avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu Medical din prima zi de angajare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu Medical din prima zi de angajare

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
In data de 28 septembrie am angajat o persoana (am semnat contractul de munca), iar in 29 septembrie persoana intra in concediu medical, cod 06 Urgenta chirurgicala ( pentru zilele 29 si 30 septembrie) urmand ca sa-mi aduca concediii medicale si pe luna octombrie ( inca nu mi-a spus pe ce perioada si nici nu stiu ce cod au).
Problema este urmatoarea: persoana in cauza nu are contributie la asigurarile de sanatate nici o zi pe anul 2011. Cum pot plati acest concediu medical avand in vedere ca nu a lucrat nici o zi in ultimele 12 luni, deci nu am de unde sa adun cele 22 de zile obligatorii de contributie?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 10:58, 24 Octombrie 2011
ondino a scris:

@cris-gabi,

Cm cod 06 acordat in ambulator este de max.5 zile calendaristice.Indemnizatia suportata de angajator ,din fondul sau de salarii este pt.primele 5 zile lucratoare cuprinse in aceste 5 zile calendaristice de concediu medical. Asadar daca cm este pt.perioada 29sept.-3 octombrie., acesta va fi suportat integral doar din fd. dvs.de salarii,in concluzie nu aveti ce sa recuperati de la Casa de Sanatate.
Nu cred ca i s-a eliberat cm pt. boala obisnuita,(01)atata timp cat nu poate dovedi printr-o adeverinta calitatea de asigurat dinainte de 28 septembrie 2011.Probabil va primi o adeverinta medicala,pe baza careia dvs.ii veti putea motiva absentele de la serviciu .


Codul 06 pe medical nu este ambulator, a avut o interventie chirurgicala.
Avand in vedere faptul ca am doua raspunsuri diferite, nu stiu ce sa iau de bun. Va rog sa ma lamuriti: contributia pt asigurarile de sanatate la medicalul cu cod 06 ( interventie chirurgicala cu spitalizare) o pot deduce din FNUASS sau nu?

In legatura cu celelalte CM cu cod 01 ( i s-a eliberat un asemenea medical cu toate ca nu are contributie) sa inteleg ca inregistrez angajatul in concediu fara plata si drept cerere am medicalul???
Nu imi este clar.

Multumesc pentru ajutor
Ati primit concediul pe cod 06 pt. perioada spitalizarii? Pt.cate zile calendaristice este eliberat?b]Primele 5 [/b]zile lucratoare din totalul celor acordate se suporta de catre unitate din fondul de salarii,urmatoarele din FNUASS.Pt. cele platite din fd. de salarii,nu aveti ce sa recuperati.
Exemplul era pt. un concediu de max. 5 zile calendaristice in perioada 29sept.-3 octombrie,in aceasta perioada ,fiind doar 3 zile lucratoare trebuiau suportate din fd. de salarii,caz in care nu se recupera nimic de la FNUASS.
Concluzie,ceea ce suportati din fd. de salarii nu recuperati !(aceasta regula este aplicabila pt. toate tipurile de cm,indiferent de cod).
Daca i s-a eliberat si cm cod 01, desi nu inteleg cum,nu il veti plati ,dar pe baza acestuia se va prelungi suspendarea cim ului pt. incapacitate temporara de munca.
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cod 06 DianaManuela DianaManuela \\"Certificatele medicale cu cod de indemnizatie 06 (urgenta) se deconteaza intotdeauna de FNUASS. Tot ce este pe urgenta....asistenta medicala, certificate ... (vezi toată discuția)
Cm salariat nou intrat in unitate marcelctin marcelctin Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu calculul salariului pentru un angajat care are brut 1400 lei incepad cu 15 iulie 2016 cand a fost angajat la noi. Pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu medical carmenghe carmenghe un salariat a fost in noiembrie in CM, perioada 19.11-30.11.2009, 13 zile lucrate, 3 zile lucratoare CM suportate de unitate, 5 zile lucratoare suportate din ... (vezi toată discuția)