avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Scoala si sanepidul: pot fi obligati elevii sa manance ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Scoala si sanepidul: pot fi obligati elevii sa manance - si sa plateasca - la cantina scolii?

Buna! Am o mare nelamurire, daca imipoate raspunde cineva multumesc anticipat! Scoala la care invata fiul meu e "Step by step", cu posibilitatea de servire a pranzului la cantina scolii. Directorul doreste ca incepand cu luna oct. OBLIGATORIU toti elevii sa ia masa la cantina pe motiv ca "Sanepidul nu mai permite servirea mesei in clasa". Poate face asta, pe ce motiv? Cum ramane cu pauza de la ora 10 in care toti mananca cate un sandwici, iaurt...etc?
Dar cine nu isi permite sa plateasca 9,5 lei pe zi pentru o masa pe care de multe ori copii nu o pot manca?
Cel mai recent răspuns: JustMe1977 , utilizator 18:45, 26 Octombrie 2011
Domnul pluseaza ! 9,5 lei pentru o masa ?? Tinand cont ca nu toti parintii pot sustine o asemenea cheltuiala, ar trebui sa permita celor mici cu pachetele sa intre primii in cantina si dupa ce termina de servit ce au de acasa, cei care servesc meniul . Sunt atatea posibilitati !!! Cautati o posibilitate decenta si luptati pentru ea ! Inclusiv in servirea unei mese mai ieftine !


Scoala la care invata fiul meu e "Step by step", cu posibilitatea de servire a pranzului la cantina scolii.


Sistemul de invatamant step-by-step are printre multe alte caracteristici care il deosebesc de invatamantul traditional faptul ca la pranz copiii mananca masa calda.

Si copilul meu este incris la aceasta forma de invatamant alternativ deci imi permit o parere de parinte, nu de sfatuitor dpdv legal.
Programul este de 8 ore; elevii aduc de acasa doar cu pachetelul pentru gustarea de dimineata iar masa principala o servesc la restaurant pentru ca scoala nu are cantina proprie. Meniul costa 10 lei - cheltuiala ne-am asumat-o in momentul in care am optat pentru aceasta forma de invatamant, am stiut de la inceput care sunt cheltuielile suplimentare. Toata lumea care alege step-by-step stie.

Am ales sa facem niste eforturi financiare in schimbul avantajelor pe care le ofera aceasta forma de invatamant atat pentru copil cat si pentru noi, parintii. Nu intru in detalii pentru ca nu fac obiectul discutiei. Vreau sa spun doar ca mi s-ar parea nesanatos sa ii pun copilului de acasa 2 pachete cu hrana rece, pe care sa le manance de dimineata pana dupa-amiaza dupa ora 16 cand ajunge acasa.
Ca nu mananca intotdeauna tot ce i se da la restaurant este foarte adevarat - insa nici acasa copiii nu manaca mereu tot ce le punem in farfurie (zic si eu, poate doar al meu o fi mai mofturos :-/ ). Nu se pot face meniuri personalizate pentru ca atunci nu ar mai fi 10 lei, ci... cat o fi, mai mult in orice caz.

Tinand cont de faptul ca masa calda de la pranz este o caracteristica step-by-step, nu cred ca veti putea face altceva decat sa discutati inainte cu mai multi parinti si sa propuneti directorului sa gaseasca solutii pentru ieftinirea mesei - insa trebuie sa stiti ca exista Normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor care au o gramada de tabele in care se stabilesc necesarul zilnic de calorii si substante nutritive pentru copii, grupele de alimente pentru alcatuirea dietei la copii etc. - deci alcatuirea meniului la cantina scolii nu este un lucru foarte simplu. Si nici foarte ieftin nu poate fi.

Atat as mai vrea sa adaug: inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor verifica mai des cantinele scolare decat restaurantele, iar directorul face foarte bine ca respecta regulile. Este vorba despre sanatatea copiilor.
Da, personal sunt de acord cu o masa calda servita mai ales ca stau 8 ore la scoala, din pacate nu toti pot sa isi permita plata pentru aceasta! Din pacate la cantina (nu mai apartine de scoala, a fost luata de un anume domn care a investit "bani multi" acolo, dupa cum spunea) nu se respecta meniurile afisate repetandu-se prea mult anumite mancaruri. Administratorul cantinei nu e curios sa schimbe ceva pentru "suntem la mana lui", ne convine sau nu..... S-au purtat discutii cu el, dar in zadar (mai ales privind modificarea meniului).
In alte scoli SBS (tot din oras) functioneaza foarte bine serviciul de catering, mancarea e mai buna si mai variata, si nu in ultimul rand mai ieftina. La noi serviciul de caterng nu mai e permis tinand cont de faptul ca, din pacate, cantina apartine altcuiva......
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
JustMe1977, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete masa vs mâncare cantina bună ziua! firma la care sunt ... Utilizator Utilizator Utilizator Utilizator Tichete masa Vs Mâncare Cantina Bună ziua! Firma la care sunt angajat oferă așa zisele tichete de masă sub formă de o masă zilnică la cantină. ... (vezi toată discuția)
Scoala cere bani pentru mobilier lumi11 lumi11 Buna ziua, Am inscris copilul la scoala in clasa I, step by step si mi s-au cerut 200 EUR bani pt mobilier (nu s-a dat factura sau chitanta fiscala) ce ... (vezi toată discuția)
Protest Magda74 Magda74 La sedinta cu parintii ne-au informat invatatoarele ca se desfinteaza clasele(I-IV) step by step pentru ca nu sunt bani pentru plata cadrelor ... (vezi toată discuția)