avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum sa imi apar proprietatea din mediul rural atunci ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum sa imi apar proprietatea din mediul rural atunci cand nu am gard?

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie neplacuta. Am cumparat de curand o casa la tara, veche, fara gard. Nu am posibilitatea financiara de a face in acest moment un gard. Problema este ca vecinul isi lasa caii (7) la mine in gradina si in curte si ma trezesc cu balega si cu urme de cai prin gradina si curte.

Care sunt drepturile mele ca proprietar, desi nu am inca gard?Ce as putea sa fac sa opresc acest lucru? Daca instalez un sistem de supraveghere ma ajuta in vreun fel ca am dovada clara ca acesti cai apartinand vecinului imi intra in mod regulat pe proprietate?

Am primit sugestia (consider eu prosteasca) de a retine cai sau de a le aplica diferite vatamari (la picioare, cap - adica partile sensibile ale cailor). Asta nu mi se pare o solutie, sincer! Suntem oameni, deci inzestrati cu ratiune, nu niste animale salbatice....

Orice sfat e binevenit!
Va multumesc!

Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
ana_stan22, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:43, 24 Octombrie 2011
O plangere penala pentru tulburare de posesie, eventual distrugere, daca vi s-au cauzat stricaciuni.
Il reclamati “politistului din sat” pentru ca legea nu-i permite sa-si lase animalele de capul lor.
In aceeasi plangere il acuzati de distrugere si / sau tulburare de posesie…

Sau il chemati in judecata in temeiul dispozitiilor art.1373 cod civil:
Răspunderea comitenţilor pentru prepuşi
(1) Comitentul este obligat să repare prejudiciul cauzat de prepuşii săi ori de câte ori fapta săvârşită de aceştia are legătură cu atribuţiile sau cu scopul funcţiilor încredinţate.
(2) Este comitent cel care, în virtutea unui contract sau în temeiul legii, exercită direcţia, supravegherea şi controlul asupra celui care îndeplineşte anumite funcţii sau însărcinări în interesul său ori al altuia.
(3) Comitentul nu răspunde dacă dovedeşte că victima cunoştea sau, după împrejurări, putea să cunoască, la data săvârşirii faptei prejudiciabile, că prepusul a acţionat fără nicio legătură cu atribuţiile sau cu scopul funcţiilor încredinţate.


Si / sau in temeiul dispozitiilor art 1375 cod civil:
Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale
Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa
.

Evident, trebuie dovedit prejudiciul (si) in caz de judecata.

Pe de alta parte, sunteti obligat, cf codului civil:
Art 560 - Obligaţia de grăniţuire
Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.


Cred ca nu trebuie sa ajungeti, neaparat, la judecata, dar poate va actiona mai hotarat sa nu-si lase animalele pe oriunde, stiind ca exista nesansa de a pierde in caz de judecata…

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie la frizerie ContSters377028 ContSters377028 Daca eu sunt patronul unei firme care lucreaza cu clienti destul de mult, si cand vine un client la un angajat de-al meu, angajatul meu ii rupe o mana ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vin catre dvs. cu o intrebare privind sanctiunile/ ... stefan.nita stefan.nita Buna ziua, Vin catre dvs. cu o intrebare privind sanctiunile/ masurile pe care le poate lua o autoritate privind speta de mai jos: Intr-un complex de ... (vezi toată discuția)
Executarea unei firma cu activitate suspendata Mary136 Mary136 Buna ziua, Avem urmatoarea speta: Un sofer de camion a facut un accident minor (soldat doar cu daune materiale) in Germania in 2016. Se pare ca firma nu ... (vezi toată discuția)