avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO si noile reglemetari de urgentare a proceselor
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO si noile reglemetari de urgentare a proceselor

Am citit nu demult un topic care mi s-a părut fff interesant, pe care am uitat sa îl salvez și pe care nu am reușit sa îl regăsesc privind faptul ca un proces finalizat în baza noilor reglementari nu ar fi eligibil la CEDO dacă nu e supus nici unei cai de atac.
Având în vedere ca atunci nu am avut timp sa verifica legalitatea afirmațiilor și ca am o cauza pronunțata ca definitiva și irevocabila de judecătorie as vrea sa știu dacă pot sa fac plângere la CEDO, fără a solicita cerere de revizuire a cesteia.
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 17:40, 7 Noiembrie 2011
daca procesul s-a incheiat cu o hotarare pronuntata de judecatorie, definitiva si irevocabila, puteti sa o atacati la CEDO fara a fi nevoie de solutia din revizuire, deoarece aceasta este o cale extraordinara de atac, iar CEDO nu impune acest lucru.
Stimate domn,

În ceea ce privește faptul că: un proces finalizat ...nu ar fi eligibil la CEDO dacă nu e supus nici unei cai de atac. nu este neapărat adevărat.

Totuși, prin intrarea în vigoare a Protocolului 14 se introduce în Convenție, prin modificarea Art. 35, un nou criteriu de admisibilitate, cel al prejudiciului important.


În urma acestui criteriu de inadmisibilitate, o plangere va putea fi respinsa daca se apreciaza ca reclamantul nu a suferit un prejudiciu important, cu exceptia cazului in care respectul drepturilor omului garantate de Conventie impune o examinare pe fond a cauzei si cu conditia de a nu respinge pentru acest motiv nicio cauza care nu a fost examinata in mod corespunzator de un tribunal intern.

Deci, pe lângă analizarea celorlalte condiții de inadmisibilitate, Curtea va avea în vedere și anumiţi factori: impactul monetar; prejudiciul dreptului nepatrimonial; importanţa litigiului pentru reclamant.

Acest nou criteriu de inadmisibilitate nu este, însă, de natură a fi aplicat în mod absolut. Protocolul nr. 14 prevede ca excepție judecarea acelor plângeri în care, în ciuda banalităţii lor aparente, se ridică probleme importante privind aplicarea şi interpretarea Convenţiei.Vor fi examinate în orice condiţii şi cererile care ridică probleme serioase de aplicare şi interpretare a Convenţiei sau probleme importante referitor la dreptul intern.

O a doua excepție o constituie situația în care instanţele nu au examinat situaţia reclamantului în mod corespunzător. Prin urmare, Curtea nu va respinge, ca inadmisibile, în baza acestui temei, nici o cerere care nu a fost examinată în modul cuvenit de către instanţa naţională.

În primii doi ani după intrarea în vigoare a Protocolului nr. 14 acest criteriu va fi aplicat doar de către Camere şi Marea Cameră.

Acest criteriu de admisibilitate va fi aplicat şi faţă de cererile înregistrate până la intrarea în vigoare a Protocolului, însă nu se va răsfrânge asupra celor declarate admisibile

Privind revizuirea: nu vă sfătuiesc să vă raportați la această cale de atac pentru a formula o cerere la CEDO! Ca punct de plecare aveți, ca până acum, tot Art. 35, care prevede data deciziei interne definitive. Ori, aceasta nu este revizuirea.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
incalcarea drepturilor omului poate avea loc chiar si in stadiu de politie sau procuratura..... si evident poate fi adusa la cunostinta decat la CEDO... chiar inainte de proces ( Nu va mai mirati)
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
ContSters83715, utilizator
da, puteti aduce la cunostinta abuzurile de la politie sau procuratura, insa curtea nu se va pronunta decat dupa ce procesul se va incheia cu o hotarare definitiva iar dvs trebuie sa aduceti la cunostinta aceste incalcari ale drepturilor instantelor care judeca cauza.
neaparat trebuie sa aveti in vedere termenul de 6 luni de la data ramanerii definitive si irevocabile ,inlauntrul caruia puteti sesiza CEDO.daca trimiteti dupa trecerea acestui termen,plangerea va fi respinsa.

Alte discuții în legătură

Cedo lehel_kis lehel_kis Bună!La o hotărâre irevocabilă pentru o contestaţie la un proces verbal, se poate cere rejudecarea cazului?Dacă nu,în ce termen de la comunicare ,pot ... (vezi toată discuția)
Cedo mac6 mac6 Pentru a adresarea unei contestatii la CEDO pot fi folosite hotararile penale comunicate la domiciliu de instante ,doar cu semnatura grefierului si ... (vezi toată discuția)
Cedo si procedura arestarii FLORIN RADU FLORIN RADU am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat. daca sesizez CEDO in ... (vezi toată discuția)