avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte studii programator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte studii programator

Buna ziua
La o firma IT a fost angajata o persoana pe functia de programator avand urmatoarele studii (atestat profesional ajutor programator+diploma liceenta Finante Banci+diploma master Management si afaceri). Dupa cateva luni, am constatat faptul ca nu poate fi angajat pe functia de programator ci numai programator ajutor. Am intocmit act aditional de modificare insa angajatul refuza sa semneza.
Cum pot eu sa demonstrez salariatului ca postul necesita studii superioare de specialitate. Este reglementat undeva?
Multumesc
Nu inteleg de unde disputa... e clar ca Ordinul nr.250/2004 nu are nicio legatura cu conditiile de angajare, ci doar cu cele de acordare ale unei scutiri fiscale.

Ordinul 250/2004 are scopul de a defini încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator', cerand 3 conditii: lista activitatilor CAEN ale firmei sa includa anumite anumite activitati, postul pe care este angajat sa fie de un anume tip si angajatul sa fi absolvit anumite specializari universitare. Dar de aici nu rezulta ca de exemplu o firma de panificatie nu poate avea angajati programatori, cum ar conduce opinia lui @freeelis prin identitate de rationament.

Recitind mesajul initial, veti vedea ca angajatul in cauza are studii superioare, doar ca nu are studii de specialitate. Nu exista un text de lege care sa ceara studii de specialitate, prin urmare angajatul are dreptate.

De altfel este si logic, o multime de persoane fac cursuri de recalificare de-a lungul vietii profesionale care ii fac capabili sa fie programatori fara sa fi terminat automatica, la fel cum poti face un curs pentru a deveni bucatar, fara a face la 40 de ani liceul de arte si meserii. Logic, nu?

@jooorj. Dupa stilul de rationament, sunteti fostul @gigelin, nu-i asa?:)
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
eumarian, utilizator
eumarian a scris:

@jooorj. Dupa stilul de rationament, sunteti fostul @gigelin, nu-i asa?:)

yes, mr @eumarian;)
:)

ps

si eu cred care dreptate salariatul.

studii superioare (de orice fel) + cursuri de specialitate au fost tot timpul suficiente pentru a ocupa functia de programator/analist.

iar studiile cerute in Ordinul nr.250/2004, fara cursuri de specialitate, au fost, la fel, suficiente tot timpul pentru a ocupa functia de programator/analist.

Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
ContSters228228, utilizator
eumarian a scris:

....Dar de aici nu rezulta ca de exemplu o firma de panificatie nu poate avea angajati programatori, cum ar conduce opinia lui @freeelis prin identitate de rationament.

.....

Nu cred ca ideea mea suna in acest fel ...ideea era ca in acest Ordin se prevede ca pentru programatori sunt necesare studii superioare ... daca tot rastalmaciti cuvintele sau ideile macar sa le faceti corect ...

Nu rastalmacesc nimic, art 1 din Ordinul 250/2004 precizeaza " ... angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, [...] daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii" si apoi listeaza conditiile. Nu vad cum ar putea rezulta de aici ca, dupa cum spuneti, "pentru programatori sunt necesare studii superioare".

Dimpotriva, din faptul ca Ordinul trateaza ca cerinte distincte (cumulative) functia angajatului (programator) si studiile sale (cibernetica samd), rezulta clar ca intre cele doua exista o relatie de independenta. Cele doua conditii pot fi cumulate (alaturi de incadrarea angajatorului la anumite CAENuri) si atunci angajatul beneficiaza de scutirea prevazuta de Codul fiscal sau ele nu sunt cumulate si angajatul este programator in continuare, dar fara scutire de impozit pe venit.

Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
eumarian, utilizator
eu rectific. acum vad ca angajatul are atestat de ajutor programator plus studii superioare.
un asemenea dosar n-a vizat niciodata ITM-ul pentru functia de programator.

... iar ordinul 250/2004 cu facilitati fiscale nici nu cred ca e prea relevant pentru ca obligativitatea studiilor superioare (de orice fel) plus curs specialitate, sau studii de cibernetica, informatica, matematica, sau automatica exista dinainte de 2004, de cand e ITM-ul.

Alte discuții în legătură

Obligativitate respectare nivel studii indicat in cor pentru functia respectiva radumititean radumititean Este obligatorie respectarea nivelului minim de studii mentionat de COR pentru o anumita ocupatie, in conditiile in care nu este una pentru care exista ... (vezi toată discuția)
Modalitate de incadrare in codul cor dcrst75 dcrst75 Buna ziua! Am absolvit liceul cu sectia Informatica si am pe langa diploma si un atestat de Operator Tehnica de calcul si Facultatea ISE Sectia ... (vezi toată discuția)
Inregistrare cim AndreiTimi AndreiTimi Buna seara, Am si eu o intrebare. Daca firma este cu capital privat pot inregistra la ITM un contract de munca pentru un angajat cu codul COR 213904 ... (vezi toată discuția)