avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Se poate deduce TVA-ul la facturi care sunt emisse ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Se poate deduce TVA-ul la facturi care sunt emisse inainte ca firma sa fi depus dosarul de TVA?

Buna ziua,

Se poate deduce TVA-ul de la facturile emise inainte ca firma sa fi depus dosarul de TVA?
De exemplu: daca eu dau comanda de utilaje pentru restaurant inainte cu 5 zile sa depun dosarul de TVA sau in timp ce e depus dosarul dar inca nu am primit raspunsul ca sunt platitoare de TVA se poate deduce?
Dupa logica mea cred ca daca se emite factura inainte sa fii inregistrat ca platitor de TVA nu poti sa deduci.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ElenaComanescu , utilizator 16:18, 13 Februarie 2013
Nu, nu puteti deduce TVA de pe facturi din perioada precedenta inregistrarii in scopuri de TVA.
Va multumesc!
Se poate deduce tva inainte de inregistrarea in scopuri de tva cf art 145:

(4) În condiţiile stabilite prin norme se acordă dreptul de deducere a taxei pentru achiziţiile efectuate de o persoană impozabilă înainte de înregistrarea acesteia în scopuri de TVA, conform art. 153.
Norme
45. (1) În sensul art. 145 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa pentru achiziţiile efectuate de aceasta înainte de înregistrarea acesteia în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, din momentul în care această persoană intenţionează să desfăşoare o activitate economică, cu condiţia să nu se depăşească perioada prevăzută la art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal. Intenţia persoanei trebuie evaluată în baza elementelor obiective, cum ar fi faptul că aceasta începe să angajeze costuri şi/sau să facă investiţii pregătitoare necesare iniţierii acestei activităţi economice. Deducerea se exercită prin înscrierea taxei deductibile în decontul de taxă prevăzut la art. 156^2 din Codul fiscal, depus după înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal. În cazul persoanelor impozabile nestabilite pe teritoriul României se aplică prevederile art. 147^2 din Codul fiscal în perioada în care nu au fost înregistrate în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, în situaţia în care persoanele respective au solicitat rambursarea taxei în baza art. 147^2 din Codul fiscal şi în perioada respectivă îndeplineau condiţiile pentru a beneficia de rambursare conform prevederilor art. 147^2 din Codul fiscal. Persoanele impozabile nestabilite în România, dar înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, aplică prevederile art. 147^1 din Codul fiscal inclusiv pentru achiziţiile efectuate înainte de înregistrarea în scopuri de TVA, în situaţia în care pentru respectivele achiziţii nu au solicitat rambursarea taxei conform art. 147^2 din Codul fiscal.

(2) Pentru exercitarea dreptului de deducere prevăzut la alin. (1) trebuie îndeplinite condiţiile şi formalităţile prevăzute la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal. Dreptul de deducere pentru achiziţiile de bunuri efectuate înainte de înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal poate fi exercitat de persoana impozabilă chiar dacă factura nu conţine menţiunea referitoare la codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit beneficiarului conform art. 153 din Codul fiscal. Prin excepţie de la prevederile art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, factura nu trebuie să conţină menţiunea referitoare la codul de înregistrare în scopuri de TVA pentru operaţiunile efectuate înainte de înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal.

Va multumesc pt raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii miki24 miki24 Buna ziua Sunt o firma nou infiintata (15.12.2011) si am depus azi (19.01.2012) declaratiile si documentele pentru a ma inregistra in scopuri de tva. Am ... (vezi toată discuția)
Pfa gruianu_andreea gruianu_andreea Sunt platitor de TVA din data de 20.10. Am achizitionat insa niste produse pentru activitatea mea in 15.10 pe baza de factura ( pe PFA ) . Pot sa le ... (vezi toată discuția)
Tva tudor razvan tudor razvan am o societate care in oct 2011 a depasit plafonul de tva(35000euro).am aflat azi acest lucru.maine merg sa depun cerere.Ce ma intereseaza urgent;chiar daca ... (vezi toată discuția)