avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de vanzare - cumparare poate fi atacat ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de vanzare - cumparare poate fi atacat ?

Buna ziua, am o mare nelamurire...

Mama mea a ingrijit o vecina...o ajuta si cand era sanatoasa dar si cand a ajuns in spital. dansa, vecina voia sa ii lase casa in scris. Dupa o perioada aceasta s-a iimbolnavit, a ajuns in spital, bineinteles ca mama a fost alaturi de ea, ca insotitor. Bolnava, vecina a cerut mamei, a insistat in repetate randuri, sa cheme un notar ca vrea sa faca actul de vanzare cumparare.
A sosit notarul insotit de un stagiar, s-au intocmit actele, ca si clauza a fost trecut si faptul ca vanzatoarea doreste sa fie intretinuta de cumparatoare pana la decesul acesteia, + cumparatoarea sa suporte toate cheltuielile cu contractul, intabularea imobilului, inmormantarea acesteia.
A doua zi dupa incheierea contractului, vanzatoarea moare. Acum dupa 7 ani de la deces, sora decedatei a intentat proces pentru anularea contractului. Invoca motivul ca aceasta nu era in deplina facultatilor mentale cand a cedat proprietatea (fapt ce nu e adevarat). Va avea castig de cauza? ce ar trebui sa faca mama mea? A primit citatie sa se prezinte la tribunal .

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Dannyelle , utilizator 19:44, 7 Noiembrie 2011
Este vorba de o nulitate relativa care poate fi invocata in termen de 3 ani de la luarea la cunostinta. Nu poate demonstra acum faptic iresponsabilitatea mamei dumneaei. Nu are nici o sansa cu toti avocatii din lume decat doar daca se trezezte raposata si daca dumneaei ar putea proba cu martori faptul ca dumneavoastra ati atentat la viata ei si asta intr-un anumit caz ceea ce nu este cazul dumneavoastra, este vorba despre uzufructul viager sau daca fica ei acum ar veni cu un rechizitoriu si probe solide ca dumneavoastra ati ucis-o.

Sora defunctei nu are ce sa ceara! In primul rand! In al doilea rand, venetica trebuie sa demonstreze in fata instantei ca defuncta nu era in depline facultati mintale. Faptul ca a intodus datorita faptului nu s-au constatat acele "dizabilitati" mentale pe care le invoca sora defunctei, cui va cere petenta probatoriul care sa convinga instanta ca defuncta nu era cu "mintea intreaga"? Altfel, din punctul meu de vedere contractul nu poate fi anulat, nici macar relativ. O expertiza psihiatrica s-ar fi impus daca vanzatorul ar mai fi fost in viata! Altfel, nu va impacietati!
costiholo a scris:

Este vorba de o nulitate relativa care poate fi invocata in termen de 3 ani de la luarea la cunostinta. Nu poate demonstra acum faptic iresponsabilitatea mamei dumneaei. Nu are nici o sansa cu toti avocatii din lume decat doar daca se trezezte raposata si daca dumneaei ar putea proba cu martori faptul ca dumneavoastra ati atentat la viata ei si asta intr-un anumit caz ceea ce nu este cazul dumneavoastra, este vorba despre uzufructul viager sau daca fica ei acum ar veni cu un rechizitoriu si probe solide ca dumneavoastra ati ucis-o.

costiholo, nu exista discutie de nulitate relativa! In rest, achiesez la concluzia av. lascoschi!
din contra, despre nulitate relativa este vorba.
conform legii, nulitatea relativa este determinata si in situatia inc are se invoca incapacitatea de exercitiu a uneia dintre parti.
iar in acest caz, actiunea este prescrisa.
dar atentie, sfaturile primite pe acest forum sunt la modul general. trebuie sa cereti o consultatie juridica unui avocat, pentru a studia cererea de chemare in jduecata si pentru a va reprezenta ulterior in instanta, pentru ca in situatia data trebuie invocate anumite exceptii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"fiica" nu are nicio sansa din n motive: timpul scurs de la deces, probabil lipsa unor acte medicale ale decedatei, lipsa unor martori...totusi mergeti "alaturi" cu un avocat caci lumea justitiei este destul de "bizara"

Alte discuții în legătură

A procedat corect notarul? pituna pituna mama mea are 80 de ani si a vandut un teren facand act de vanzare cumparare la notar la un pret exagerat de mic, efectiv a fost prostita.intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Nulitate act de vinzare cumparare aldo_nick aldo_nick bunicul meu a cumparat o proprietate compusa din casa teren si dependinte in luna noiembrie 2008.Cntract de vinzare cumparare legalizat la notariat.in cursul ... (vezi toată discuția)
Intrebare crigru crigru buna ziua tuturor !sunt nou in acest forum( si nu numai)asa ca va rog sa imi iertati eventualele greseli ortografice sau intrebarile puerile ,sincer nu vreau ... (vezi toată discuția)