avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit dividende firma
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit dividende firma

Buna ziua,

Am si eu doua intrebari:
-Cand se impoziteaza dividendele unei firme? Cu cat?
-Cum se impoziteaza profitul unei firme? Cu cat?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 00:38, 27 Septembrie 2008
Exemplu:

S.C. "A" S.R.L. are urmatorii actionari:

1. Popescu Gheorghe - persoana fizica; detine 20% din capitalul social al S.C. "A" S.R.L.
2. Ionescu Ion - persoana fizica; detine 70% din capitalul social al S.C. "A" S.R.L.
3. S.C. "B" S.R.L. - persoana juridica; detine 10% din capitalul social al S.C. "A" S.R.L.

La sfarsitul anului 2007, S.C. "A" S.R.L. a realizat un profit net in valoare de 100.000 lei, repartizat in totalitate pe dividende. Asociatilor le revin urmatoarele sume brute:

1. Popescu Gheorghe: 100.000 x 20% = 20.000 lei
2. Ionescu Ion: 100.000 x 70% = 70.000 lei
3. S.C. "B" S.R.L.: 100.000 x 10% = 10.000 lei

Din sumele brute, li se retin asociatilor impozitul pe dividende, astfel:

1. Popescu Gheorghe: 20.000 x 16% = 3.200 lei
2. Ionescu Ion: 70.000 x 16% = 11.200 lei
3. S.C. "B" S.R.L.: 10.000 x 10% = 1.000 lei (se retine 10% deoarece este persoana juridica)

Asociatilor le revin urmatoarele sume nete:

1. Popescu Gheorghe: 20.000 - 3.200 = 16.800 lei
2. Ionescu Ion: 70.000 - 11.200 = 58.800 lei
3. S.C. "B" S.R.L.: 10.000 - 1.000 = 9.000 lei

Inregistrare in contabilitate:

S.C. "A" S.R.L.

129 = 457 100.000
457 = 446 15.400
457 = 5121 (sau 5311) 84.600

S.C. "B" S.R.L.

452 = 761 9.000
5121 = 452 9.000

Mentionez ca pentru S.C. "B" S.R.L., aceste venituri nu sunt impozabile, conform Codului Fiscal Titlul II Capitolul I art. 20 lit. a:

" Venituri neimpozabile

Art. 20. - Următoarele venituri sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil:
a) dividendele primite de la o persoană juridică română;
"
Buna ziua tuturor!!!
Multumesc mult Fat Frumos, multumesc mult tuturor pentru rabdarea de care dati dovada si imensa intelegere.
reusisem sa incurc p.f. cu p.j. si impozitele. sincer,nu e tocmai bine sa fi "greu de cap" dar....mi se mai intampla :( chiar imi este jena ca a trebuit sa insist dar sper ca nu v-ati suparat pe mine. am priceput acum si va trebui sa ma gandesc mai bine cand incerc sa spun ce nu inteleg.
Cu imens respect pentru oamenii ca dumneavoastra si pentru acest forum, va doresc o zi buna in continuare si mult succes!!:luck:
maria3000 a scris:

Buna ziua tuturor!!!
Multumesc mult Fat Frumos, multumesc mult tuturor pentru rabdarea de care dati dovada si imensa intelegere.
reusisem sa incurc p.f. cu p.j. si impozitele. sincer,nu e tocmai bine sa fi "greu de cap" dar....mi se mai intampla :( chiar imi este jena ca a trebuit sa insist dar sper ca nu v-ati suparat pe mine. am priceput acum si va trebui sa ma gandesc mai bine cand incerc sa spun ce nu inteleg.
Cu imens respect pentru oamenii ca dumneavoastra si pentru acest forum, va doresc o zi buna in continuare si mult succes!!:luck:

Maria stai linistita le vei intelehe cu timpul. Strigatul tau de ajutor ma face sa -mi aduc aminte de anii de stagiatura. Erau contabile batrane care ma certau si eu plangeam....:((
Multumesc mult Ghola pentru incurajare,va multumesc mult tuturor!!!
:yes: daca nu am momente de neliniste......inseamna ca nu merg mai departe si ai dreptate....de multe ori chiar plang cu adevarat cand vad ca mintea mea refuza sa gandeasca, dar........cand ai un vis de implinit, nu conteaza lacrimile si noptile de nesomn!!! acum sunt fericita ca am inteles partea cu dividendele (partial-mai este de invatat) dar....deja am alta problema acum. merg sa caut prin forum. cateodata simt ca vreau sa renunt dar.......cu ajutorul dumneavoastra, iata ca merg mai departe.
Niciodata nu voi reusi sa va multumesc indeajuns nici dumneavoastra nici oamenilor din celalalt forum care m-au ajutat sa imi iau zborul si cu ajutorul carora v-am cunoscut pe dumneavoastra.
Infinit respect!!!

P.S.- exista aici o sectiune (nu stiu cum sa ma exprim mai bine) unde dumneavoastra puteti discuta despre diverse intamplari, despre viata, despre greutatile prin care ati trecut ca sa va puteti indeplini visul? stiu ca exista un loc unde se poate discuta cultura generala si de unde poti invata foarte multe, pacat ca nu prea aveti dv. timp sa intrati acolo ptr. ca aveti multe de oferit celor ca mine. zic si eu dar nu trebuie sa ma luati in seama, cred ca m-am obisnuit aici... mai bine iau o pauza ca vorbesc cam mult....scuze:closedtopic::coffee:
maria3000 a scris:

Multumesc mult Ghola pentru incurajare,va multumesc mult tuturor!!!
:yes: daca nu am momente de neliniste......inseamna ca nu merg mai departe si ai dreptate....de multe ori chiar plang cu adevarat cand vad ca mintea mea refuza sa gandeasca, dar........cand ai un vis de implinit, nu conteaza lacrimile si noptile de nesomn!!! acum sunt fericita ca am inteles partea cu dividendele (partial-mai este de invatat) dar....deja am alta problema acum. merg sa caut prin forum. cateodata simt ca vreau sa renunt dar.......cu ajutorul dumneavoastra, iata ca merg mai departe.
Niciodata nu voi reusi sa va multumesc indeajuns nici dumneavoastra nici oamenilor din celalalt forum care m-au ajutat sa imi iau zborul si cu ajutorul carora v-am cunoscut pe dumneavoastra.
Infinit respect!!!

P.S.- exista aici o sectiune (nu stiu cum sa ma exprim mai bine) unde dumneavoastra puteti discuta despre diverse intamplari, despre viata, despre greutatile prin care ati trecut ca sa va puteti indeplini visul? stiu ca exista un loc unde se poate discuta cultura generala si de unde poti invata foarte multe, pacat ca nu prea aveti dv. timp sa intrati acolo ptr. ca aveti multe de oferit celor ca mine. zic si eu dar nu trebuie sa ma luati in seama, cred ca m-am obisnuit aici... mai bine iau o pauza ca vorbesc cam mult....scuze:closedtopic::coffee:

Multumesc mult Maria, daca vrei vorbim in forum prin mesaje private.:love1:

Alte discuții în legătură

Profit nerepartizat 2009 vioconta vioconta Nu am repartizat profitul aferent anului 2009, la o SC, SRL. 1)CAT TIMP POT STA CU ACEL PROFIT NEREPARTIZAT IN SOLD?????(este legal?) 2)as putea sa majorez ... (vezi toată discuția)
Contabilitate liliana alba liliana alba buna ziua, am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende ? mimiz mimiz Buna Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividende este la fel 16%. In cazul in care asociatul unic al unei firme este o ... (vezi toată discuția)