avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cheltuieli protocol pentru PFA la norma de venit, ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cheltuieli protocol pentru PFA la norma de venit, platitor de TVA

Nu am inteles este cum se calculeaza plafonul pentru cheltuielile de protocol ale unui PFA platitor de TVA impozitat la norma de venit. Intreb pentru ca, fiind impozitat la norma de venit, nu pot deduce cheltuieli, ci numai TVA-ul aferent cheltuielilor deductibile.

Va rog sa ma corectati daca gresesc. Exista in situatia PFA platitor de TVA impozitat la norma de venit:
1) Venitul este considerat conform normei de venit ;
2) Ca platitor de TVA se depun declaratiile 300/394 si se plateste TVA pentru toate veniturile si cheltuielile. In acelasi timp TVA-ul pentru cheltuielile de protocol se poate deduce numai in limita a 2% calculat din norma de venit.

E corect asa?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 08:51, 18 Octombrie 2011
norma de venit este echivalentul unui venit net stabilit de ministerul finantelor publice.
baza de calcul a celor 2% este venitul brut minus chelt deductibile = venit net, mai putin cheltuieli de protocol, sponsorizare, mecenat sau alte asemenea.

dupa parerea mea, in cazul dvs. cei 2% se calculeaza asupra normei de venit minus cheltuieli de protocol, sponsorizare, mecenat, etc.

daca de ex. norma de venit este de 18.000 lei, iar cheltuielile de protocol anuale sunt de 1.800 lei, facem urmatoarele calcule:
(18.000 - 1.800) x 2% = 324 lei
1.800 - 324 = 1.476 lei depasire plafon
1.476 x 24% = 354 lei tva ce trebuie colectata dupa depunerea decl. anuale de venit
Baza de calcul pt chelt de protocol:
Art 48, alin (6) Baza de calcul se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizaţiile plătite la asociaţiile profesionale.

Adica din categoria chelt se exclud chelt de protocol, sponsorizare, rezultind o baza impozabila mai mare.

In cazul normei de venit consider ca procentul se aplica asupra normei de venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce tva pot deconta ca pfa impozitat la norma de venit? alexberi alexberi In lunile urmatoare ar trebui sa devin platitor de TVA ca urmare a depasirii plafonului de achizitii intracomunitare. Ma intereseaza pentru ce cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli protocol iuli-ana iuli-ana patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect. (vezi toată discuția)
Donatiile - statutul lor fiscal pentru pfa popescul popescul Sunt PFA. Vreau sa fac o donatie la un spital. Donatia se deduce din venitul impozabil? multumesc anticipat pentru raspuns (vezi toată discuția)