avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul poate face din copii o minge de ping-pong
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul poate face din copii o minge de ping-pong

AM CITIT PE UN BLOG

De-a lungul copilariei, multi dintre noi au trecut prin situatii pe care, abia cand am devenit adulti, le-am putut defini ca greseli, frustrari si complexe, alimentate chiar de parintii nostri ,in general. Cum facem ca istoria sa nu se repete?

Este acest lucru o posibila problema in viata de familie in care a aparut un copil? Da, deoarece uneori nu stim ce e bine sa alegem: sa aplicam, ca parinti, ceea ce ni s-a aplicat si noua pe vremea cand eram copii sau sa gandim si sa adoptam un alt fel de comportament?
Increderea in ambii parinti
Situatia in care parintii se manifesta in dizarmonie,certuri,scandaluri si violenta, este una dintre cele mai greu de inteles si de trait de catre copil. Pentru a se dezvolta normal, pentru a invata echilibrat ceea ce ii pot da parinti, el nu are nevoie numai de sfaturi, are nevoie de siguranta, de sentimentul de ocrotire solida, de intelegere si comunicare, venite din ambele parti, de un model de comportament.
. Desigur, exista in orice familie divergente, discutii, lucruri asupra carora partenerii au puncte de vedere diferite. Ceea ce nu este de dorit, este ca aceste divergente sa se reverse asupra vietii copilului
Indiferent de situatie, de convingerile fiecaruia, parintii trebuie "sa vorbeasca aceeasi limba", astfel incat copilul sa nu fie derutat de cerinte diferite, de invataminte de viata care "se bat cap in cap", de restrictii anulate pe furis de unul dintre parinti. Copilul nu trebuie incarcat cu poveri cum ar fi disputele dintre mama si tata, pentru ca el nu poate sa le inteleaga si nici sa le duca.
Orice discutie in contradictoriu e bine sa se desfasoare in absenta copilului, pentru ca el sa nu fie transformat intr-un fel de minge pe ping-pong, pasata fara sens de la un parinte la altul.
Mama si tata trebuie sa se sustina unul pe celalalt in actul educational, iar neintelegerile din cuplu sa se consume si sa se rezolve departe de auzul si privirile copilului. Odata instaurata in viata copilului, divergenta dintre parinti il va face sa fie nesigur pe sine, incapabil sa suporte incertitudinile, dispus mai degraba sa fuga de experientele de viata decat sa le infrunte.
Si, lucru la fel de grav, il va determina sa-si piarda increderea in ambii parinti. Chiar daca acest lucru nu este evident la inceput si unul dintre parinti pare a fi castigat un teritoriu numai pentru el in inima copilului, intotdeauna, pe termen lung, copilul se va intoarce si impotriva acestui parinte si il va judeca.
Divortul nu face decat sa inrautateasca situatia copilului,il face sa duca viata dubla sau chiar tripla.Azi la un parinte maina la celalalt nu face decat sa aiba un efect negativ asupra cresterii si educarii acestuia.Unul ii cumpara un cadou din ambitie fata de fostul sot,celalat poate nu are posibilitatea,copilul este derutat.Nu stie intre cine sa aleaga,poate inlatura afectiunea cu jucaria.Inainte ca divortul sa produca ruptura,trebuie analizat si para analizat,mai ales in situatia in care sunt copii minorii.Sotul ori sotia nu trebuie sa puna interesele lor pe primul loc ci ale copilului,nu trebuie sa se gandeasca ca daca lui ii va fi bine ,nimic si nimeni nu mai conteaza.Divortul este ultima solutie,cand relatiile de familie incep sa se destrame,dar pana acolo este cale lunga.Trebuie incercata orice cale posibila de a evita ruptura dintre soti.Trebuie analizata orice particica din viata sotilor si dezbatuta cu lux de amanunte, la care trebuie adaugata orice varianta posibila care sa conduca la reluarea relatiei de familie.Nu trebuie ca intai sa se produca dezastrul voit si ca apoi sa se regrete.Lipsa comunicarii dintre soti,este adesea, unul dintre factorii ce conduc la divort.Daca totusi ati incercat orice varianta,apeland la socrii,parinti,vecini,prieteni si se constata ca divortul este inevitabil,mai exista o sansa.Inainte de a intenta actiunea de divort,alegeti sa folositi calea medierii.Cu ajutorul mediatorulu care are rolul de a va facilita si inlesni comunicarea,aveti ocazia sa identificati indeaproape ceia ce a dus la destramarea casniciei dvs. si prin asta condamnarea propriilor copii,acele fiinte dragi si gingase nascute de o puritate absoluta,rod al dragostei si vointei dvs.Ganditiva ca nimeni si nimic nu va da dreptul sa le schimbati viata sa le luati dreptul de a iubi si a fi ibiti,de a-i conduce pe un drum al violentei si saraciei ,ce duce in ultima instanta la infractiune.Alegand calea medierii aveti ocazia sa aflati lucruri noi de care nici nu stiati si care chiar din neglijenta dvs,nefiind tratate ca atare ,sa ajuns la situatia in care va aflati.Medierea va da posibilitate sa reflectati asupra actiunilor si inactiunilor ambilor soti,va da posibilitatea sa incheiati un acord intre dvs, privind unele evenimente.Redreseazate te sau nu mai face lucru acela ,ca imi schimb si eu comportamentul. Mediatorul,poate considera pozitiv faptul ca dvs.ati reusit sa va intelegeti asupra divortului,cine va lua custodia copiilor,cine va plati pensie alimentara,cine va lua casa etc,etc,dar mai pozitiv este pentru acesta cand dvs,plecati din sala de mediere,de mana,cu partenerul de viata si oferiti sansa copiilor dvs,sa nu devina o minge de pin-pong,aruncata dintr-un teren in celalat.
Sfatul meu este ca mai inainte de a consulta un avocat,treceti mai intai pe la un mediator.Acesta va asigura pe deplin confidentialitatea,este neutru si impartial pe cad avocatul este supus conflictului si va poate alimenta si mai mult obsesia de a divorta,ii puteti dezvalui involuntar unele secrete,care discutate cu aparatorul sotului/sotiei,in lipsa neajungerii la un acord se poate rasfrange asupra dumneavoastra.Ca avocat,in final,va sfatuiesc sa luati in calcul si ultima fraza iar ca mediator va rog sa luati in calcul totul,ce v-am expus mai sus.Va multumesc ca ati avut rabdarea de aciti aceste sfaturi.Ganditi de trei ori cand faceti un lucru.
Veni Vedi Veci (Am venit Am vazut Am invins)

