edina:
faceti confuzie grava intre angajamentul unilateral (art.1327) si promisiunea unilaterala ca act bilateral (art.1669)
:D Spuneti-i pe nume (nu "angajament unilateral"), asa cum au inteles redactorii NCC sa denumeasca doua chestiuni diferite:
promisiune unilaterala (de vanzare sau de cumparare) in intelesul stiut anterior, acela de (ante)contract, dar si promisiune unilaterala (art. 1237) cu sensul de oferta, adica act unilateral :))!
Nu fac nici o confuzie, pur si simplu mi se pare absurd (sa nu zic altfel) sa denumesti la fel doua chestiuni diferite.
Ca sa exprim mai plastic ce-au produs redactorii NCC:
Toti stim diferenta dintre mere si portocale, le-am mancat, stim cum arata, ce gust au etc. De maine decid (prin Academia romana) ca pentru ambele fructe vom folosi denumirea de mere. Sigur ca lumea ma va lua de nebun: nene - asta-i mar, aia-i portocala, cum sa le zic mere la ambele?
In vorbirea curenta ar suna cam asa:
Buna ziua, vreau si eu 1 kg de mere.
-De care mere? Mere...mere, sau "mere" portocale?
In NCC avem
promisiunea unilaterala de vanzare sau de cumparare la art. 1669 alin. 3, deci asa cum o stiam pana acuma, in sensul de (ante)contract. Mai avem
promisiunea unilaterala de la art. 1237 cu sensul de oferta, deci act unilateral,
dar si oferta de a contracta de la art. 1188, unde au pastrat traditia (normalitatea) si au folosit termenul de oferta.
E o vorba mai veche..."Daca-i copil sa se joace, daca-i cal sa traga, daca-i popa sa ceteasca". Daca-i oferta, oferta sa fie, nu promisiune unilaterala. In fine, "parintii" NCC stiu mai bine ce au avut in vedere.
P.S.
maurthedog:
O tema sterila, lansata cu scop de epatare. Probabil ca in urma micii "erori" urmeaza un val de litigii carora instantele romane nu ii vor da de capat, atat timp cat nu apar cativa doctrinari sa lamureasca situatia.Intrevedem un simpozion in cel mai scurt timp.
Stimate, daca vreau sa epatez, ma duc la matusa Floarea si ii indrug aberatii juridice de are impresia ca-s viitorul ministru al justitiei, nu incerc sa impresionez eu, jurist in formare, pe unii practicieni...
alvarolipo:
Cred ce este legat de exemplu de cel care anunta recompensa pentru anumite rezultate. A cauta un cachel, o persoana, s.a.m.d.
Promisiunea publica de recompensa e la art. 1238 NCC.