avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare-cumparare

Buna ziua,

Pe scurt povestea mea: parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Eu am o sora vitrega din partea tatalui. Parintii mei ar dori sa treaca apartamentul pe numele meu, astfel incat sora vitrega sa nu mai detina nici o parte. Intrebarea mea este: cum ar trebui sa procedam? Noi am considea ca un act de vanzare-cumparare ar fi cel mai sigur si nu ar putea fi atacat in instanta de sora vitrega, dar problema este ca eu nu pot plati nici o suma pe apartament, deci nu ar exista nici un documnet care sa arate ca eu am platit acest apartament. Ar fi o solutie ca sora mea sa semneze ca ar vrea sa renunte la partea ei in favoarea mea? Ce alt act de trecere a acestui apartament pe numele meu ar exista, act ce nu poate fi atacat in instanta de ea? Ar avea vreo importanta faptul ca parintii detin certificate de la medic care atesta faptul ca ei sunt in toate facultatile mintale si fac acest act cu buna-voie? As aprecia foarte mult raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc anticipat!
*Andreea* a scris:


Stimate Domnule AUREL CALAUZ,

In primul rand as vrea sa stiti ca raspunsul meu postat astazi nu v-a fost adresat dumneavoastra, ci celuilalt consilier juridic care a avut buna-vointa de a-mi raspunde foarte serios si in termenii cuveniti. Chiar primul raspuns pe care l-ati postat mi-a demonstrat ca NU SUNTETI un consilier juridic, sau daca cumva ma insel, insemana ca ati obtinut diplomele de studii CU BANI. Nu este admisibil ca un consilier sa poate raspunde astfel. Indiferent ce studii ati avea, se observa clar ca va lipsesc cu desavarsire cei 7 ani de acasa si nu aveti nici macar un gram de bun simt. Nu stiu cum de ati fost "recomandat" pe acest site de alti utilizatori si nu stiu cine va da voie sa rapundeti la intrebarile noastre. Astea sunt probleme de viata si postam mesaje pe acest site pentru ca avem nevoie de un sfat de la o persoana specializata in domeniu. Va doresc si dumneavoastra sa va gasiti in situatia noastra, a tuturor utilizatorilor acestui site. Aveti grija sa nu decedati dumenavostra inaintea parintiilor dumneavoastra sau copiii dumneavostra inaintea dumneavostra ...Orice se plateste pe lumea asta. Si Dumenzeu nu asculta gura tuturor pacatosilor. Voi posta parerea mea despre "serviciile" dumneavoastra pe ABSOLUT TOATE SITE-URILE. Si va multumim ca ne-ati furnizat si adreasa dumneavoastra, ca sa putem stii unde sa va gasim in caz ca avem nevoie de "consultatii" suplimentare. Va vom face o vizita la sediu oricum....Din cauza unora ca tine, acest site nu va mai fi accesat de multi utilizatori si multi ADEVARATi, REALI consilieri nu vor mai fi luati in serios. Rating-ul tau este 8.93??????????...Nu meriti nici macar 0.0005. Rusine!!!


:offtopic: Interventie moderator
Pe forumul Avocatnet discutam ideea, nu persoana.
Daca o persoana v -a nemultumit si doriti sa porniti o discutie pe aceasta tema, puteti sa faceti acest lucru si fara un atac la persoana, civilizat si argumentat. Chiar daca persoana respectiva a avut / are o atitudine reprobabila, nu se justifica un comportament jignitor la adresa ei.
*Andreea* a scris:

Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Tin sa mentionez ca sora vitrega nu a locuit in apartamentul in discutie( tatal meu fiind divortat cu mult ianinte de cumparare acestui apartament). Apartament in dicutie a provenit din vinderea anterioara a unei alte proprietati ce a apartinut mamei mele inaintea casatoriei cu tatal meu.
Sora vitrega si mama sa au fost despagubite la momentul respectiv de tatal meu (atunci cand s-a pronuntat divortul si bunurile s-au impartit). Parintii mei ar dori ca doar eu sa raman proprietara acestui apartament dupa decesul lor: sa inteleg ca un contractul de intretinere incheiat cu parintii mei ar fi cea mai buna solutie? Deci in acest caz, nu poate fi vorba de un act vanzare-cumparare? In cazul in care sora vitrega nu va fi de acord ca parintii mei sa incheie acest contract de intretinere cu mine, ce am putea face?
Multumesc anticipat!



Bineînţeles că puteţi încheia un contract de vînzare-cumpărare. Numai că, dacă acest contract va fi unul fictiv, care are doar menirea de a îmbrăca în altă formă un contract de donaţie, sora va putea invoca faptul că actul este de fapt o donaţie şi va putea cere, după moartea tatălui ei, respectarea dreptului ei la rezerva succesorală, ceea ce înseamnă fie desfiinţarea actului de donaţie, cu consecinţa că veţi deveni coproprietare asupra apartamentului cu titlu de moştenitori, fie obligaţia dumneavoastră de a-i asigura rezerva dinalte buniri existente în masa succesorală sau în bani. Pentru a nu ajunge în această situaţie ar trebui ca preţul stabilit pentru vînzarea-cumpărarea apartamentului să fie plătit efectiv părinţilor şi de aşa manieră încît să rămînă o dovadă certă a acestei plăţi (de exemplu, transfer bancar). Altfel, pentru sora vitregă (sau faţă de ea) plata preţului rămîne un simplu fapt juridic, pe care îl poate combate cu orice mijloc de probă.
Presupun că nu aveţi nici suma care să acopere preţul apartamentului şi nici nu este în intenţia dumneavoastră şi a părinţilor să plătiţi, respectiv să primească acest preţ.

