avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sesizare CEDO
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sesizare CEDO









DOMNULE PRESEDINTE,




Subsemnata D... G..., domicilitata in Bucuresti, str. I......nr. 1......., sector 1, legitimata cu C.I_____ seria___, nr. _________, CNP___________________________, formulez

PLANGERE

impotriva Statului Roman pentru incalcarea CONVENTIEI EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI, respectiv incalcarea dreptului la un process echitabil si a dreptului meu de proprietate, drepturi protejate prin art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului la care Romania este parte, respectiv art. 1 din Protocolul Adiţional la Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, solicitandu-va in acelasi timp, obligarea Statului Roman la remedierea in echitate a incalcarilor astfel produse, fie in natura, fie prin acoperirea prejudiciului produs.


Astfel, subsemnata sunt proprietara imobilului – teren in suprafata de 400 m.p. situat in Bucuresti, str. I......., sector 1, dobandit prin contractul de vanzare/cumparare autentificat sub nr. 1................2 la Notariatul de Stat. Prin sentinta civila nr. 11105/16.12.2002 Judecatoria sectorului 1 s-a pronuntat pe actiunea mea in revendicare, formulat ca si cerere principala, admitand-o si, pe cererea reconventionala, admitand-o si pe aceasta, in sensul ca a obligat paratii-reclamanti .... Ghe si Jana sa imi lase in deplina prioprietate si posesie imobilul teren in suprafata de 400 m.p. situat in Bucuresti, str. I...., sector 1, pe de o parte, iar pe de alta, i-a recunoscut pe parati ca fiind constructori de buna-credinta pentru edificiile existente pe terenul meu, constituindu-le acestora un drept de superficie asupra terenului aflat sub constructii. De mentionat ca paratii au edificat aceste constructii in conditiile in care au incheiat un antecontract ( chitanta de mana) cu vanzatorul meu- D T, antecontract pe care nu l-au respectat/executat ( neachitand decat un avans), pe de o parte, iar pe de alta vanzatorul meu la acea vreme le-a permis edificarea acestor constructii, crezand in buna credinta a acestor promitenti cumparatori.

Prin actiunea introdusa la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti si inregistrata sub nr. 10328/299/2007, subsemnata am solicitat instantei, pe de o parte, obligarea paratilor D Gheorghe si D Jana la plata contravalorii lipsei de folosinta pentru suprafata de teren utilizata drept cale de acces, iar pe de alta parte, in calitate de succesoare in drepturi a vanzatorului meu, am solicitat instantei, in baza art. 969 c.civ( respectiv conventiile), obligarea paratilor la plata sumelor datorate cu titlu de pret al conventiei de superficie, pret ce urma a fi determinat de instanta de fond prin efectuarea unei expertize de evaluare pentru terenul de sub constructii, teren pentru care paratii au un drept de superficie. Am aratat ca constituirea dreptului de superficie, ca si regula, se face cu titlu oneros, exceptia fiind aceea ca se poate constitui si cu titlu gratuit- caz in care trebuie mentionat expres in hotarare. Am motivat si pe imprejurarea ca paratii care in executarea antecontractului cu autorul meu, au fost de rea-credinta, neputandu-se prezuma intentia de constituire cu titlu gratuity a acestui drept de superficie.

