avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anvelope de iarna
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anvelope de iarna

Este adevarat ca nu poti fi amendat decat daca blochezi circulatia pe carosabil acoperit cu zapada sau polei si nu ai anvelope de iarna ?
Daca circul pe carosabil acoperit cu zapada sau polei si am anvelope de vara pe care am pus lanturi antiderapante, sunt amendat ?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 21:11, 28 Octombrie 2011
Timp de cinci luni pe an, toate automobilele vor trebui echipate de pneuri de iarnă, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Transporturilor, care modifică, printre altele, OUG 195/2002, referitoare la circulaţia pe drumurile publice.
“După punctul 28 al alineatului (1) al articolului 102 se introduce un nou punct, punctul 28 indice 1, cu următorul cuprins: „28 indice 1. conducerea autovehiculului pe drumurile publice în perioada 1 noiembrie-31 martie, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone fără ca acesta să fie dotat pe axa/axele de tracţiune cu anvelope de iarnă.” scrie în proiect. Articolul respectiv se referă la tipurile de contravenţii.

Amenzile vor fi destul de dure. Potrivit proiectului, această contravenţie intră în clasa a IV-a de sancţiuni, clasă care prevede de la 9 la 20 de puncte amendă. Cum un punct amendă este de 60 de lei, şoferii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 540 de lei şi 1.200 de lei.
Prevederile noii ordonanţe aflate deocamdată în stadiu de proiect intră în vigoare în termen de 15 zile de la apariţia în Monitorul Oficial.

Proiectul introduce şi definiţia cauciucurilor de iarnă: “anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.”
Mi se pare ca ordinul MT este suficient de clar si s-au facut si la posturile de televiziune suficiente clarificari ca anvelopele de iarna se poarta pe drumurile acoperite de zapada, gheata si polei sub sanctiunea unor amenzi drastice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna miki_M miki_M Buna ziua! Stie cineva care este cadrul legal pentru obligativitatea echiparii autoturismului cu anvelope de iarna incepand cu 01 noiembrie pana la 01 martie ... (vezi toată discuția)
Prevederile legale referitoare la anvelopele de iarna directinteresat directinteresat Cum se stabileşte care este \"drumul public acoperit de gheaţă sau zăpadă\"? Mai exact, dacă pe DN2 (E85) porţiunea Urziceni-Buzău este zăpadă, se ... (vezi toată discuția)