În schimb, dacă încheiaţi un contract de întreţinere (care înseamnă că în schimbul întreţinerii părinţilor dumneavoastră ei vă transmit în proprietate apartamentul din chiar momentul încheierii actului) şi dacă întreţinerea este efectivă şi vă prezervaţi şi probele necesare, nu mai poate fi pus în discuţie caracterul oneros al actului, nu mai poate fi invocată gratuitatea lui, decît în cazul în care părinţii şi-ar rezerva dreptul de uzufruct viager. Dar, chiar şi în acest din urmă caz, dacă veţi avea grijă să păstraţi dovezile privind prestarea întreţinerii (chitanţe, martori, note de plată a unor tratamente medicale), veţi putea înlătura eventualele susţineri ale celeilalte fiice a tatălui dumneavoastră privind fictivitatea întreţinerii şi caracterul gratuit al transmiterii dreptului de proprietate asupra apartamantului.

Mai aveţi posibilitatea de a vedea dacă după divorţ tatăl dumneavoastră nu i-a făcut cumva un act de donaţie celeilalte fiice (spuneaţi că le-ar fi despăgubit atît pe fosta soţie, cît şi pe prima fiică), iar dacă este aşa, să consultaţi un avocat cu privire la acel act (este el o donaţie făcute primei fiice, este donaţia cu sau fără scutire de raport, în ce măsură ar putea fi echivalate, valoric, acea donaţie cu donaţia pe care v-ar face-o în momentul de faţă cu privire la apartament).
În situaţia în care ar exista acea primă donaţie, iar donaţia făcută în favoarea dumneavoastră nu ar duce la încălcarea rezervei succesorale a surorii, părinţii v-ar putea dona apartamentul fără grija desfiinţării ulterioare (după deces) a donaţiei. Sigur, aceasta presupunînd că tatăl dumneavoastră nu va dobîndi pe viitor bunuri a căror valoare, stabilită la data decesului, să răstoarne echilibrul existent la data de astăzi (adică, la data la care am raportat echivalenţa donaţiilor).

Soluţiile sunt multiple. Cel mai sigur ar fi să apelaţi la un avocat pentru orice act aţi dori să încheiaţi.

Liviu S.Bordaş


Imi cer scuze, as mai avea cateva nelamuriri. In cazul intocmirii unui act de vanzare-cumparare intre mine si parintii mei, ar fi bine ca parintii sa detina certificate de analiza psihiatrica, astfel incat sa nu exista nici un fel de suspiciune ca ei nu au fost complet sanatosi psihic in momentul cand au semnat acest act? As dori sa platesc suma aprtamentului cu bani lichizi, ar fi posibil ca notarul care va intocmi actul sa semneze un document care sa ateste faptul ca eu am platit suma apartamentului parintilor mei? Ar fi valabil acest act? Ar ar posibil sa fac plata apartamentului in rate? Daca da, asta inseamna fiecare plata va trebui sa se faca in prezenta notarului ca sa poata fi autentificata?

Va multumesc foarte mult inca odata si imi cer scuze pentru deranj.

:offtopic: Va rog nu mai redactati mesaje consecutive, aveti optiunea sa editati mesajul anterior. Deasemenea, sunt deranjante citetele atat de lungi. Multumesc pentru intelegere.
Mesajul anterior, in care atacati persoana unui consultant, a fost sters. Consultati Regulamentu de postare.
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Domnisoara sau doamna Andreea, ar trebui sa va cereti scuze nu pentru deranjul provocat de nelamuririle pe care le aveti, ci pentru modul total lipsit de cei 7 ani de acasa, asta ca sa utilizez expresiile dvs, in care ati binevoit sa-l atacati pe un membru al forumului. Pana nu veti face acest lucru, probabil ca nici unul din ceilalti consultanti nu se va deranja sa va raspunda. Aici primiti sfaturi gratuite, unele juridice, altele pur si simplu izvorate din experienta de viata a celui care raspunde- dupa cum puteti vedea nu toti sunt juristi printre consultanti - dar cu siguranta multi dintre cei care v-au citit raspunsul veninos dat lui Aurel Calauz va considera nedemna de atentia lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere dalela dalela parintii mei au incheiat cu bunicii din partea tatalui un contract de intretinere prin care se obligau sa ii intretina in schimbul locuintei( casa plus ... (vezi toată discuția)
Act de donatie tini1982 tini1982 Buna ziua, tatal meu a decedat iar mama vitrega traieste. Eu am fost dat in grija mamei mele de mic, ei divortand. Tatal meu impreuna cu mama vitrega sau ... (vezi toată discuția)
Cum sa ma pun la adapost ? ContSters41200 ContSters41200 Bine v-am gasit. Situatie : parintii nu se mai inteleg si s-au despartit (locuiesc separat, fara a divorta). Au o casa pe care eu, singurul mostenitor, as ... (vezi toată discuția)