avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul poate face din copii o minge de ping-pong
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul poate face din copii o minge de ping-pong

AM CITIT PE UN BLOG

De-a lungul copilariei, multi dintre noi au trecut prin situatii pe care, abia cand am devenit adulti, le-am putut defini ca greseli, frustrari si complexe, alimentate chiar de parintii nostri ,in general. Cum facem ca istoria sa nu se repete?

Este acest lucru o posibila problema in viata de familie in care a aparut un copil? Da, deoarece uneori nu stim ce e bine sa alegem: sa aplicam, ca parinti, ceea ce ni s-a aplicat si noua pe vremea cand eram copii sau sa gandim si sa adoptam un alt fel de comportament?
Increderea in ambii parinti
Situatia in care parintii se manifesta in dizarmonie,certuri,scandaluri si violenta, este una dintre cele mai greu de inteles si de trait de catre copil. Pentru a se dezvolta normal, pentru a invata echilibrat ceea ce ii pot da parinti, el nu are nevoie numai de sfaturi, are nevoie de siguranta, de sentimentul de ocrotire solida, de intelegere si comunicare, venite din ambele parti, de un model de comportament.
. Desigur, exista in orice familie divergente, discutii, lucruri asupra carora partenerii au puncte de vedere diferite. Ceea ce nu este de dorit, este ca aceste divergente sa se reverse asupra vietii copilului
Indiferent de situatie, de convingerile fiecaruia, parintii trebuie "sa vorbeasca aceeasi limba", astfel incat copilul sa nu fie derutat de cerinte diferite, de invataminte de viata care "se bat cap in cap", de restrictii anulate pe furis de unul dintre parinti. Copilul nu trebuie incarcat cu poveri cum ar fi disputele dintre mama si tata, pentru ca el nu poate sa le inteleaga si nici sa le duca.
Orice discutie in contradictoriu e bine sa se desfasoare in absenta copilului, pentru ca el sa nu fie transformat intr-un fel de minge pe ping-pong, pasata fara sens de la un parinte la altul.
Mama si tata trebuie sa se sustina unul pe celalalt in actul educational, iar neintelegerile din cuplu sa se consume si sa se rezolve departe de auzul si privirile copilului. Odata instaurata in viata copilului, divergenta dintre parinti il va face sa fie nesigur pe sine, incapabil sa suporte incertitudinile, dispus mai degraba sa fuga de experientele de viata decat sa le infrunte.
Si, lucru la fel de grav, il va determina sa-si piarda increderea in ambii parinti. Chiar daca acest lucru nu este evident la inceput si unul dintre parinti pare a fi castigat un teritoriu numai pentru el in inima copilului, intotdeauna, pe termen lung, copilul se va intoarce si impotriva acestui parinte si il va judeca.
Divortul nu face decat sa inrautateasca situatia copilului,il face sa duca viata dubla sau chiar tripla.Azi la un parinte maina la celalalt nu face decat sa aiba un efect negativ asupra cresterii si educarii acestuia.Unul ii cumpara un cadou din ambitie fata de fostul sot,celalat poate nu are posibilitatea,copilul este derutat.Nu stie intre cine sa aleaga,poate inlatura afectiunea cu jucaria.Inainte ca divortul sa produca ruptura,trebuie analizat si para analizat,mai ales in situatia in care sunt copii minorii.Sotul ori sotia nu trebuie sa puna interesele lor pe primul loc ci ale copilului,nu trebuie sa se gandeasca ca daca lui ii va fi bine ,nimic si nimeni nu mai conteaza.Divortul este ultima solutie,cand relatiile de familie incep sa se destrame,dar pana acolo este cale lunga.Trebuie incercata orice cale posibila de a evita ruptura dintre soti.Trebuie analizata orice particica din viata sotilor si dezbatuta cu lux de amanunte, la care trebuie adaugata orice varianta posibila care sa conduca la reluarea relatiei de familie.Nu trebuie ca intai sa se produca dezastrul voit si ca apoi sa se regrete.Lipsa comunicarii dintre soti,este adesea, unul dintre factorii ce conduc la divort.Daca totusi ati incercat orice varianta,apeland la socrii,parinti,vecini,prieteni si se constata ca divortul este inevitabil,mai exista o sansa.Inainte de a intenta actiunea de divort,alegeti sa folositi calea medierii.Cu ajutorul mediatorulu care are rolul de a va facilita si inlesni comunicarea,aveti ocazia sa identificati indeaproape ceia ce a dus la destramarea casniciei dvs. si prin asta condamnarea propriilor copii,acele fiinte dragi si gingase nascute de o puritate absoluta,rod al dragostei si vointei dvs.Ganditiva ca nimeni si nimic nu va da dreptul sa le schimbati viata sa le luati dreptul de a iubi si a fi ibiti,de a-i conduce pe un drum al violentei si saraciei ,ce duce in ultima instanta la infractiune.Alegand calea medierii aveti ocazia sa aflati lucruri noi de care nici nu stiati si care chiar din neglijenta dvs,nefiind tratate ca atare ,sa ajuns la situatia in care va aflati.Medierea va da posibilitate sa reflectati asupra actiunilor si inactiunilor ambilor soti,va da posibilitatea sa incheiati un acord intre dvs, privind unele evenimente.Redreseazate te sau nu mai face lucru acela ,ca imi schimb si eu comportamentul. Mediatorul,poate considera pozitiv faptul ca dvs.ati reusit sa va intelegeti asupra divortului,cine va lua custodia copiilor,cine va plati pensie alimentara,cine va lua casa etc,etc,dar mai pozitiv este pentru acesta cand dvs,plecati din sala de mediere,de mana,cu partenerul de viata si oferiti sansa copiilor dvs,sa nu devina o minge de pin-pong,aruncata dintr-un teren in celalat.
Sfatul meu este ca mai inainte de a consulta un avocat,treceti mai intai pe la un mediator.Acesta va asigura pe deplin confidentialitatea,este neutru si impartial pe cad avocatul este supus conflictului si va poate alimenta si mai mult obsesia de a divorta,ii puteti dezvalui involuntar unele secrete,care discutate cu aparatorul sotului/sotiei,in lipsa neajungerii la un acord se poate rasfrange asupra dumneavoastra.Ca avocat,in final,va sfatuiesc sa luati in calcul si ultima fraza iar ca mediator va rog sa luati in calcul totul,ce v-am expus mai sus.Va multumesc ca ati avut rabdarea de aciti aceste sfaturi.Ganditi de trei ori cand faceti un lucru.
Veni Vedi Veci (Am venit Am vazut Am invins)

