avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cartea funciara si noul Cod Civil
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cartea funciara si noul Cod Civil

Am platit in urma cu doua saptamani , anticipat , un credit bancar , pentru a putea face intabularea unui imobil care a fost depus ca si garantie ipotecara . Pentru neplata consecutiva a ratelor in anul 2008 imobilul a fost scos la licitatie , bineinteles ca nu s-a ajuns pana a fi vandut ca s-au platit toate restantele.La momentul stingerii datoriei , doamna executor a trimis imediat o adresa prin care mentioneaza ca datoria a fost achitata , insa de la Cartea Funciara imi cere ca aceasta scrisoare a doamnei executoare sa fie autentificata la notariat , altfel rolul ei este nul . Prevede noul cod civil acest lucru ? Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Anjelique , utilizator 21:31, 7 Noiembrie 2011
Metoda de inscriere in cartea funciara este prevazuta de Lege nr. 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara.
Art. 47
(1) Cererea de inscriere in cartea funciara se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial si va fi insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere; copia legalizata se va pastra in mapa biroului de cadastru si publicitate imobiliara.
...
(9) Debitorul care a platit valabil creanta ipotecara a unui cesionar neinscris in cartea funciara poate cere radierea ipotecii, daca infatiseaza inscrisul original al cesiunii si chitanta doveditoare a platii.
Actul eliberat de executorul judecatoresc este un act autentic. Prin urmare nu poate fi reautentificat de un notar public.
In fiecare zi aud despre o noua minune spusa sau facuta de cei de la cartea funciara!
Alimanescu George a scris:

Actul eliberat de executorul judecatoresc este un act autentic. Prin urmare nu poate fi reautentificat de un notar public.
In fiecare zi aud despre o noua minune spusa sau facuta de cei de la cartea funciara!



Asa mi-a raspuns si doamna executor pe care am contactat-o ieri , la fel ca si dumneavoastra domunle Avocat , mi-a raspuns si domnul Director de la banca insa nu este de ajuns , luni trebuie sa legalizez acest act altfel nu am de ales . Va multumesc pentru raspunsuri tuturor .

_art.885 alin.2 din noul Cod civil, prev. ca drepturile reale se ...sting numai prin radierea lor din cartea funciara, cu consimtamantul titularului, dat prin inscris autentic notarial.
_art.888 din acelasi cod civil se refera la conditiile de inscriere" Inscrierea in CF se efectueaza in baza inscrisului autentic notarial, a hotararii judecatoresti ramase
definitive,...sau in baza unui act emis de autoritatile administrative, in cazurile in care legea prevede aceasta".Coroborand aceste dispozitii, rezulta ca actul emis de executorul judecatoresc este act autentic şi duce la radierea somatiei de plata din cartea funciara
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Conform noului cod civil, este necesar ca cererea de radiere a ipotecii pe o constructie sa fie intocmita de catre banca in forma autentica la notar ? dancielo77 dancielo77 De curand am accesat un credit de 50000 euro la banca x, prin care am refinantat anticipat si inchis doua credite mai vechi la banca Y, unul din cele doua ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca conform noului cod civil in cazul unui credit ipotecar. floriancatalin floriancatalin Art. 885. - (2) Drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciara, cu consimtamântul titularului, dat prin înscris ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca liluca liluca Buna seara,Am nevoie de ajutorul dv. :ce trebuie facut la terminarea unui credit imobiliar,care sunt pasi pentru radierea ipotecii? (vezi toată discuția)