Sunt dezgustata de aplauzele puse pa marginea acestui subiect.

Voi chiar aveti orbul gainilor?

Voua vi se pare ca topicul acesta a fost scris de vreun om preocupat de soarta copiilor?

Ia mai cititi o data! Si mai ales ultimul paragraf!

E reclama josnica a unui mediator. Si trebuie sa recunosc ca sta bine la capitolul arme de influentare si MANIPULARE, devreme ce a gasit cativa ... batatori din palme. Treziti-va!

N-am nimic cu profesia asta. Fara indoiala ca profesia e onorabila si sper ca voi intalni macar cativa in stare sa se ridice la nivelul profesiei. Dar imi cam piere speranta cand vad copiii folositi pe post de arme de manipulare.


Si, domnule Zane, spre deosebire de dvs. care faceti afirmatii de pura propaganda, eu chiar ma pot lauda ca am dat darul la nunta in calitate de nasa pentru un cuplu pe care l-am cununat la biserica, in loc sa le iau onorariul de avocat pentru desfacerea casatoriei incheiata la starea civila.

Eu cred ca va puteti face pe lume bordeiul (profesia de mediator) si fara a da cu casmaua intr-o casa mai mare (avocati) - cu mici modificari, fraza ii apartine lui Nicolae Iorga.
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Chiar ma intrebam cand ai sa intervii.Ti-am urmarit cu interes comentariile.ESTI UN FEL DE GIGI CONTRA LA MEDIERE,Este adevarat ca mai scoteai si tu un ban curat dintr-o impaciuire ,dar acuma nu mai poti.Ca avocat tu esti obligata sa ei clientul de mana si sa-i oferi calea cea mai rapida de solutionarea litigiului,nu sa pui paie pe foc mai mult.Ca de mediere nu mai ai voie sa faci,devii infracor,nu?Nu te tine nimeni sa mergi sa faci cursurii de mediere si sa te autorizezi ,sa fii si tu in legalitate,ca oricum nu iesti nici ca avocat,o stii mai bine.Uite un vecin mi-a lovit pisica,eu vreau sa il dau in judecata,ma poti reprezenta? pentru astfel de procese iesti competenta.,pentru altele nu.
Nu vad rostul sa va contrati asa de tare.
Am eu un caz de mediere pt dvs. doar ca mama nu vrea mediere.
Daca mama minorului (nealcolica) va fi de acord cu incredintarea minorului catre tata sunteti mai tare ca orice avocat nemediator (din punctul meu de vedere).Vorbesc serios.

Ati castiga un proces pe care eu nu sunt foarte sigur ca il voi castiga in acest moment.
Daca puteti contacta avocata mamei minorului si mama personal, in conformitate cu prevederile legale, din punctul meu de vedere, cel putin mie imi veti dovedi cat de utila este medierea prin mediator autorizat.
Mi-ati dovedi ca ar castiga procesul minorul si nu parintii (unul sau altul dintre ei).

In acest caz as fi dispus sa fac o intelegere prin mediator.

avocat Claudiu Lascoschi
DRagul meu lipsit-de-bun-simt,

Eu pot face mediere, ca asa imi zice legea mea, a avocatului...
Ca iti pare rau ca ai dat o suma de bani sa ajungi intr-o profesie care nu are niciun prezent iar viitorul ii e nesigur, asta e, regret si eu pentru tine! Si regret pentru ca ar fi benefica o reala degrevare a instantelor. Insa nu vad motiv sa-ti pierzi de tot demnitatea, asa cum ai demonstrat.