Unde exact a sarit calul?
Ca omul care a inceput discutia sustine in text cum ca, dupa ce incerci sa-ti repari relatia cu sfaturi de rude, popi si alte persoane, mai e o sansa: medierea!
Or, asta e o minciuna sfruntata.
Scopul mediatorului nu e acela de a impaca sotii, ca acestia sa se duca apoi sa-si continue casnicia, ci aceea de a rezolva conflictul printr-un acord de mediere.
Dupa ce da sperante mincinoase omului, cine a sarit calul??? E si jenant...
Este foarte util un mediator, sunt de acod, dar nu in limitele descrise aici, ca ele nu se inscriu in lege!

Cat priveste avocatii care nu sunt mediatori, as vrea sa stiu in ce baza pot exista astfel de avocati. Care este mai exact modalitatea prin care un avocat (care, o spun inca o data, e mediator conform legii 51 coroborate cu statutul profesiei) poate renunta la a-si exercita profesia prin toate modalitatile ei.
Cum renunta un avocat la posibilitatea de a atesta acte? :-/
Sau la posibilitatea legala de a media conflicte?
Ca sa inteleg...

Tocmai ce-am spus: exista doua tipuri de mediatori, avocatii si alti mediatori. Ai facut complet abstractie de zisele mele, nu?
Avocatul e mediator ca profesia lui include posibilitatea medierii.
Ca la obiectul contractului meu scrie: redactare de acte, atestare, mediere, etc., cf. legii 51. Eu ce sa fac sa nu mai fiu mediator, sa rog baroul sa-mi faca alte tipizate decat restul avocatilor? :(
Cum isi poate scoate avocatul medierea dintre cele ce poate face conform actelor normative in vigoare? :O
In afara de posibilitatea ca unii sa ignore medierea ca modalitate de exercitare a profesiei, asa cum ai facut-o si tu, Zane!
Oricata "vizionomie" ;) ai avea, nu inteleg...
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
As vrea sa-mi spuna si mie cineva unde se termina medierea si de unde incepe avocatura in cauzele de dreptul familiei.

