avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... plecare in romania cu bebe...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

plecare in romania cu bebe...

sper sa ma poata ajuta cineva...va povestesc...
in decembrie trebuie sa ajung in romania,sunt in spania de 4 ani,iar acest an am nascut un baietel,am facut programare sa ii fac pasaportul,am pe 5 decembrie,problema este ca nu ii fac baietelului pasaport simplu temporar)(care se da pe loc cum se facea inainte ci pasaport simplu electronic care se elibereaza in max 1 luna,si clar eu voi fi in romania.in final voi cere un titlu de calatorie ca sa pot ajunge acasa insa problema este ca nu stiu cum ma voi intoarce inapoi in spania,,,,as vrea sa stiu daca pot face pasaportul baietelului in tara fara ca tatal sa fie prezent(nu ne poate insoti deoarece munceste),im trebuie vreo imputernicire ,,,,,,daca pot sa ii fac pasaportul in tara nu i l-as mai face aici in spania....astept raspuns:)
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 16:01, 6 Noiembrie 2011
Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, obţin cetăţenia română la data naşterii, chiar dacă, potrivit legii statului în care s-au născut, obţin şi cetăţenia acestui stat.
Pentru a putea produce efecte, inclusiv în ceea ce priveşte cetăţenia, naşterea trebuie înregistrată la ambasada sau consulatul român din ţara în care s-a produs.
Aveti certificat de nastere romanesc pentru copil?
Reveniti!

Pentru obtinerea pasaportului in tara aveti nevoie si de o declaratie autentificata din partea tatalui, prin care isi exprima acordul privind emiterea pasaportului.

Exista, de asemenea, posibilitatea depunerii cererii de pasaport la ambasada/consulat (bineinteles, daca detineti toate documentele necesare, inclusiv certificat de nastere romanesc pentru copil) cu optiunea ridicarii pasaportului din Romania, dupa aproximativ 3 saptamani. In acest caz ar trebui sa aflati daca in baza programarii obtinute se pot efectua si titlul de calatorie si depunerea cererii de pasaport.

Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca la iesirea din Romania este necesar, de asemenea, acordul tatalui cu privire la iesirea copilului din tara, sub forma unei declaratii autentificate.
da are certificat de nastere romanesc,pe care i l-am facut la consulatul din bilbao...
@cr3etzulina
In raspunsul dat de yvk sunt informatiile legate de obtinerea pasaportului in lipsa tatalui.

Trebuie ca sotul dvs. sa dea 2 declaratii autentificate in Spania, de preferat la ambasada sau la consulat (pentru a evita costurile legate de traducere in Romania) :
- una prin care isi exprima acordul privind emiterea pasaportului copilului si ridicarea lui de dvs., si
- una prin care isi exprima acordul sa iesiti din tara cu copilul si ruta pe care veti calatori, pentru cand va veti intoarce in Spania.

Actele de care aveti nevoie pentru pasaportul micutului sunt:
• certificatul de naştere al minorului, în original si copie (e foarte bine ca l-ati transcris)
• actul dvs. de identitate, original si copie;
• dovada achitării taxelor / chitantele pe numele copilului pentru emiterea paşaportului, în original;
• declaraţia de acord a tatalui privind emiterea pasaportului copilului si ridicarea lui de dvs., în original.

Pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea pasaportului este de 3 ani, iar termenul de eliberare este de până la 30 de zile lucrătoare.
Contravaloarea paşaportului electronic este de 276 lei: 244 lei + taxa consulară 32 lei.

Puteti solicita paşaportul temporar, care se eliberează în cel mult 3 zile lucrătoare; preţul de cost al paşaportului temporar este de 216 lei (84 lei contravaloarea paşaportului + 32 lei taxa consulară + 100 lei tariful suplimentar de urgenţă şi are un termen de valabilitate de 1 an.
ares_3
multumesc ptr informatii....

eu cand am facut programarea la consulat pentru a-i face pasaportul micutului,am specificat ca vreau pasaport temporar,de aceea nu eram preocupata ptr k in cateva zile il puteam ridica,insa cei de la consulat ii vor face pasaport simplu electronic,care se elibereaza intr-un maxim de 30 dezile....aici este problema
nu am decat sa plec cu titlu de calatorie (taxa consulara 65euro) si sa solicit imputernicirile (taxa este de 190 euro) de care am nevoie ca sa ii pot face pasaportul in romania,si consimtamantul tatalui ca sa calatoresc cu baietelul....

Alte discuții în legătură

Pasaportul copilului obligatoriu? va rog este urgent! anya_anna anya_anna sapt viitoare vin cu bebelusa mea de 4 luni in tara pt o luna. am sa calatoresc doar eu cu ea...iubitul meu munceste si nu poate venii...el este maltez ... ce ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania sofiamaria sofiamaria Buna, va rog cine ma poate ajuta sa imi spuna ce formalitati trebuie facute pt obtinerea unui certificat de nastere a unui copil nascut in spania dar parintii ... (vezi toată discuția)
Plecarea din romania inapoi in italia cu un copil in varsta de 1 an si 10 luni:proceduri...detalii ??? mihaela0620 mihaela0620 Buna ziua si felicitari pt.acest site.Sa trec la subiect.Acum sunt in Italia cu viitorul sot si cu fetita in varsta de 1 an si 10 luni si trebuie sa venim in ... (vezi toată discuția)