avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reputația unui magistrat, calomnia și Legea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reputația unui magistrat, calomnia și Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public

Doresc sa stiu care sunt articolele privitoare la afectarea reputatiei de care am auzit ca au aparut in noul cod civil, va rog.

Subiectul principal este:

Daca eu scriu un articol pe internet:

Magistratul x nu cunoaste legea y si a dat verdictul z eronat facandu-se vinovat de a,b,c si d infractiuni penale. Mai mult, infractorul penal X nu se poate absolvi de necunoasterea legii, evident, astfel incat verdictul, dat fiind si irationalitatea sa, nu poate fi decat in complicitate cu partea parata, si prin urmare, conform codului penal se face vinovat si de complicitate de e, f, g si h


Secundar, ar dori sa stiu unde incepe si unde se termina aceasta reputatie, si ce se asuma ea a fi inainte de a fi murdarita. Exista reputatie profesionala spre exemplu?

Calomnia nefiind incriminata, deci legala, cum poti fi tras la raspundere pentru afectarea reputatiei oricine, daca un procuror a emis in rezolutia NUP faptul ca:
~"nefiind infractiune calomnia, paratii x si y nu sunt vinovati de daune aduse reputatiei", aproximativ. Concluzia ar fi ca legile sunt contradictorii, insa codul penal este obligatoriu pe cand cel civil nu, cel putin aceasta indica "dreptul pe intelesul tuturor" care se vehiculeaza pe saiturile tribunalelor spre exemplu

Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public
Art. 13.
Informatiile care favorizeaza sau ascund incalcarea legii de catre o autoritate sau o institutie publica nu pot fi incluse in categoria informatiilor clasificate si constituie informatii de interes public.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
justice123, utilizator
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 17:38, 31 Octombrie 2011
eumarian a scris:

@justice123

Nu conteaza daca sunt functionari publici in sensul dat de lege acestei sintagme, conteaza ca sunt figuri publice in cazul carora limitele de critica sunt mai largi decat in cazul persoanelor private.


Nu stiu la ce va referiti exact, insa pentru mine conteaza doar ca sunt platiti din banii mei in detrimentul drepturilor mele, si daca e legal acel articol (moralitatea indica ca nu ar avea de ce sa fie ilegal, dar in practica se mai pierde din teorie)
ce vb voi aici?
statul 'isi exercita si se desfasoara' prin cele 3 puteri, CLAR delimitate..
imixtiunile legiuitorului pot atrage unele "sanctiuni"..si referindu-ma la lege...ar putea fi abogare expresa, abrogare tacita, exceptia de nelegalitate, desuetudine, norma speciala bla bla...
am uitat de exceptia de neconstitutionalitate:)
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
ContSters221975, utilizator
Autoritatile te informeaza spre exemplu sa nu deschizi usa strainilor din obligatie.

"Autoritatile" nu sunt defetiste sa te anunte in schimb ca si-au schimbat afiliatia, de la statul de drept la mafie.

Dreptul la informare ramane un drept indiferent de cine-l presteaza. =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 34 din legea nr. 188/1999. constitutional, discriminatoriu sau nu? mihaicalinescu2005 mihaicalinescu2005 Va propun o dezbatere referitoare la art. nr. 34 din legea nr. 188/1999, pentru a stabili daca e constitutional, discriminatoriu, sau e in regula, si mi se ... (vezi toată discuția)
Functionar public - suspendat mjion mjion Sunt functionar public si am fost suspendat din functie conf.art 94 alin.1 litera m, din legea 188/1999. Am fost trimis in judecata pentru presupuse fapte de ... (vezi toată discuția)
Imagine terfelita voislova voislova Se poate da in judecata un ziar local pentru un artcol prin care iti lezeaza grav dreptul la imagine si sa-l obligi sa blogheze pagina online cu articolul ... (vezi toată discuția)