Ma confrunt cu o situatie neobisnuita: in 2008 am achizitionat o locuinta la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti. Balconul locuintei era inchis in momentul in care am cumparat locuinta dar acest lucru nu se regaseste in documentatia aferenta achizitiei, asadar se poate ca inchiderea balconului sa fie realizata fara autorizatie.
In prezent am primit o somatie de la Asociatia de Propietari a blocului care ma instinteaza ca din cauza inchiderii balconului si « avand in vedere venirea anotimpului rece si a riscului formarii de turturi la nivelul acoperisului terasei apartamentului dvs. , va rugam sa faceti demersurile necesare instalarii de jgheaburi, burlane de scurgere si parazapezi la acoperis, astfel incat sa evitati producerea de accidente sau daune materiale provocate de caderea turturilor sau zapezii. » (citat din Somatie).
As dori sa stiu care sunt pasii ce trebuie urmati si care este obligativitatea mea dpdv legal in acest caz:
- Ce prevede legea in cazul acesta?
- Care este implicarea Asociatiei de Propietari in acest caz, nu ar trebui sa suporte o cota parte din cheltuieli?
- Cum si in cat timp trebuie sa raspund la ea (daca trebuie)?
- Care sunt actiunile pe care trebuie sa le intreprind pentru a rezolva aceasta somatie ? In cat timp si cum trebuie sa raspund la somatie?
- In cazul in care voi fi obligata sa construiesc jgheaburile, burlanele si parazapezile care sunt pasii de urmat dpdv legal ? Necesita o autorizatie ? Daca balconul a fost inchis fara autorizatie, ce implicatii exista si cum ma afecteaza pe mine (care este termenul de prescriptie pentru o lucrare de acest gen)?
Corect raspunsul de mai sus. Blocul nostru are balcoane la fiecare etaj, inclusiv la ultimul. Dar asa cum balconul de la ertajul 2 are deasupra sa balconul de la etajul 3 s.a.m.d. si balconul de la ultimul etaj are (din constructie) o terasa deasupra egala cu toate balcoanele pana jos.
In situatia aceasta inchiderea balcoanelor nu modifica terasele la nici un nivel si nici la ultimul etaj. Terasa de la ultimul etaj este comuna peste toate apartamentele si peste toate balcoanele apartamentelor indiferent ca aceste balcoane (si terasele de deasupra lor) sunt spre sud, nord, est sau vest.
De cate ori am realizat lucrari de hirdoizolatie a teraselor am mers cu lucrarea pana in margine, inclusiv deasupra balcoanelor, nefiind delimitata cumva terasa de deasupra fufrageriei de terasa de deasupra balconului. Lucrarile se fac prin asociatie si costurile se repartizeaza pe cota parte conform legislatiei.
Dar poate fi si altfel. La blocul de langa noi, de exemplu, nu exista terasa, planseu deasupra balcoanelor de la ultimul etaj si majoritatea sunt deschise, in acestea ploua si ninge direct de sus. Unii de la ultimul etaj si-au inchis totusi balconul dar a trebuit sa-si faca proiect cu toate avizele, sa-si construiasca o terasa (un planseu) chiar la vreo junatate de metru mai jos decat terasa blocului. Aceea parte este a lui si si-o repara singur cu toate ca atunci cand se realizeaza o reparatie a terasei de 25000 lei, nu ar fi o gaura in cer inca 200 lei sa se rezolve si acea terasa ce acopera un balcon.
Buna seara!
Locuiesc intr un complex p+2 , locuiesc la parter .
Doresc sa inchis o tersa ca este in contractu meu de vanzare suprafata 2.8 m exact suprafata balconului de deasupra teraserei care am iesire din supragerie in teresa - balcon .
Este trecută in releveu in certificatul de urbanism.
Intrebare: doresc sa folosesc terasa cu destinatie de balcon inchis .
Nu stiu exact daca imi trebuie autorizatie ?
Din cel pot face ca si materiale doresc sa depozitez fara sa se vada sa aibe aspect urat.
Il pot face din zidarie cu geam in parte de sus pt a patrunde lumina si in sufragerie , dar sa pot sa si depozitez??
Cei de deasupra au inchis teresele-balcon !
Necesita si acordul de la vecini?