Din punctul meu de vedere, exista 2 tipuri de mediatori: avocatii si mediatorii. Fiecare in conformitate cu legea lui, ca legea medierii nu a abrogat nimic din art. 3 din legea mea. :D Daca ai vreun argument contrar, sunt tare curioasa.

Daca demonstrai calitati de mediator, puteai sa atingi subiectul in mod neutru, intelegand, de altfel, un lucru elementar: nu toata lumea e de acord cu tine. ;)
Or, daca pentru o astfel de chestiune nu ai putut sa convingi un avocat, ce sa spun despre sansele de a reusi sa-ti impaci clientii?

In final, permite-mi sa fiu la fel de rautacioasa ca tine: in afara de cateva conflicte de familie, nu vad ce anume se poate media corespunzator. Caci un om care nu-si cunoaste drepturile, nu stie la ce anume renunta intr-o mediere. Asa incat, litigiu sau mediere, fiecare trebuie sa aiba un avocat care sa-i sustina drepturile, pentru ca asta nu o face nici mediatorul si nici notarul.
Iar in medierile banoase, cu pamanturi si litigii comerciale, sa fiti siguri ca fiecare parte va veni la minunata impaciuire cu avocatul.
Si atunci, intreb eu, care mai e logica medierii? Ce clienti crezi tu ca mi-e teama mie ca-mi furi? :O

Claudiu, mediatorii nu castiga procese, ci reusesc o impacare sau nu. In subiectul de fata, tocmai a reusit sa inceapa un razboi. :stunned: Il felicit pe aceasta cale.

P.S. Ar trebui si o proba de gramatica elementara si pentru mediatori, ca "sa scrie si ei romaneste", ca aduceti invoiala judelui si el... nu intelege ce scrie in ea... :))
D-le Claudiu,sa fim obiectivi,nu toate cazurile din domeniile prevazute de L 192/2006 privind medierea,pot fi mediate practic,teoretic da.Ca medierea sa fie acceptata de parti,in primul rand partile trebuie sa dispuna de vointa necesara,in al doilea rand sa fie dispuse sa accepte dialogul,in al treilea rand sa accepte compromisul.Daca toate aceste trei elemente nu se intalnesc,degeaba insista avocatu sa urmeze calea amiabila sau judecatorul sa-i recomande medierea.Va spun acestea din practica.Sunt justitiabili care suna,se intereseaza de procedura de mediere,vin la birou discuta ,li se explica ,spun ca revin,unii chiar revin,dar marea majoritate nu mai se reintorc.Medierea este la inceput de drum,dar timpul le va rezolva,omului ii trebuie timp sa se familiarizeze,sa prinda incredere in avantajele medierii,
Si pentru AVLIL.-nimeni si nimic nu il poate impiedica pe cel ce apeleaza sa urmeze procedura medierii sa consulte un avocat sau sa fie asistat de catre avocat la mediere.Mie personal chiar imi face placere ca partile sa fie asistate de catre avocat,sunt unele aspecte care pot scapa,nu din nestiinta ci pur si simplu datorate conjuncturii de moment,la care avocatul uneia din parti poate interveni sesizand acel aspect,omis,nepus in discutie.Am avut cateva medierii la care pertile au fost asistate,colaborarea cu avocatul a fost excelente,mai ales cand la un moment dat sa pus in discutie problema pur juridica a litigiului si partile au avut cu cine sa se consulte,intrucat mediatorul nu le poate da consultatii juridice.Din cate vad mai sus,am tras concluzia ca din partea avocatilor sunt pareri pro si contra,orice discutie devine constructiva la un moment dat,ai ocazia sa alegi ce ti se potriveste mai bine ,si de la o parte si de la cea lalta.Despre utilizatorul de mai sus nu trebuie sa elaborezi o concluzie imediata,urmarestei actiunile si dupa aceia,in primul rand nu stim daca este mediator,poate fi un simplu utilizator,in al doilea rand,parerea measi este decat o,, parere" pe care o pun intre ghilimele,nu utilizatorul a degenerat de la subiectul supus discutiei,ci d-na avocat Romascanu,Pentru mine avocatul nu il consider rival pentru ca formez un intreg,si aceiasi vizionomie trebuie sa o aiba si avocatul care nu este si mediator,sa nu considere avocatul care este si mediator,rival al avocatului care nu este si mediator.Conlucrarea este baza succesului.

Alte discuții în legătură

Medierea: desfacerea casatoriei si incredintare minor trope_doi trope_doi Cautand o anumita hotarare judecatoreasca am “rascolit” Google si am “descoperit” o sentinta in care doi adulti – prin mediere ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazul conflictelor de familie corinuta corinuta Am citit legea nr.192 din 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. La art.64-66 sunt specificate dispozitii speciale privind medierea in ... (vezi toată discuția)
Corectitudinea unui mediator ContSters267915 ContSters267915 Sunt solicitat sa merg la un mediator ales de sotia mea (eu am vrut sa alegem unul la intamplare, adica tras la sorti sau...). Ea insista sa facem medierea ... (vezi toată discuția)