avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Cedo
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Cedo

Bună!La o hotărâre irevocabilă pentru o contestaţie la un proces verbal, se poate cere rejudecarea cazului?Dacă nu,în ce termen de la comunicare ,pot să mă adresez la CEDO?Mulţumesc,Lehel
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:43, 22 Februarie 2012
puteti exercita o cale extraordinara de atac daca va incadrati in oricare dintre cazurile prevazute de lege.
Nu se poate cere rejudecarea litigiului, insa puteti exercita in conditiile legii una din caile extraordinare de atac , contestatia in anulare sau revizuire.

La CEDO va puteti adesa numai daca considerati ca sunteti victimă a unei încălcări din partea statului roman a Conventiei Europene a Dreptului Omului.
Pentru sesizarea Curţii este necesar de a fi respectate anumite condiţii. Astfel, Curtea nu poate fi sesizată decât după epuizarea căilor de recurs interne, aşa cum este stabilit conform principiilor de drept internaţional general recunoscute, şi într-un termen de şase luni, începând cu data deciziei interne definitive.

Stimat forumist,

Referitor la introducerea unei cereri la CEDO, ar mai trebui să mai aveți în vedere și introducerea noului criteriu de admisibilitate al cererilor, respectiv -

Art. 35 pct 3 lit. b.:
reclamantul nu a suferit niciun prejudiciu important, cu excepţia cazului în care respectarea drepturilor omului garantate prin convenţie şi protocoalele sale impune o examinare a fondului cererii, şi cu condiţia de a nu respinge din acest motiv nicio cauză care nu a fost examinată corespunzător de o instanţă naţională.


Astfel, mai ales față de speța dvs, contestaţie la un proces-verbal, este necesar să observați că o bună parte a aplicațiilor care au ca obiect violări ale drepturilor și libertăților apărate de Convenția Europeană și Protocoalele Adiționale, sunt declarate inadmisibile prin lipsa prejudiciului semnificativ.

Legat de prejudiciu, Curtea are în vedere și factori noi, precum impactul monetar minor; prejudiciul minor al dreptului nepatrimonial; importanţa litigiului pentru reclamant.

Prima Decizie de inadmisibilitate a fost dată în cauza Adrian Mihai Ionescu v. Romania, în care se discuta despre un prejudiciu material de 90 Euro.

De altfel, multe inadmisibilități întemeiate pe acest nou criteriu sunt legate de contestații la procesele-verbale, una dintre acestea fiind și Cauza Rinck v. Franţa, Cererea nr. 18774/09 având la bază o amendă rutieră de 150 Euro.


Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
andreigrigoriu, moderator
Inca nu am analizat criteriul expus de domnul avocat Andrei deoarece nu am avut ocazia concreta sa o fac, dar in opinia mea, o amenda de 150 euro poate genera un litigiu deosebit de serios daca a cauzat o incalcare flagranta a unor drepturi si libertati fundamentale.
Cu alte cuvinte, nu suma este importanta, ci prejudiciul moral creat in raport de judecata cauzei, de felul arbitrar in care s-a judecat de o incalcare flagranta a drepturilor...omului...

Daca ne raportam numai la o suma de bani oridecate ori se vor aplica amenzi mici ( dar mari pentru romanii de rand...) cauza nu se va mai examina de instantele nationale...chiar daca ar fi vorba de grave abuzuri, de nerespectari grave ale drepturilor si libertatilor fundamentale...
Niciun avocat nu poate fi de acord cu asa ceva in mod evident...

Asadar, nimic nu este sigur pana nu se stabileste de CEDO...in mod cert...
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Față de cele expuse anterior:

Stimați colegi și forumiști, Convenția Europeană s-a schimbat, prin ratificarea Protocolului 14!!!

După multe amânări, la 1 iunie 2010, Protocolul nr. 14 la Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale a intrat in vigoare, modificând, printre multe altele, Articolul 35, în sensul introducerii sus-amintitului criteriu de admisibilitate.

Așadar, care este problema? Dura lex, sed lex.

Repet, modificările arătate sunt ope legis, deci este mai puțin importantă părerea noastră, cum că este bine sau nu acest lucru, atâta timp cât așa prevede litera explicită a Convenției. Astfel, orice aplicație care ignoră cele arătate, va fi, indiscutabil, inadmisibilă.

Cu stimă.


Alte discuții în legătură

Cedo si noile reglemetari de urgentare a proceselor SC QCERT SRL SC QCERT SRL Am citit nu demult un topic care mi s-a părut fff interesant, pe care am uitat sa îl salvez și pe care nu am reușit sa îl regăsesc privind faptul ... (vezi toată discuția)
Cedo ii geo-vem geo-vem Am deschis aici ,la un moment-dat o discutie cu privire la un proces contencios ce avea 2 capete de cerere, la fond sa respins pe unul din capete cu recurs iar ... (vezi toată discuția)
Recurs si alte cai de atac dupa prima instanta pop sorin pop sorin Buna ziua. Hotararea data in prima instanta, in pretentii de pana la 2000 lei, este supusa recursului? Din cate am inteles nu, intrucat actunile pana in ... (vezi toată discuția)