Bunaoara,
In "speta" despre care vorbeam mai sus (aceea in care am devenit nasa la biserica in loc de avocat la divort) am rezolvat "cauza" cu o poezie ... mai exact cu versurile unui cantec (iertare dar nu mai stiu al cui e si mai mult decat atat, la vremea aceea, pentru ca recitam eu, si pentru mai mult efect. am schimbat pe alocuri "nostri" cu "vostri", "noi" cu "voi", "ne-am" cu "v-ati" etc.. )

Se numeste: Sala pasilor pierduti (pentru cunoscatori - sala centrala a Palatului de Justitie de pe Cheiul Dambovitei poarta acesta denumire).

si suna asa (citez din memorie).

"O sa ridicam daca asta vrei,
Treptele la locul urii,
Sa ne pierdem pasii ca narozii, pana ce aprozii vor striga,
Pana ce din nervii nostri vor sti, vor pricepe,
Ca nu mai e Duminica, la noi acasa.

Si-o sa vina apoi avocatul tau
Sa-si ia ... ce-i revine
Ca sa faci din noi o amintire,
Ca sa faci doi nimeni pe pamant.
Dupa-atatea nopti sa dea de stire
Ca dintr-u inceput ne-am fi mintit
Si ne-am urat ... cu ura ce-a de rand.

Si n-am sa te opresc tocmai eu sa pleci
Un' te cheama, de te cheama,
Nici sa stergi cuvantul de arama
Ce-i sapat in palma mainii stangi.
Nici de ce te bucuri, nici vreodata,
Cand am s-aud ca plangi, n-am sa cred
Ca n-ai s-ajungi cat se poate in sus.

Dar e prea murdar sa se aflle spus
Prin dosare sub un numar
C-am stat vremuri umar langa umar
Si-am sorbit dintr-un singur pahar
C-am mancat din painea saraciei
Si graul ei si-amar
Dar n-am fost vrednici macar... de-o intrebare.

Oare... te vindeca de zare
Sa porti prin tribunale
Gandul dintai?
VINII sa-i caute strainii de rostul nascocirii
De pleci ori de ramai ... la gandul cel dintai? "


Hai sa-l vad si eu pe-ala care poate sa spuna: pardon, dna. avocat, recitarea unei poezii se cheama activitate de mediere... :whistle:

Si dreptul de a recita poezii (pardon, de a face activitati de mediere) il aveati pana mai alaltaieri (de fapt il aveti inca pentru ca nu a abrogat nimeni art 3 lit f din lege dvs. de organizare) dar acum cineva pretinde ca vi l-a luat si ca vi-l poate da inapoi ... contra cost (si ce cost!) care intra in buzunarul organizatorilor de cursuri de formare. (organizatii non profit ... non profit pe naiba, ca unii scot de-aci un profit/venit frumusel).
Formare ca ce? Pentru a fi un bun mediator nu e suficient sa-ti apara numele intr-un tablou. Mai trebuie ceva: VOCATIE. (si pe asta o ai sau nu o ai. Nu se capata la nici un curs).

Pe viitor o sa ma mai gandesc daca minunata lege a medierii merita efortul de a ... cotiza pentru niste cursuri ori de a o ataca pentru ca pretinde ca mi-a luat un drept castigat. Deocamdata lancezeala din acesta materie nu ma impinge in nici o directie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Dupa cum probabil v-ati prins, mesajul in cauza venea de la un utilizator care a participat si cu un alt username la prezenta discutie. Probabil ca folosea un alt cont, ca sa isi sustina mai bine punctul de vedere. :) I-am sters contul dublat (acum apare ca Anonim) si il anunt public faptul ca daca repeta "figura", o sa il banez.

Limbajul folosit acolo descalifica mediatorul care se pretinde a fi si poate determina publicul cititor sa creada ca intreaga breasla a mediatorilor este un soi de "gica scandal" (asta ca sa repet ce spune dumnealui in mesaj).