Instanta de fond, urmare a probatoriilor administrate, mi-a admis actiunea astfel cum a fost formulat si precizata in ceea ce priveste catimea pretentiilor, dupa o casare cu trimitere la rejudecare. Prezenta plangere se intemeiza pe incalcarea Conventiei produsa prin pronuntarea deciziei din recurs, respectiv decizia civila nr. 1106R/05.05.2011 irevocabila, decizie pronunata impotriva sentintei nr. 3126/2010 in cauza 10328./299/2007. Astfel, instanta de recurs, avand in vedere probele administrate la fond, mi-a pastrat despagubirea acordata pentru lipsa de folosinta in ceea ce priveste utilizarea terenului meu fara drept de catre parati, pentru calea de acces a acestora catre constructiile lor, insa admitand recursul si modificand in parte sentinta mi-a respins cererea privind contravaloare - pret pentru terenul de sub constructii. Astfel, desi paratii au un drept de superficie, de nicaieri nu rezulta ca terenul aflat sub constructii constituit prin conventie este cu titlu gratuit. Gratuitatea este data de instanta in desconsiderarea dreptului meu de proprietate, impartial si evident in favoarea recurentii parati. Decizia din recurs este data cu incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, incalcand echitatea in cauza si dreptul meu de proprietate, aceasta pronuntare finnd contradictorie - pe de o parte instanta de recurs arata ca temeiul cererii mele nu este 969 – respectiv conventia si ca eu solicit lipsa de folosinta in temeiul art 998-999 c civ, iar pe de alta parte, afirma ca prin conventia autorului meu cu paratii privind acel antecontract, prin avansul platit in acea conventie paratii si-au platit dreptul de superficie pe care-l au. Prin urmare, desi in actiunea mea pe care o voi atasa, eu am aratat ca temeiul de drept al acestei cereri este conventia, instanta de recurs, afirma ca nu-I asa, insa justifica conventia ca fiind oneroasa si executata de parati. Mai mult, decizia din recurs mentioneaza ca daca s-a constituit acest drept de superficie, fara a se prevedea si un cost pentru aceasta, se “presupune” ca paratii nu mai datoreaza nimic. Aceasta decizie este impartiala, solutia fiind evident in favoarea paratiolor, instanta de recurs, incalcandu-mi dreptul de proprietate, astfel cum el a fost cumparat si consolidat prin revendicare, pe intreaga suprafata de teren de 400 m.p., facand un “bine” si cadou paratilor din proprietatea mea si banii mei.

Solicit condamnarea Statului Roman pentru incalcarea Conventie Europene a Drepturilor Omului, respectiv art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului la care Romania este parte, respectiv art. 1 din Protocolul Adiţional la Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, respectiv obligarea la solutionarea cauzei in echitate, fie in natura, fie prin plata unei despagubiri egale cu valorile pierdute din cauza mentionat ( aproximativ 15 000 euro) precum si la benefiicile nerealizate pe viitor din aceast motiv.




Voi atasa prezentei print-un opis si memoriu separat documentele necesare solutionarii prezentei, acum fiindu-mi imposibil din cauza accesului greu la dosarul arhivat de Judecatoria sectorului 1, acces care se face cu programari de cateva saptamani.





data Cu consideratie,




DOMNULUI PRESEDINTE AL CURTII EUROPE






:((((:((
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
ContSters221975, utilizator
Totusi, topic sau off nu am inteles ce se doreste cu acest topic.

Este un model de cerere pentru CEDO?
e corecta expunerea?
milica_d1972 a scris:

e corecta expunerea?


Stimate domn,
pe scurt, nici vorbă.

1. În primul rând forma de adresare.

Folosiți cererea-tip disponibilă pe următoarea pagină web - www.coe.ro/adress_ro.html
Vă sfătuiesc să citiți și celelalte materiale de pe această pagină, pentru a vă forma o idee despre modul de funcționare a Curții.

2.Tipicul de adresare.

Stimate domn, vă adresați Curții Europene de parcă ați avea un recurs la tribunal. Este total greșit, deoarece CEDO nu este o instanță de recurs la nivel european, ci o instanță de constatare a încălcării drepturilor omului, expunerea fiind, astfel, diferită de una prin care se atacă o hotărâre judecătorească.

Nu atacați, deci, hotarâri ale instanțelor interne, deoarece CEDO nu judecă așa numitele FOURTH INSTANCE CASES - cazuri gen a patra instanță, ci doar încălcările drepturilor și libertăților ocrotite de Convenția Europeană și Protocoalele Adiționale.

3. Admisibilitatea.

Așa cum reiese din ce ați expus dvs, tocmai pentru motivul FOURTH INSTANCE, nu îmi apare drept admisibilă cauza dvs, dar, cum nu știu cazul dvs, evit să dau un verdict, aici.

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
:"> multumesc..insa nu stiu daca imi interzice curtea sa ma adresez asa .."ca la recurs" sau ma obliga sa ma adresez din prima pe formular?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatare drept de proprietate pe constructii, terenul fiind al altei persoane zahy zahy Am construit casa(cu autorizatie) si anexe(fara autorizatie)inca din 1978, pe terenul in suprafata de 640 m.p. atribuit de CAP(dara pentru care nu am aceasta ... (vezi toată discuția)
C e d o gabriela8 gabriela8 In situatia in care sunt nemultumita de decizia Curtii de Apel in cazul unui litigiu de munca, exista vreo sansa ca o eventuala cerere a mea adresata CEDO sa ... (vezi toată discuția)