avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dispensa de varsta pentru permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dispensa de varsta pentru permis de conducere

Buna ziua!Am auzit ca noul cod civil a adus ceva modificari, o dispensa de varsta, pentru a se putea obtine permisul de conducere incepand cu varsta de 16 ani.Este adevarat sau este doar un zvon fals.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:32, 1 Noiembrie 2011
Se poate obtine permisul de conducere categoria B1 de la 16 ani dinainte de intrarea in vigoare a noului cod civil. Codul Civil nu are nici o legatura cu asta.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Cod civil nu aduce nouitati in materia. Minorul prin casatoria dobandeste capacitate de exercitiu deplina. Art. 38 si 272 ale NCC. Si pe alte motive temeinice instanta de tutela poate anticipa capacitatea de exercitiu. Dar Cod civil este valid pentru acte civile. Legea administrativa ca speciala deroga legea civila in ceea ce prevede expres. Daca acolo nu prevede decat majorare pentru a obtin permis de conducere, nu se poate modifica prin norma civila generala. Altfel ar fi daca acolo se da permis pe cei care au capacitatea deplina de exercitiu. Legiile care deroga de la o disposzitie generala, care restrang unor drepturile civile sau care prevede sanctiuni civile, se aplica numai in cazurile expres si limitativ prevazute de lege.(art. 10 NCC).
Nu am idee ca noul cod rutier sa permita obtinerea permisului de conducere inainte de majorat.
Permite obtinerea categoriei B1 de la 16 ani, cu acordul parintilor.

Art. 55. - (1) Persoana care solicita examinarea în vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa aiba vârsta de cel putin 16 ani împliniti, pentru subcategoriile A1 si B1;

b) sa aiba vârsta de cel putin 18 ani împliniti, pentru categoriile A, B, BE, Tr, C si CE, precum si pentru subcategoriile C1 si C1E;

c) sa aiba vârsta de cel putin 21 de ani împliniti, pentru categoriile D, DE, Tb si Tv, precum si subcategoriile D1 si D1E;

d) sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicita examinarea;

e) sa faca dovada absolvirii, cel putin, a cursurilor primare;

f) sa faca dovada ca îndeplineste conditiile prevazute de art. 24 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, denumita în continuare ordonanta de urgenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis categoria b la 16 ani vvonlg vvonlg Buna ziua, Doream sa stiu daca permisul de conducere categoria B poate sa fie obtinut la varsta de 16 ani daca minorul a dobandit capacitatea deplina de ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi decurg din capacitatea deplina de exercitiu? vvonlg vvonlg Buna ziua, Doream sa stiu ce drepturi decurg exact din obtinerea capacitatii depline de exercitiu la 16 ani prin emancipare sau casatorie. (vezi toată discuția)
Casatoria intre un major si o minora carolina_angelica carolina_angelica Este adevarat ca daca ai 17 ani si te casatoresti cu un baiat care este major poti parasi tara fara nici un fel de problema si fara nici un act notarial prin ... (vezi toată discuția)