Medierea inseamna in primul rand echilibru. In gandire, in exprimare si in viata de dincolo de slujba. Medierea trebuie sa insemne eleganta. Si multe altele. Mediatorul nu este bulibasa tiganilor si nici vreun voievod care rezolva problemele supusilor sai. Asa vad eu fenomenul. Sau, cel putin, asta imi transmite mie conceptul de "mediator".

Din punctul meu de vedere, abordarea din mesajul domnului Anonim (acum, dupa stergerea contului dublat) face rau in primul rand mediatorilor. Motiv pentru care, daca repeta exprimarea, il banez si anunt forul suprem al mediatorilor despre modul in care intelege sa isi popularizeze profesia.




Din acest moment, orice reclama directa la mediatori si serviciile de mediere se va incadra in aceleasi reguli ca si reclama la serviciile avocatiale sau contabile. Nu se permite in forum, iar cei care nu fac altceva decat sa invite userii la mediere, fara sa le ofere un raspuns concret in privinta modului in care aceasta le-ar putea rezolva problemele o sa fie avertizati / banati.

Daca sunteti de acord, eu as inchide discutia prezenta, pentru ca deja e un conflict deschis si nu o discutie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
Admin, administrator
Subiectul este asa de interesant.Reflecta realitatea zilelor noastre.De ce sa nu traim in pace si liniste ,de ce sa nu luam de bun indemnul,sfatul celui care a scris articolu.Cu totii suntem oameni supusi greselii,Dar mai devreme sau mai tarziu,cand ambitia ,orgoliul si rautatea din noi,incep sa se diminuieze avem obligatia morala de a remedia ceia ce am stricat.De a aduce o oaza de liniste in viata copiilor ce sunt mingea de pin-pong a propriilor parinti.Daca unii accepta realitatea iar altii nu accepta aceasta realitate e treaba lor,Intr-un divort in care la mijloc sunt copii,acestia din urma sunt beneficiarii directi ai razmelitei dintre parintii care mai devreme sau mai tarziu incearca sa refaca ceia ce au pierdut,dar in beneficiul lor,pentru ca ,copii tot o minge de pin-pong raman ,asa cum ii defineste autorul articolului.Sunt departe de cele doua profesii de avocat si mediator,dar daca avocatii nu accepta discutia pur obiectiva a unui subiect deschis si interesant cum este acesta pus in dezbatere,dupa parerea mea reprezinta un semn de intrebare,bine, nu la toti ca am vazut ca sunt si avocati in marea majoritate cu inima in ei.Sunt cazurii concrete ,relatate in presa,la stiri,cum ca ,copii provenitii din familiii dezorganizate ajung sa cerseasca la colt de strada,ajung sa fure sa talhareasca,sa se drogheze si asta numai datorita noua oamenilor maturi,parinti ai acestor copii.Nu am nimic cu viziunea unora,totul depinde de cultura si educatia lor dar cel ce a scris aceste randuri fie avocat,psiholog sau mediator nu a facut sa reflecte in randurile articolului decat realitatea ,o realitate cruda nedemna de secolul in care traim,acceptata sau neacceptata de catre oameni,indiferent de pregatirea lor profesionala
Exact ce spuneam mai devreme.
@Pussy, Zane, cum te-o mai chema: te rog sa iti alegi un username, pentru ca altfel iti banez conturile.
Este o prostie sa porti o discutie de pe mai multe nume.
Astept un mesaj privat cu username-ul pe care il alegi.

Alte discuții în legătură

Medierea: desfacerea casatoriei si incredintare minor trope_doi trope_doi Cautand o anumita hotarare judecatoreasca am “rascolit” Google si am “descoperit” o sentinta in care doi adulti – prin mediere ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazul conflictelor de familie corinuta corinuta Am citit legea nr.192 din 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. La art.64-66 sunt specificate dispozitii speciale privind medierea in ... (vezi toată discuția)
Corectitudinea unui mediator ContSters267915 ContSters267915 Sunt solicitat sa merg la un mediator ales de sotia mea (eu am vrut sa alegem unul la intamplare, adica tras la sorti sau...). Ea insista sa facem medierea ... (vezi toată discuția)