avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contributii contract civil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contributii contract civil

buna ziua ....sunt administrator la o asociatie de proprietari cu contract civil 1,5 ora /zi , si nu stiu ce contributii trebuie sa platesc de la 01.07.2012 , pana acum am platit impozit salar, somaj si contrib.pensie ...mentionez ca am contract de munca pe durata nedeterminata la o alta societate. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:58, 11 Iulie 2012
Veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil sunt calificate de Codul fiscal drept venituri din activitati independente.
Contributiile sociale datorate pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil sunt reglementate de art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform alin. (2) al acestui articol, asupra veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/ conventiilor incheiate potrivit Codului civil, revine platitorului de venit.
Potrivit alin. (5) al art. III din OUG 58/2010, persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributiile individuale la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor pentru somaj.
In cazul in care prestatorul serviciilor este pensionar, platitorul veniturilor nu are obligatia de a retine contributiile individuale la sistemul asigurarilor sociale si la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Persoana fizica care presteaza serviciul datoreaza contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate chiar daca realizeaza si alte venituri .
Incepand cu data de 01 iulie 2012 pentru veniturile obtinute in baza contractelor/
conventiilor civile, contributiile sociale se datoreaza in baza Codului fiscal.
Conform pct. 109 din OUG 125/2011, dupa articolul 296 indice 20, incepand cu data de 01 iulie 2012 se introduc doua noi capitole, capitolele II si III. In baza art. 296 indice 21 persoanele care obtin venituri din contracte/conventii civile nu vor datora contributia la sistemul asigurarilor sociale pentru aceste venituri daca sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, printre care regasim si veniturile obtinute in baza unui contract individual de munca precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu vor datora incepand cu data de 1 iulie 2012 contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil.
Daca nu se incadreaza la exceptii, baza de calcul a cas o reprezinta venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.
Pentru contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu sunt stabilite exceptii. Prin urmare, incepand cu 1 iulie 2012, pentru veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil se datoreaza:
- CAS in conditiile mai sus expuse daca nu se incadreaza la exceptii;
- CASS individuala.

Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
ynocentta, utilizator
va multumesc
Ca administrator trebuie sa aveti contract de munca cu timp partial de lucru, nu contract civil.
Ati putea avea acest gen de contract civil daca sunteti PFA sau Intreprindere Individuala (II).

Contracte de munca puteti avea oricate, nu conteaza numarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari sociale anycyk anycyk buna ziua! in anul 2011 am incheiat un contract de colaborare cu una dintre institutiile MECTS-ului. Pe baza acestui contract am lucrat in Italia ca ... (vezi toată discuția)
"contract de prestari servicii" Cosmi7 Cosmi7 Care sunt cotele ce se retin de catre angajator, in cazut contractelor de prestari servicii? Ce temei legal avem in acest ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale 2012 doirina doirina Cat va plati o persoana cu contract de agent contributie pensie incepand cu 01.07.2012? (vezi toată discuția)