Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Conform Norme OUG 148/2005 - da, puteti beneficia:
7) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevăzute la art. 1
alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, dacă persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
b) a beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau a realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
Buna ziua!
Am nascut pe data de 26 Mai 2008, am efectuat concediul maternal apoi am intrat in concediu de odihna dupa care m-am intors la serviciu pe data de 27 Oct. 2008. In Legea 257/ 31.10.2008, art. 2 scrie ca pot beneficia de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni si persoanele care se afla in plata la data intrarii in vigoare a acestei legi, respectiv 07.11.2008. Pot intra in CIC de la 01.01.2009? Daca DA, voi beneficia de prevederile noii legi?
Va multumesc.
Articolul din textul de lege la care faceti referire dispune ca persoanele care se afla in plata beneficiaza de prevederile acestor modificari ... prin urmare, daca doriti sa beneficiati de prevederile acestui articol trebuie sa fiti in CIC la dta de 01 ianuarie 2009.
1. Concediul pentru creşterea copilului se acordă, la cerere, de către persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care îşi desfăşoară activitatea sotul dvs.
2. Se poate intra in CIC pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.
3. Până la data de 10 a fiecărei luni, primăriile au obligaţia de a transmite pe bază de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoţite de documentele justificative, la direcţiile judeţene de muncă, solidaritate socială şi familie, respectiv la direcţia de muncă, solidaritate socială şi familie a municipiului Bucureşti, denumite în continuare direcţii teritoriale.