avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Competente politie, dispozitie ridicare auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Competente politie, dispozitie ridicare auto

am si eu 2 intrebari: 1] cine are dreptul de a dispune ridicarea autoturismelor de pe carosabil,politia locala,comunitara sau cea rutiera? 2] agentul constatator care da respectiva decizie are obligativitatea sa-si exprime explicit, in respectiva decizie, si calitatea care-i da acest drept?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 16:29, 7 Noiembrie 2011
ART. 64 codul rutier:
(1) Politia rutiera poate dispune ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila. Ridicarea si depozitarea vehiculelor in locuri special amenajate se realizeaza de catre administratiile publice locale sau de catre administratorul drumului public, dupa caz.
Politia comunitara nu mai exista, s-a transformat in Politie locala.
Dar si acestia au atributii in domeniul circulatiei.
Astfel, conform art. Art. 7 din Legea 155/2010 a politiei locale,
In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii:
...
h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar;

2) Agentul constatator nu emite decizii, ci intocmeste procese verbale de constatarea contraventiei, in care este obligat sa-si decline calitatea, si in baza celor de mai sus, poate sa-ti ridice masina.



Trebuie retinut faptul ca autoritatile locale au dreptul sa emita hotarari daca prin acestea nu se incalca legi, ordonante si hotarari deja emise de guvern. Primariile au dreptul sa stabileasca locurile unde se interzice parcarea, sa stabileasca strazile cu sens unic si sa stabileasca si ce sanctiune se aplica in cazurile respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie dmdaniel dmdaniel Buna ziua! Va rog, am si eu o nelamurire: Am inteles ca exista sau va fi propusa o lege prin care orice politist, chiar daca nu e de la circulatie, te ... (vezi toată discuția)
Amenzi circulatie croberta croberta Poate Politia locala sa aplice amenzi (stationare intr-un loc nepermis), sau numai Politia rutiera poate face acest lucru ? (vezi toată discuția)
Politia comunitara poate sa te amendeze la circulatie motriuc_radu motriuc_radu Buna . Astazi am intrat pe interzis cu masina in botosani . Politia comunitara are dreptul sa i-mi dea amenda sau numai politia circulatiei ? (vezi toată discuția)