avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificarea abuziva a salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificarea abuziva a salariului

Contractul de munca este incheiat abuziv, fara a se evidentia salariul normal pe care il primesc ca plata, luna-de-luna, ci in acesta este trecut un salariu mult mai mic. Implicit obligatiile sunt stabilite si virate in raport cu salariul din contractul de munca. Intre timp am iesit la pensie. Se poate modifica carnetul de munca cu salariul real si pe care l-am primit?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 16:44, 29 Septembrie 2008
namiru a scris:

adelaida_07 a scris:

off topic
Ei sunt obligati sa accepte aceasta munca la gri daca vor un loc de munca.



Nu cred ca-i obliga nimeni sa accepte.... doar soarta .....
Le convine ca sunt platiti mai mult, se complac in situatie, in loc sa nu accepte acel job cu bani la negru si sa-si caute unul , mai putin platit, dar corect - cu stat de plata.
Cand ajung la pensie e mult prea tarziu........
Asa se intampla in multe ramuri de activitate, unde salariatii sunt platiti la negru cu salarii echivalente cu ale directorilor... constructii, transport... si nu am auzit unul sa spuna ca nu-i convine.

Cand esti platit la negru cu salriu echivalent cu al unui director nu te plangi iti pui bani la banca ;)
Te plangi ca nu ai salariu pe cartea de munca cand salariul la negru nu iti asigura decat supravietuirea nu un venit neimpozabil cu care faci vila.................
Ideal si normal ar fi ca angajatii sa nu mai accepte acest "sport national" si atunci angajatorii nu vor mai avea incotro decat sa respecte legislatia.
Angajatii cat si angajatorii trebuie sa inteleaga ca orice societatea pentru a putea functiona are nevoie de angajati, acestia sunt cea mai importanta resursa de care orice societate poate dispune. In momentul in care o sa se constientizeze acest lucru si ca tehnica "daca vrei..........daca nu, mai sunt 10 la poarta" nu este cea mai buna tehnica, atunci societatea ronama per ansamblu se va schimba in bine.
Din moment ce noi ca si angajati acceptam aceasta situatie, cine este de vina? Angajatorul (caruia ii convine de minune) sau angajatul ca accepta?
Va rog sa ma scuzati daca am fost prea indrazneata !
Lasand la o parte consideratiile morale ale acestei spete, dvs, cel care ati lansat aceasta intrebare, trebuie sa va raspundem ca din pacate sunteti la fel de vinovat ca si angajatorul dvs pentru situatia creata. Cum vi s-a spus deja, si dvs ati profitat prin acest sistem acceptat, intrucat nu ati platit contributiile datorate statului, contributiile care erau in sarcina dvs ca si salariat. Cum ati dori sa se modifice cartea de munca si pensia pe care o primiti, cand dvs. nu ati cotizat dupa cat a fost salariul real?Pensia reflecta exact cat ati cotizat. Puteati eventual sa va faceti o pensie privata din banii economisiti prin neplata impozitului si a contributiilor datorate statului.
Este un caz de aplicare a principiului de drept "nimeni nu-si poate invoca propria vina".
Caz real: angajatul primea lunar o suma de bani multumitoare, fara a semna vreun stat de plata si fara a primi "fluturasi". Era convins ca are salariu mare in "realitate", dar surpriza: pe hartie, salariul era putin mai mare decat jumatate din ceea ce primea - a aflat in momentul cand a primit de la ITM carnetul de munca incheiat. Altfel spus: in practica se intampla fel de fel. Aceasta exceptie, insa, nu schimba datele problemei.
Aceasta este realitatea din multe companii din Romania. Poate pe viitor vom fi mai atenti la ce semnam, sa ne gandim si pe termen lung nu doar la suma pe care o primim la sfarsitul lunii indiferent ce ar scrie in acte.

Alte discuții în legătură

Salar minim pe cartea de munca - triplu in realitate ioanaraluka ioanaraluka Buna ziua! Poate cineva sa ma lamureasca in urmatoarea problema? Am o vechime de 5 ani la actualul loc de munca. Inca de cand m-am angajat am pe Cartea de ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii salariilor vedere vedere Buna ziua, Pana de curand am lucrat in carul unei companii sub patronat italian. In ultimele luni firma a cunoscut asprimea crizei economice si situatia a ... (vezi toată discuția)
Probleme la plata salariului negociat din cim. Bogde1 Bogde1 Buna ziua, O firma care declara in actele oficiale ca a platit salariile integrale (flutirasi de salarii, adeverinte emise si stampilate) dar in realitate ... (vezi toată discuția)