avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Sume ce pot fi declarate Administratiile Finanatelor ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Sume ce pot fi declarate Administratiile Finanatelor Publice ca surse de venit din cedarea folosintei bunurilor - inchiriere spatii de locuit

Doresc sa aflu daca exista plafoane minime acceptate de Administratiile Finanatelor Publice pentru inchirierea spatiilor de locuit?
Exemplu: Bunica inchiriaza un apartament nepotului de fiica.
Avand in vedere ca bunica, in fapt, nu primeste nici un fel de chirie, in contract poate fi trecuta o suma simbolica?
Contractul de inchiriere ii este necesar nepotului pentru a putea demonstra ca acolo isi are domiciliul, nefiind acceptate alte documente (Declaratie pe propria raspundere; Imputernicire; Contract de comodat; C.I.; etc.).
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters227572 , utilizator 11:00, 30 Octombrie 2011
Explicati ce intelegeti prin "Administratie publica" si de ce le trebuie lor act doveditor.
Daca la Evidenta populatiei bunica a dat declaratie de luare in spatiu si s-a emis CI pe acea adresa, cui trebuie sa mai dovediti ceva?

Nu trebuie facut nici un contract de inchiriere si nimeni nu poate dovedi ca bunica a incasat ceva si nu a declarat la finante.
Nici nepotul nu are nici un fel de problema, adresa lui de domiciliu este cea din CI si are toate drepturile fara a mai dovedi nimanui nimic.
sint cu totul de acord cu @t.simona
ce administratie publica? ce doreste ea, acea administratie? de ce nu este satisfacuta de dovada domiciliului cu c.i.ul asa cum este si legal?
o persoana poate avea domiciliul la o anumita adresa in mai multe situatii: fie act proprietate, fie contract de inchiriere, fie luare in spatiu, etc...
nu are dreptul vreo administratie publica sa 'legifereze' ca dovada domiciliului ar fi numai cu contract de inchiriere
ar fi util sa ne dati detalii, despre ce administratie vorbiti si epntru ce scop este solicitata dovada domiciliului
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
eugen82, utilizator
Inteleg ca din Administratia Publica fac parte si Primariile impreuna cu compartimentele sale de specialitate.
Concret: nepotul are un venit net mediu lunar care il indreptateste sa solicite acordarea acordarea unui ajutor pentru incalzirea locuintei (asa numita subventie) pentru sezonul rece 2011-2012.
Fiind in aceasta situatie s-a adresat printr-o cerere Compartimentului de specialitate din Primarie.
Cererea nu i-a fost primita pe motiv ca "titularul cererii trebuie sa fie proprietar al locuintei sau titular al unui contract de închiriere".
In aceasta situatie proprietarul locuintei (bunica) nu poate fi titular de cerere pentru simplul motiv ca nu locuieste la acea adresa si nu indeplineste nici conditiile necesare acordarii subventiei.
Si pentru ca din lipsa banilor pentru plata taxelor notariale nu se poate face o vanzare-cumparare si nici macar o donatie catre nepot, singua solutie mai la indemana este incheierea unui contract inregistrat la AFP pentru ca nepotul sa devina "titular al unui contract de inchiriere".
Sper ca acum voi fi inteles de ce am supus subiectul atentiei Dumneavoastra.
Va multumesc!

m-am uitat prin lege - oug 70/2011 si normele metodologice HG 920/2011

Art. 6
In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si notiunile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
a) consumator vulnerabil — persoana singura/familia care nu isi poate asigura mentinerea locuintei in conditii adecvate de temperatura, respectiv 21°C si ale carei venituri sunt situate in limitele prevazute la art. 7 alin. (1);
e) persoana singura — persoana care a implinit varsta de 16 ani, locuieste si se gospodareste singura;
f) locuinta de domiciliu sau de resedinta — locuinta situata la adresa inscrisa in actele de identitate ale membrilor de familie sau, dupa caz, adresa la care persoanele sunt inscrise in cartea de imobil si sunt luate in calcul la stabilirea cheltuielilor de intretinere a locuintei;
i) titularul ajutorului pentru incalzirea locuintei — reprezentantul familiei sau, dupa caz, persoana singura care indeplineste conditiile legale de acordare a ajutorului, care solicita acordarea acestuia si care poate fi, dupa caz: proprietarul locuintei, persoana care a instrainat locuinta in baza unui contract cu clauze de intretinere, titularul contractului de inchiriere al acesteia ori alt membru de familie major si legal imputernicit de proprietarul locuintei sau de titularul contractului de inchiriere ori, dupa caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a implinit varsta de 18 ani;
j) beneficiarul ajutorului — familia sau persoana singura, definite conform lit. d) si e).


Art. 7
(1) Consumatorii vulnerabili care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat beneficiaza de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei acordat din bugetul de stat, denumit in continuare ajutor pentru energie termica, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de pana la 786 lei in cazul familiilor si 1.082 lei in cazul persoanei singure.


Art. 14
(1) Ajutorul pentru incalzirea locuintei, prevazut la art. 8, 9 si 11 alin. (1), se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia.
(2) Formularul de cerere si declaratie pe propria raspundere se completeaza potrivit modelului stabilit prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) La completarea cererii, titularul are obligatia de a mentiona corect componenta familiei, veniturile membrilor acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute, asa cum sunt acestea trecute in formularul prevazut la alin. (2).


din lege se intelege ca orice persoana/ familie are dreptul de a primi ajutorul social daca indeplineste conditiile...
locuinta se determina pe baza adresei din c.i., domiciliul sau chiar si adresa la care locuieste efectiv - persoana inscrisa in cartea de imobil
titularul de la art.6 i) persoana singura care indeplineste conditiile legale, "poate fi" este o dispozitie permisiva(se dau indicatii cam cine ar putea fi) dar nu exclude alte situatii cum ar fi situatia nepotului luat in spatiu

din lege reiese ca nepotul care locuieste (are adresa in c.i.) la bunica poate fi titular de cerere , chiar daca nu are contract de inchiriere, bineinteles daca respecta celelalte conditii de venit
daca primaria nu accepta decit contract de inchiriere este vorba de o interpretare gresita a legii si va sfatuiesc in primul rind sa mearga nepotul in audienta la primar
daca nu rezolva , atunci sa faca un contract de comodat, acela nu poate fi trecut cu vederea, sau contract prin care are drept de folosinta a locuintei cu clauza de intretinere a bunicii ..
in niciun caz contract de inchiriere

vedeti si pe forumul asociatii de proprietari , exista un topic cu ajutorul de incalzire cu foarte multe discutii inclusiv problema dvs.
am deschis si eu acolo un nou topic cu problema dvs.
eset destul de clar, conteaza unde locuieste efectiv persoana (dovedit cu domiciliul din c.i.sau cu inscrierea in cartea de imobil ) nu daca are contract de inchiriere
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
eugen82, utilizator
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Ajutor incalzire persoana luata in spatiu eugen82 eugen82 o persoana -nepot locuieste si are domiciliul inscris in c.i. la o adresa la care proprietarul este bunica bunica nu locuieste acolo, are domiciliul in alta ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere !!! ginamangra ginamangra Mama , impreuna cu bunica mea locuiesc intr-un apartament care este pe numele meu si al sotului meu.Deoarece ele au pensii foarte mici ,doresc sa primeasca si ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru incalzire gaby di biasi gaby di biasi buna seara!Am fost constrans sa refac buletinul expirat cu o alta adresa deoarece ambii parinti sunt la munca in strainatae.Cum fac sa beneficiez de reducere ... (vezi toată discuția)