vezi toată discuția)
Aplicarea tva la vanzarea de cladiri si terenuri aflate in patrimoniu camelia moga camelia moga in cazul in care o societate comerciala decide sa vanda din patrimoniu cladiri si terenuri ,cum se aplica TVA-ul ,in cazul in care cumparatorul este persoana ... (vezi toată discuția)