avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... o cerere declarata admisa de CEDO, consecinte?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

o cerere declarata admisa de CEDO, consecinte?

in cazul declararii admise a unei cereri la CEDO pe art 3,6,8, consecintele hotararii atacate isi fac efectul si astazi, persoana fiind condamnata la o pedeapsa cu executare, credeti ca statul poate face vreun demers in privinta indreptarii erorilor pana la pronuntarea definitiva a CEDO?
Cel mai recent răspuns: Diana-Elena Dragomir , Avocat 18:50, 31 Octombrie 2011
Din păcate, ca răspuns general, nu. Până la o hotărâre definitivă CEDO nu se poate vorbi despre erori, nu-i așa?

Totuși, spuneați ceva și despre art. 3 - tortură sau tratamente inumane sau degradante.

Presupun că este vorba despre o persoană condamnată, aflată în detenție. Plecând de la această premisă, persoana ar putea cere o întrerupere a executării pedepsei închisorii, în condițiile art. 455 Cod Procedură Penală, dacă îndeplinește condițiile, bazându-se, însă, și pe admiterea în principiu la CEDO.

Mai mult decât atât, cel condamnat se poate referi și la rapoartele CPT-ului (Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante), unele dintre ele avându-le disponibile în Hotărârea Bragadireanu contra României.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2011
andreigrigoriu, moderator
da, o intreruperea pedepsei a obtinut insa pentru 90 de zile, dar procesul dureaza oricum mai mult, iar problema este ca daca se intoarce in detentie isi risca inclusiv viata, sa nu mai spunem ca este nevinovat si sunt sanse foarte mari sa castige la cedo, dar ar putea fi prea tarziu. Stiu ca pentru multi suna a poveste, insa cine cunoaste sistemul stie ca cei care comit infractiuni economice,(chiar daca au facultati iar faptele nu sunt cu violenta) sunt incarcerati cu infractori deosebit de periculosi, protejati de angajatii penitenciarelor, care cer taxe de protectie.
Hotărârile ICCJ, definitive și irevocabile, pot fi atacate prin calea de atac a revizuirii. Mai ales dacă există o decizie CEDO.

Dar toate informatiile mele sunt valabile doar daca aveti o hotarare CEDO.

Eu v-am răspuns în considerarea existenței prealabile a unei hotărâri CEDO.

Alberto Kurtyan

Am înțeles ce spuneți.

Cât despre sfaturi, este chiar dificil. Dacă a obținut întreruperea executării pedepsei, este important și pentru ce a obținut-o, deoarece, vedeți dvs, există mai multe situații arătate de art 453 Cod procedură Penală, iar la art, 453 lit a nu este prevăzută o durată maximă, executarea amânându-se până când starea de sănătate se va ameliora.

La prima vedere, mai că i-aș recomanda să încerce să recurgă la procedura măsurilor interimare ( interim measures) respectiv Regula 35 din regulamentul CEDO, dar aceste măsuri sunt de foarte strictă interpretare, incidente, mai ales, în materia deportaților, exilaților, azilanților... Nu le consider aplicabile în cazul de față, dar nici speța celui în cauză nu o cunosc ...

Vă dau, totuși, adrese unde găsiți o descriere a lor:

[ link extern ]

[ link extern ]

citind printre randuri am inteles raspunsul, multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Raportul pe 2010 al cedo cu privire la romania allissa allissa Pe Site-ul Curtii, in limbile engleza si franceza exista o [b]statistica pe 2010 [/b]unde ... (vezi toată discuția)
Sesizare la cedo RomeoDorian RomeoDorian Poate fi sesizată CEDO dacă, deși au trecut cele 6 luni prevăzute ca termen de la comunicarea hotărârii definitive a ultimei instanțe, după această ... (vezi toată discuția)
Nelamurire vasile2013 vasile2013 In cazul in care mi-a fost admisa actiunea la CEDO pot solicita si ulterior- dupa aceasta data-, printr-o actiune interna repararea prejudiciului cauzat prin ... (vezi toată discuția)