avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Casa de marcat PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Casa de marcat PFA

Buna ziua. Sunt inregistrata ca PFA si ma ocup cu predarea cursurilor de dans la gradinite si scoli si o data pe an aceste cursuri sunt materializate in spectacole sau serbari pentru parinti si cadrele didactice. De la finante mi s-a spus de catre inspectorul de ruta cum ca am nevoie de casa de marcat si nu pot sa dau chitanta. In zadar i-am explicat ca nu vand nici un fel de produs ci doar predau dans si atat, mi-a raspuns rastit ca imi vand serviciile, deci fac comert. De asemenea pe declaratia veniturilor estimate m-a trecut cu venituri comerciale si nu venituri din profesii libere. Eu din cate stiu artistii (cum sunt si eu coregraf, dansator) sunt liber profesionisti. Cunosc foarte multe persoane asemeni mie sau cluburi de dans care presteaza aceleasi servicii si dau doar chitanta. Intrebarea mea este daca am sau nu nevoie de casa de marcat? Pot elibera doar chitante sau exista o lege care obliga PFA-urile ca mine sa aiba case de marcat? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: radutioana , utilizator 12:27, 7 Noiembrie 2011
unde ati ati facut inregistrarea fiscala la FINANTE sau OFICIUL REGISTRUL COMERTULUI ?

la finante se inregistreaza fiscal PROFESILE LIBERE, la O.R.C. alte activitati comerciale conform oug.44/2008
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
ovidiu7676, utilizator
Profesiile libere sunt cele care au un organism propriu care le reglementeaza activitatea, gen: Ceccar, Colegiul Medicilor, etc. Nu cunosc lumea artistilor dar celor de la finante le-ati putea demonstra profesia liberala daca aveti o diploma eliberata de un Organism al artistilor.

Finantele fac diferenta intre activitate comerciala si profesie liberala prin modul de infiintare: prin Registrul Comertului sunt activitati comerciale, iar direct prin Administratiile Financiare sunt profesii liberale.
M-am inregistrat la ORC pentru ca acolo stiam ca trebuie sa merg prima data. I-am spus doamnei de acolo cu ce ma ocup dar nu mi-a spus ca ar trebui sa merg la finante pentru domeniul artistic/coregrafic. Din cate m-am informat si pe net citind legile am observat ca domeniul artistic nu apare nicaieri ca profesie liberala. Am incercat sa intreb si alte persoane despre problema care o am si mi s-a spus ca m-au inregistrat cu codul CAEN gresit cei de la ORC. Conform legii, da, este obligatoriu casa de marcat pentru toti cei care sunt inregistrati la ORC, dar toti cei pe care-i cunosc eu si care sunt inregistrati la ORC nu au casa de marcat si ofera doar chitante si am inteles ca nu e nici un fel de problema. Iar vis-a-vis de studii, eu sunt inca anul 2 de studii la Facultatea de Coregrafie, iar aceasta apartine de UNATC Bucuresti. Deci eu nu vand absolut nimic, nu fac comert. Cum as putea corecta aceasta problema incat sa-mi desfasor in continuare activitatea legal si sa nu fie nevoie de casa de marcat? Va multumesc anticipat.
Conform normelor metodologice ale art.46 din Codul Fiscal citez:

23. Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile ştiinţific, literar, artistic, educativ şi altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

Imi mentin opinia in sensul ca: daca detineti sau puteti obtine o diploma sau o adeverinta de la un organism care reglementeaza domeniul artistic va incadrati in profesie liberala. In caz contrar trebuie sa utilizati casa de marcat. Alte persoane cu care ati discutat si care nu utilizeaza casa de marcat o fac pe riscul lor.
Multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri. Cu respect, Ioana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Auditor energetic luminitaegri luminitaegri In situatia in care am un PFA si ofer audit energetic pt constructii, am nevoie de casa de marcat, sau pot factura si emite chitanta fiscala?[quot] (vezi toată discuția)
Venituri din practicarea profesiilor liberale - 2013 Laura Ciobeica Laura Ciobeica Avocatnet a publicat un articol foarte bine structurat pentru toate veniturile impozabile din Romania din care am extras pentru noi traducatorii, autorizati ... (vezi toată discuția)
Casa de marcat sylver30 sylver30 O persoana fizica autorizata ( traducator autorizat ) este nevoita sa emita bon fiscal pt persoanele fizice, dar pt persoane juridice ? (vezi toată discuția)