avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Va rog sa ma ajutati!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Va rog sa ma ajutati!

Buna ziua,
Sunt un tanar de 18 ani, am fost dat afara din casa si momentan stau la matusa mea. Mentionez ca sunt in clasa a 12-a si pe langa faptul ca am in fata un bacalaureat, doresc sa ma pregatesc si pentru admiterea la facultatea de medicina. Pana acum am locuit impreuna cu mama mea, intr-o garsoniera iar dupa moartea bunicii , ne-am mutat in apartamentul acesteia. Nu imi cunosc tatal si in certificatul de nastere nu apare nimeni la aceasta rubrica si alte rude care ma pot ajuta nu am. Fratele mamei este plecat in strainatate la munca si singura cu care mai vorbesc este matusa mea. Voiam sa va rog sa ma sfatuiti in legatura cu ce as putea face in situatia in care ma aflu. Desi am 18 ani, nu beneficiez de o cheie de la apartament , fiind pus in sitatia sa depind mereu de programul mamei mele, sa fiu amenintat ca daca nu vin acasa la ora stabilita de ea, ma da afara din casa. Ca orice tanar, imi doresc sa ies cu prietenii si sa beneficiez de intimitate, insa in ritmul acesta , in care sunt sunat de de 10-15 ori pe zi de catre mama si amenintat ca nu sunt primit in casa ori de cate ori nu fac ceea ce pretinde mama mea, nu cred ca mai pot rezista psihic. Nu sunt un tanar care sa bea, sa faca scandal sau alte lucruri de acest gen si nu inteleg de ce, nici la varsta majoratului , nu mi se recunoaste dreptul la o viata personala. La ultima discutie avuta cu mama, am fost dat afara din casa pentru faptul ca am vrut sa plec in oras cu matusa si varul meu. Initial mi s-a inchis usa, neavand posibilitatea sa ies din casa si pentru ca i-am spus ca nu mai accept santajul emotional la care ma supune aproape zi de zi, a spus sa plec din casa si sa nu ma mai intorc. Am incercat sa discut cu ea ulterior, sa ajungem la o intelegere, insa mi-a comunicat foarte clar ca s-a interesat si ca doreste sa fie decazuta din drepturile parintesti. Avand in vedere ca nici matusa mea nu are posibilitatile financiare sa ma intretina si faptul ca nu mai sunt primit acasa, nu stiu ce am de facut. M-as angaja si as incerca sa-mi iau viata in propriile maini dar asta ar insemna sa renunt la scoala. Exista vreo cala legala prin care sa rezolv aceasta situatie? Va rog mult sa-mi dati un sfat. Va multumesc!
Dutzu, te cred si chiar mi-ar face placere sa te ajut.
In ce clasa esti? la ce liceu? Nu ai pe nimeni care sa te sprijine ? o profesoara, diriginta, parintii unor colegi, sau alte rude? Din ce localitate esti?
Esti la o varsta foarte frumoasa si tentatiile sunt mari. Mama ta ar trebui sa fie multumita ca nu te droghezi sau etc.
Sunt multe lucruri pe care nu le cunosc, nu stiu punctul de vedere al mamai tale, de aceea spun ca e mai bine sa fie o persoana cunoscuta de voi, ca sa se aplaneze aceasta neantelegere.
Mama tot mama ramane sa stii.
Dute la ea cu:love1:
Dutzu

1. A inceput scoala. Sunt de parere sa vorbesti cu directorea (ul ) si sau cu diriginta (ele) si sa ii expui situatia ta speciala.
Exista locuri de cazare in camine la unele licee din oras poate ca chiar la liceul pe care il urmezi. Poate ca se poate rezolva temporar macar problema cazarii.

2. Nu sunt de parere sa fortezi in acest moment relatia cu mama. Ii trebuie timp sa se inteleaga pe ea insasi. Sa stii ca nu numai tinerii trec prin perioade dificile psihoplogic ci si unele persoane aflate la confluenta cu varsta a treia.

3. Viata ne rezerva susrprize peste surprize. Numai cine lupta sa le depaseasca merita o viata mai buna.
Deja ai aflat ca chiar mama ta iti creaza probleme mari. Unii vor afla mai tarziu un lucru esential in viata: oamenii nu sunt intotdeauna la inaltimea sarcinilor pe care credem ca sunt datori sa le implineasca. Daca acum situatia ta reprezinta un dezavantaj major, in timp, lectia situatiei tale determinata de o persoana extrem de apropiata te ajuta in luarea de decizii foarte bune.

