Buna ziua!
Ma confrunt cu o problema foarte delicata. Socrii mei au luat un imprumut pt care au girat cu apartamentul. Acum eu si sotia dorim sa facem contract de vanzare-cumparare cu socrii pe acel apartament dar din cate am inteles ne trebuie acordul bancii. Am fost la banca, mai exact la Banca, si ne-au spus ca politica lor nu le permite sa-si dea acordul pt vanzare cumparare decat cand creditul a fost rambursat integral. Ce am putea face in aceasta situatie? Putem sa le facem o cerere inregistrata sau in instanta? Va precizez ca ultimele 2 rate le-am platit eu cu sotia la insistentele unui functionar de la aceeasi banca si, de asemenea, socrii au divortat fara a face pertajul.
Buna ziua,
Apreciez ca aveti doua solutii:
1) incheiati cu socrii dvs un antecontract de vanzare cumparare in care stipulati ca pretul va fi achitat in contul vanzatorilor deschis la banca X in vederea achitarii creditului , urmand ca perfectarea vanzarii cumpararii sa o faceti ulterior radierii sarcinilor din cartea funciara(asta in situatia in care dispuneti de bani cash);
2)fie mergeti la banca si le precizati ca veti face mentiunea in contract ca pretul va fi utilizat cu prioritate pentru rambursarea creditului.Oricum pentru banca nu este niciun risc pentru ca aceasta nu-si va radia ipoteca decat dupa stingerea creditului.Ar fi bine sa le precizati ca daca vor intelege sa se opuna in continuare la vanzare, veti face vanzarea cumpararea si fara acordul lor in temeiul art 2384 NCC.Ulterior veti stinge datoria la banca.
3)daca nu dispuneti de cash atunci faceti o refinantare cu ipoteca la o alta banca.
Buna.
In mod normal ar trebui sa depuneti la banca o cerere prin care le solicitati acordul vanzarii apartamentului ipotecat cu mentiunea faptului ca noii proprietari sunt de acord cu mentinerea ipotecii in favoarea bancii pana la rambursarea creditului si cu preluarea rolului de garant ipotecar. Astfel creditul ramane pe acelasi nume (fostii proprietari), iar d-voastra o sa aveti calitatea de proprietar si garant ipotecar in urma acestei vanzari. In mod normal banca nu are de ce sa refuze deoarece nu se schimba in fapt nimic, aceleasi pesoane au calitatea de debitori, acelasi apartament este ipotecat. Ei trebuie sa inteleaga ca daca nu sunt de acord cu acest lucru atunci ratele nu se vor mai achita si credeti-ma ca nu-si doresc restantieri sau apartamente in portofoliu. Probabil o sa se faca o noua analiza a debitorilor dar si o analiza a cumparatorilor si abia dupa aceea vor lua o decizie in acest sens. Sanse exista daca se insista.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Problema este ca am fost la banca unde mi s-a spus ca politica bancii nu le permite sa dea acest acord pana ce creditul nu este achitat. Nici eu nici sotia nu putem face credit la banca, avand deja alt credit, singura noastra solutie fiind sa facem un contract de vanzare-cumparare cu socrii, cu acordul bancii, prin care noi ne obligam sa platim ratele in continuare fara a modifica titularii creditului dar cu schimbarea proprietarilor apartamentului. Eu, unul as vrea sa fac o hartie oficiala catre banca prin care sa le cer acordul, sa vad ce raspuns primesc si sa stiu ce cale sa urmez. Daca aveti alte solutii va mai astept pe forum.
Parerea mea este ca tot cu banca trebuie sa va intelegeti. Ar putea fi de acord cu vanzarea imobilului cu conditia mentinerii ipotecii.Mai incercati.Bafta!
in acest caz incercati sa propuneti bancii si intrarea dvs in contract in calitate de codebitori, pe langa calitatea de garanti ipotecari, astfel banca avand garantia ca are cine plati rata lunar. Solicitarea sa o faca scris titularii de contract , astfel banca fiind obligata sa va raspunda in scris in termenul lagal de maxim 30 de zile. Logica ar fi ca, nu cred ca banca isi va permite sa refuze ,in scris, aceasta propunere invocand practica bancii.Functie de acest raspuns vom vedea ce se mai poate face.
Credit ipotecar
szabo istvan
buna!asi avea si eu o intrebare,am cumparat un apartament acum 3 ani cu credit ipotecar pe 30 de ani, si acum asi vrea sa ma apuc sa renovez o casa mai veche ... (vezi toată discuția)
Intrebare!
Kathleen
Sunt in vanzare cu apartamentul. Am primit un avans pe apartament si am fost la notar pentru a intocmii un Antecontract ,fiindca cumparatorul vrea sa puna in ... (vezi toată discuția)