avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiunea unilaterala, act unilateral?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiunea unilaterala, act unilateral?

In noul Cod Civil, promisiunea unilaterala (art. 1327) este trecuta la sectiunea Actul juridic unilateral, ori de fapt aceasta este act bilateral si contract unilateral. Chiar n-au fost atenti redactorii noului cod, ori au urmarit ceva ce-mi scapa mie? :D
Daca e pur si simplu o greseala, atunci e una grosolana, pentru care un student la Drept ar fi "ars" la nota...
Este foarte, foarte simplu.

Promisiunea unilaterală de vânzare este pur și simpu o ofertă publică de vânzare.
Este revocabilă (în limite rezonabile) și reprezintă o simplă ofertă.
Este, dacă vreți, un afiș sau un anunț de vânzare.

Promisiunea bilaterală este o promisiune reciprocă în care părțile își promit una alteia vanzarea unui bun sau prestarea unui serviciu (sau altele).

Spre deosebire de promisiunea unilaterală care este o simplă ofertă de contractare... promisiunea bilaterală este un contract ferm.

Confuzia apare din greseala unor vanzatori de modele de acte pe net sau notari care dadeau titlul ”promisiune unilaterala” la unele acte semnate de ambele parti, care era de fapt un antecontract de vanzare cumparare, sau promisiune bilaterala de vanzare - cumparare.

Ei scriu ”unilaterala” la toate chiar daca existau doua parti in contract, promitent-vanzator si promitent-cumparator.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic
in noul cod civil se spune ca diferenta esentiala intre pactul de optiune si promisiunea de vanzare cumparare consta in aceea ca in cazul promisiunii ,vanzarea nu se perfecteaza decat in baza unui nou acord de vointa adica in baza contractului final de vanz cump pe cand in cazul pactului de optiune nu este necesara exprimarea unui nou acord de vointa al partilor ,vanzarea perfectandu se in baza declaratiei de acceptare a dreptului de optiune de catre beneficiar - ce inseamna mai exact adica nu se va face un contract separat de vanzare cumparare ci in actul de acceptare a dreptului va fi o clauza sau mentionat ca urmeaza a se face vanzarea cumpararea .de fapt eu vreu sa intreb cum va arata acest act de acceptare a dreptului de optiune ,ce va SCRIE in el ,mersi
O tema sterila, lansata cu scop de epatare. Probabil ca in urma micii "erori" urmeaza un val de litigii carora instantele romane nu ii vor da de capat, atat timp cat nu apar cativa doctrinari sa lamureasca situatia.Intrevedem un simpozion in cel mai scurt timp.
Cred ce este legat de exemplu de cel care anunta recompensa pentru anumite rezultate. A cauta un cachel, o persoana, s.a.m.d.
edina:
faceti confuzie grava intre angajamentul unilateral (art.1327) si promisiunea unilaterala ca act bilateral (art.1669)

:D Spuneti-i pe nume (nu "angajament unilateral"), asa cum au inteles redactorii NCC sa denumeasca doua chestiuni diferite: promisiune unilaterala (de vanzare sau de cumparare) in intelesul stiut anterior, acela de (ante)contract, dar si promisiune unilaterala (art. 1237) cu sensul de oferta, adica act unilateral :))!
Nu fac nici o confuzie, pur si simplu mi se pare absurd (sa nu zic altfel) sa denumesti la fel doua chestiuni diferite.
Ca sa exprim mai plastic ce-au produs redactorii NCC:
Toti stim diferenta dintre mere si portocale, le-am mancat, stim cum arata, ce gust au etc. De maine decid (prin Academia romana) ca pentru ambele fructe vom folosi denumirea de mere. Sigur ca lumea ma va lua de nebun: nene - asta-i mar, aia-i portocala, cum sa le zic mere la ambele?
In vorbirea curenta ar suna cam asa:
Buna ziua, vreau si eu 1 kg de mere.
-De care mere? Mere...mere, sau "mere" portocale?

In NCC avem promisiunea unilaterala de vanzare sau de cumparare la art. 1669 alin. 3, deci asa cum o stiam pana acuma, in sensul de (ante)contract. Mai avem promisiunea unilaterala de la art. 1237 cu sensul de oferta, deci act unilateral, dar si oferta de a contracta de la art. 1188, unde au pastrat traditia (normalitatea) si au folosit termenul de oferta.
E o vorba mai veche..."Daca-i copil sa se joace, daca-i cal sa traga, daca-i popa sa ceteasca". Daca-i oferta, oferta sa fie, nu promisiune unilaterala. In fine, "parintii" NCC stiu mai bine ce au avut in vedere.

P.S.
maurthedog:
O tema sterila, lansata cu scop de epatare. Probabil ca in urma micii "erori" urmeaza un val de litigii carora instantele romane nu ii vor da de capat, atat timp cat nu apar cativa doctrinari sa lamureasca situatia.Intrevedem un simpozion in cel mai scurt timp.

Stimate, daca vreau sa epatez, ma duc la matusa Floarea si ii indrug aberatii juridice de are impresia ca-s viitorul ministru al justitiei, nu incerc sa impresionez eu, jurist in formare, pe unii practicieni...

alvarolipo:
Cred ce este legat de exemplu de cel care anunta recompensa pentru anumite rezultate. A cauta un cachel, o persoana, s.a.m.d.

Promisiunea publica de recompensa e la art. 1238 NCC.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
Ulpianus, utilizator

Alte discuții în legătură

Promisiunea de a contracta maite21 maite21 Cand vorbim despre o promisiune de a contracta, ne referim atat la promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare cat si la promisiunea unilaterala de vanzare sau ... (vezi toată discuția)
Intentia de vanzare liliana liliana Am si eu o nelamurire...intentia de vanzare poate fi asimilata cu antecontractul de vanzare cumparare???? (vezi toată discuția)
Obligatia de a face in noul cod civil ConstantinNASTA ConstantinNASTA Faţă de vechiul cod civil,în accepţiunea dvs., cum este tratată în noul cod civil \" obligaţia de a face\" ? (vezi toată discuția)