avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Modificare gard, autorizatie de construire expirata - ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Modificare gard, autorizatie de construire expirata - ce pot face?

Buna ziua !
Sunt proprietarul unui imobil la care imprejmuirea / gardul nu corespunde cu ceea ce era prevazut in proiect. Imobilul a fost cumparat de la un dezvoltator, fiind amplasat intr-un complex rezidential.
In momentul cumpararii, gardul nu era construit.
Mentionez ca, in documentatia de constructie (proiect si memoriu de arhitectura vizate spre neschimbare), gardul era prevazut a se construi cu inaltimea h=2,10 m, constructie din stalpi de beton placati cu piatra si avand panouri din tabla cutata.
In realitate, gardul a fost construit cu inaltimea h=0,95…1,20 m, constructie din stalpi de beton vopsiti cu var, avand panouri alcatuite din scanduri vopsite cu sadolin.
Inaltimea imprejmuirii nu a fost mentionata in mod expres si pe autorizatia de construire, asa cum ar fi fost normal.
Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor a fost totusi semnat de catre constructor si de catre reprezentantul Primariei, stipulandu-se ca: “lucrarile au fost executate in baza Autorizatiei nr...din data.......”. Partial adevarat ( doar casa era construita, dar imprejmuirea nu ). Gardurile din zona respectiva s-au construit la 4…6 luni dupa semnarea procesului verbal de receptie, fara a se respecta documentatia ( memoriul de arhitectura si proiectul initial, vizat spre neschimbare). Mentionez ca am fotografii datate, cu toate fazele constructiei imobilului.
Dezvoltatorul mi-a inmanat cu intarziere de 2 ani actele casei ( cartea constructiei, proiect, memoriu de arhitectura, etc...) Asa am vazut ca gardul din teren nu coresounde cu cel din proiect
Autorizatia de construire a expirat intre timp.
Am incercat sa reiau lucrarile la gard pe cont propriu, in vedera inaltarii acestuia ( h=1,50 m la drum, respectiv 1,80 m pe laterale si in spate), dar m-au reclamat toti vecinii la Primarie, a venit inspectorul de zona in control si mi-a blocat lucrarea, facandu-mi un proces verbal de sistare a lucrarilor si de intrare in legalitate.
Am incercat sa obtin de la Primarie o autorizatie de reluare lucrari, dar nu se poate. Cica trebuie obtinuta alta autorizatie de constructie. Am facut demersuri pentru a scoate extras de carte funciara, apoi voi depune actele pentru certificat de urbanism. Problema e ca, pentru autorizatie, voi avea nevoie de semnaturile vecinilor, care m-au reclamat. Vecinii sunt de doua feluri: directi ( cu care am gard comun), respectiv indirecti ( gardul care e la drum, drumul fiind detinut in cota indiviza de catre toti proprietarii din complex ).
Ce pot face eu in aceasta situatie, pentru a "ocoli" acordul vecinilor ?
Culmea este ca in toate actele ( memoriu arhitectura, proiect, vizate spre neschimbare ), am un gard cu h=2,10 m , dar nu-l pot face, nici macar cu o inaltime mai mica, intrucat autorizatia e expirata.
Am doua variante:
1. sa scot autorizatie pe proiectul existent, vizat spre neschimbare. In acest caz, mai e necesar acordul vecinilor ?
2. sa fac un alt proiect de gard, cu inaltime mai mica ( h=1,50 m la drum, respectiv 1,80 m pe laterale si in spate), gard care sa se armonizeze cu gardutzurile de 1,20 m existente. Sigur ma voi impotmoli la semnaturile vecinilor.
Cert este ca gardul existent nu-si indeplineste functiile pt. care a fost gandit de catre proiectant ( protectie vizuala, protectie la intruziune oameni, caini ).
Am dreptul sa ridic gardul pe jumatatea mea din latimea gardului, fara acordul vecinilor ?
Spuneti-mi va rog ce sa fac pentru a rezolva problema.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: mihai-giurgiu , utilizator 12:19, 9 Noiembrie 2011
1)autorizatie pe proiectul existent nu mai puteti scoate, pentruca acea autorizatie este incheiata prin "receptia finala"
2)Puteti face alt proiect de gard, cu titlul "modificare gard existent(schimbare inaltime si aspect arhitectural)", si certificatul de urbanism sa il solicitati cu acest titlu!Atasati la cererea pt CU si propunerea dv. scrisa si desenata, chiar daca nu este obligatoriu.
Asteptati emiterea CU, in care va fi specificat daca vi se solicita si acordul vecinilor(eu cred ca in situatia in care modificati inaltimea si aspectul gardului, nu vi se va mai solicita acordul vecinilor decat daca vreti sa il faceti mai inalt(3m?)decat este prevazut in RLU.
Acordul vecinilor este solicitat pentru orice constructie pe hotar, In cazul dv. constructia(gardul) exista deja, doar ii modificati aspectul, nu faceti unul nou!
Multumesc mult pt. sfat !
Totusi, receptie finala nu s-a facut pana acum. Nici nu aveau cum, pentru ca nu s-a respectat proiectul.
Ce este RLU ?

Multumesc anticipat !
mihai-giurgiu a scris:

Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor a fost totusi semnat de catre constructor si de catre reprezentantul Primariei, ... Gardurile din zona respectiva s-au construit la 4…6 luni dupa semnarea procesului verbal de receptie,

Aceasta este faza anterioara receptiei finale, iar daca s-a facut cu reprezentantul primariei, probabil s-au cumulat cele 2 faze.
Receptia la terminarea lucrarilor se face intre beneficiar si constructor, iar receptia finala intre beneficiar si reprezentantul primariei.
RLU= Regulamentul Local de Urbanism.(daca exista)
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
doina_manuela, utilizator
Cum putea sa cumuleze cele doua faze, daca pt. receptia finala era nevoie de semnatura mea ca beneficiar ? Parerea mea este ca au sarit peste receptia finala tocmai pentru ca onor dezvoltatorul nu a respectat proiectul initial, vizat spre neschimbare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renovarea unei case aiurelu36 aiurelu36 am cumparat o casa veche ,din lemn si vreau sa o renovez in totalitate adica sa o daram pana la temelie,sa consolidez fundatia,si sa o reconstruiesc exact la ... (vezi toată discuția)
Intrare in legalitate constructie cu nerespectarea autorizatiei mmem mmem Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: 1. am obtinut certificat de urbanism + proiect constructie vizat spre neschimbare 2. am construit \"putin ... (vezi toată discuția)
Distante de construire fata de limitele de proprietate keops_mic keops_mic Buna ziua, Cand am inceput construirea a garajului, am aflat ca in satul unde am casa exista un RLU care te obliga sa ai niste limite ale constructiei fata ... (vezi toată discuția)