avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva?

Buna,
tocmai am aflat astazi ca sunt concediata pe motiv ca s-a desfiintat postul. E destul de clara legea in sensul asta si nu prea mai am ce face. S-au oferit sa ma tina in preaviz si sa imi plateasca 2 salarii compensatorii. Dar eu am nenumarate ore suplimentare lucrate si neplatite, am fost fortata sa semnez un pontaj care de fapt nu era real, sa imi petrec chiar si nopti la serviciu fara sa le consemnez undeva. Pot sa mai obtin plata orelor suplimentare peste cele 2 salarii? Cum ar trebui sa procedez avand in vedere ca vorbim despre o companie condusa dupa ureche si despre niste oameni razbunatori? Au spus si ca nu mai am ce cauta in firma chiar de maine daca le mai cer si altceva...
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 12:32, 31 Octombrie 2011
Precedentul judiciar nu constituie izvor de drept ... insa il puteti invoca avand in vedere ca este vorba despre acelasi angajator
mai aales ca aveti si jurisprudenta in favoare, cred ca singura solutie este sa negociati. cel mai indicat ar fi printr-un avocat. daca nu, dupa ce veti fi cancediat veti putea da in judecata angajatorul . aveti sanse mari de castig, dar dureaza...
CNL a scris:

am toate programele facute de mine pentru toata echipa (era sarcina mea) si pontajele din 2005 pana in prezent - se vede diferenta dintre programe si pontaje. Mai exista si un alt proces care a fost castigat de o alta colaga de a mea, din 2007, intentat pe aceleasi motive, deci exista un precedent si am si martori dispusi sa depuna marturie ca managerilor li se cerea sa lucreze cu 48 ore pe saptamana dar sa se ponteze cu 40. Ar fi suficient?

In cazul procesului,angajatorul va face dovada in instanta ca dvs. nu prestati ore suplimentare,aducand in acest sens ca inscrisuri pontajele lunare din care rezulta programul normal de munca.
Dvs. veti proba cu martori si cu alte inscrisuri(programele despre care vorbiti)ca in fapt prestati acele ore suplimentare.Nu aveati si o condica de prezenta in care consemnati zilnic ora de incepere a activitatii si ora de sfarsit a acesteia ,sau cartela magnetica ?Pe ce baza se facea pontajul lunar?Ati putea demonstra astfel ca exista o discordanta intre condica de prezenta si pontaj,in caz ca in condica figureaza orele prestate in mod real iar in pontaj doar orele normale de munca.
Ramane de vazut ce va hotari instanta ,oricum daca dupa cate inteleg nu puteti negocia amiabil plata acestor drepturi care vi se cuvin,singura solutie este introducerea unei actiuni indreptate impotriva angajatorului.
CNL a scris:

Buna,
tocmai am aflat astazi ca sunt concediata pe motiv ca s-a desfiintat postul. E destul de clara legea in sensul asta si nu prea mai am ce face. S-au oferit sa ma tina in preaviz si sa imi plateasca 2 salarii compensatorii. Dar eu am nenumarate ore suplimentare lucrate si neplatite, am fost fortata sa semnez un pontaj care de fapt nu era real, sa imi petrec chiar si nopti la serviciu fara sa le consemnez undeva. Pot sa mai obtin plata orelor suplimentare peste cele 2 salarii? Cum ar trebui sa procedez avand in vedere ca vorbim despre o companie condusa dupa ureche si despre niste oameni razbunatori? Au spus si ca nu mai am ce cauta in firma chiar de maine daca le mai cer si altceva...

In prima faza faceti plangere la ITM-ul local. Apoi in functie de ce gasesc acestia si raspunsul pe care v-il dau adresati-va instantei de judecata. Termenul este de 3 ani.
Intrucat sarcina probei revine angajatorului, va trebui sa mentionati in plangerea pe care o faceti la ITM, faptul ca acesta intocmeste pontaje duble. Daca va adresati direct instantei de judecata angajatorul se va prezenta cu pontajele false.
Va puteti adresa si Serv de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei, intrucat aceasta fapta poate constitui si evaziune fiscala.
ART. 272
Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.

Ati putea incerca sa dovediti, cu colegi de munca, care au lucrat cot la cot cu dvs noptile si au fost platiti...sau nu, care are ragimul de munca/plata de la unitatea respectiva.

Alte discuții în legătură

Cerere ore suplimentare dupa demisie qwertyy qwertyy Salut.Lucrez intr-o companie de retail din aprilie 2011 si in data de 10.07.2015 mi-am dat demisia iar in data de 20.07.2015 am facut o cerere pentru plata ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare marianpopaconsult marianpopaconsult Buna ziua, Incepand cu data de 31.05.2018, am demisionat. Precizez ca in intervalul de timp cat am lucrat (01.03.2017 - 31.05.2018) am prestat ore ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale - mai multe probleme smeagull smeagull Buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. in urmatoarele probleme: 1. In cazul in care angajatorul are nevoie ca o parte din angajati se lucreze in zilele de ... (vezi toată discuția)