avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA

Sunt platitor de TVA din data de 20.10. Am achizitionat insa niste produse pentru activitatea mea in 15.10 pe baza de factura ( pe PFA ) . Pot sa le inregistrez in registru de inc si plati ? Daca da, ce se intampla cu TVA-ul?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 16:19, 31 Octombrie 2011
da, puteti cu siguranta, iar tva-ul il veti putea recupera cu prima ocazie cand veti cere returnarea acestuia.
puteti deduce tva aferenta marfurilor aflate in stoc la 19.10.2011.
de asemenea, aveti drept de deducere asupra mijloacelor fixe neamortizate si a bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare nu a expirat.
Platitor de tva, daca solicitarea a fost facuta ulterior infiintarii, nu poate fi decit din data de 1 a unei luni.
In acest caz se va face ajustare tva pt bunuri de natura stocurilor constatate pe baza de inventariere si a serviciilor neutilizate.

Daca ati optat pt platitor de tva de la infiintare, dar certificatul a fost eliberat cu data de 20.10.11, iar anterior acestei date aveti achizitii, aveti drept de deducere a tva cf art 145, alin 4 din CF.
"(4) În condiţiile stabilite prin norme se acordă dreptul de deducere a taxei pentru achiziţiile efectuate de o persoană impozabilă înainte de înregistrarea acesteia în scopuri de TVA, conform art. 153."

Norme:
"45. (1) În sensul art. 145 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa pentru achizițiile efectuate de aceasta înainte de înregistrarea acesteia în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, din momentul în care această persoană intenționează să desfășoare o activitate economică, cu condiția să nu se depășească perioada prevăzută la art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal. Intenția persoanei trebuie evaluată în baza elementelor obiective, cum ar fi faptul că aceasta începe să angajeze costur iși/sau să facă investiții pregătitoare necesare inițierii acestei activități economice.

Deducerea se exercită prin înscrierea taxei deductibile în decontul de taxă prevăzut la art. 156^2 din Codul fiscal, depus după înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal."

Tinind cont de cele 2 cazuri de mai sus, verificati in care dintre ele va incadrati.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2011
t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate deduce tva-ul la facturi care sunt emisse inainte ca firma sa fi depus dosarul de tva? ElenaComanescu ElenaComanescu Buna ziua, Se poate deduce TVA-ul de la facturile emise inainte ca firma sa fi depus dosarul de TVA? De exemplu: daca eu dau comanda de utilaje pentru ... (vezi toată discuția)
Pentru ce categorii de bunuri se face ajustare de tva la firmele aflate in inactivitate? OanaLH OanaLH Pentru ce categorii de bunuri se face ajustare de tva la firmele aflate in inactivitate? Nu am inteles exact daca fac ajustare doar pt mijloace fixe ... (vezi toată discuția)
Anulare cod tva tampau gabriela tampau gabriela SC infiintata in dec.2010 , nu a avut activitate de la infiintare pana acum. Am fost inregistrati ca platitori de tva . In deconturile depuse am avut tva de ... (vezi toată discuția)