Daca poti ar fi bine sa comunici ce a decis diriginta( ele) sau directorul (rea) in privinta ta.

dupa legea romana in vigoare Legea 272/2004 art. 51 anil. 2 privind protectia si promovarea drepturilor copilului :
'La cererea tanarului exprimata dupa dobandirea capacitatii depline de exercitiu , daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant de zi , protectia speciala se acorda, in condittile legii, pe toata durata continuarii studiilor, dar fara a depasi varsta de 26 de ani. '
se va tine seama daca vei primi burse , sau alte venituri ,
nu trebuie da te descurajezi sa abandonezi scoala, mama ta va ajunge sa inteleaga daca va vrea,
trebuie numai sa incerci sa-ti urmezi crezul deoarece se deduce din cuvintele tale ca sunt putini cu asa performante cum scrieti , , si cred ca multi parinti si-ar dori sa aiba un copil macar ca dv.
succces in viata , si imi pare rau de situatia ivita , si cred ca raspunderea revine parintilor nu tie , ei sunt datori in primul rand sa-ti asigire o viata normala , dar de multe ori la performanta se ajunge prin suferinta
Va multumesc! Da, am mai cautat si eu sa ma interesez privind situatia mea si mi s-a confirmat ca , desi am 18 ani, detin dreptul la intretinere: "Varsta majoratului nu presupune incetarea obligatiei parintilor de a-si intretine copiii. Legislatia romaneasca si practica judecatoreasca au statuat dreptul copiilor de a primi intretinere din partea parintilor chiar si dupa implinirea varstei de 18 ani, pana la 25 de ani, in conditiile in care urmeaza o forma de invatamant acreditat. " Din punt de vedere legal nu pot beneficia de nicio bursa deorece venitul/ membru de familie nu corespunde grilelor, iar teoretic (nu si practic) sunt in intretinerea mamei. Acum locuiesc la matusa mea care incearca sa-mi asigure pe cat posibil nevoile de hrana si locuinta, totusi nu si cele de imbracaminte, carti scoala (in cls a 12-a trebuie sa cumpar cartile) deoarece are si ea un copil in intretinere. Am incercat sa iau legatura cu mama mea, dar cand am fost la ea, nici nu a vrut sa auda de vreo discutie, din contra , a continuat cu amenintarile ca se va decade din drepturile parintesti, ca 1/2 din partea de mostenire din casa bunicii (care teoretic imi va reveni mie) o va ceda fratelui sau fiindca ea nu mai are copil. Bun, eu voi mai incerca sa am discutii cu ea si sa ajungem la o solutie amiabila. In cazul in care nu se va putea asa ceva, va intreb:
1. Calea judecatoreasca este o sulutie?
2. Ea are posibilitatea sa se decada singura din drepturile parintesti?
1- dvs sunteti indreptatit sa solicitati pensia de intretinere , pana la varsta de 26 de ani , fiind in continuarea studiilor , fac precizarea ca trebuie sa existe o cerere a dvs in aces sens , dvs aveti calitate procesuala activa , sunteti tularul cererii de chemare in judecata.
2-nu este posibila renuntarea la drepturile parintesti , sactiunea decaderii din drepturile parintesti intervine in situatii bine precizate de legislatia romana in vigoare , cand exista rele tratamente aplicate copilului, cand este primejduita educatia si dezvoltarea acestuia .
Nu este posibila decaderea din drepturi doar la dorintza expresa a parintilor.

Alte discuții în legătură

Protectia copilului VulcuSimona VulcuSimona Studenta la facultate de stat, bursiera, in varsta de 24 de ani, parinti divortati, tatal recasatorit cu un copil minor iar mama, care mai are un copil in ... (vezi toată discuția)
Bună vreau sa dau pe tatăl copilului în judecata nu si-a recunoscut ... Maria223. Maria223. Bună vreau sa dau pe tatăl copiluiui în judecata nu sia recunoscut copilul și acum când am făcut 18 ani ma lăsat ce pot sa ii mai fac (vezi toată discuția)
Sunt minoră și am un copil, dar indemnizația este pe numele mamei mele și ea susține că are custodia bebelușului până fac eu 18 ani. Îmi poate lua fata dacă plec cu ea la concubinul meu? Alexandra0608 Alexandra0608 Buna seara! Am 17 ani și am copil cu barbat de 22 de ani, el a recunoscut copilul, dar indemnizația este pe numele mamei, iar ea susține ca fata este in ... (vezi toată discuția)