avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... MOD DE CALCUL DOBANDA LEGALA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

MOD DE CALCUL DOBANDA LEGALA

Cat este acum si cum se calculeaza dobanda legala pentru neplata la scadenta a creante de la un client conform unui contract de cumparare-vanzare marfa? Precizez ca in contract nu sunt stipulate dobanzi si penalitati, motiv pentru care vrem sa solicitam plata acestor dobanzi legale.
Cel mai recent răspuns: el_nino , utilizator 19:57, 6 Decembrie 2011
Conform art. 43 Cod Comercial “ datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobanda de drept din ziua cand devin exigibile.”

Ele curg de drept dar trebuie solicitate clientului/creditorului pentru ca nu pot fi acordate din oficiu.

Conform Ordonantei nr. 13/ 24 august 2011( privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar) Art 3:

"(1)Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.
(2)Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale."


Deci cuantumul dobanzii comerciale se stabileste la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, daca nu ati stabilit acest lucru prin contractul comercial. Daca ati stabilit , cuantumul dobanzii va fi acela stabilit intre ele.

pentru dobanda de referinta a BNR intrati pe site-ul BNR www.bnr.ro

cod comercial la 28.10.2011 ??:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa scriem in contract(de servicii) la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi iuliana2015 iuliana2015 cat trebuie sa scriem in contract la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi conform noilor reglemetari fiscale si un temei legal as dori sa stiu.multumesc. (vezi toată discuția)
Dobanda legala rosu gheorghe rosu gheorghe Printr-o hotarare judecatoreasca am fost obligat sa returnez o suma de 13377,85 lei nedatorata si incasata de mine la data de 15.06.2012 in urma unei ... (vezi toată discuția)
Dobanda penalizatoare contracte 2016 alinanicoleta86 alinanicoleta86 Buna ziua, In relatiile contractuale dobanda penalizatoare se stabileste cu acordul partilor. daca nu este scris in contracte se calculeaza cf. ratei de ... (vezi toată discuția)