In noul Cod Civil, promisiunea unilaterala (art. 1327) este trecuta la sectiunea Actul juridic unilateral, ori de fapt aceasta este act bilateral si contract unilateral. Chiar n-au fost atenti redactorii noului cod, ori au urmarit ceva ce-mi scapa mie? :D
Daca e pur si simplu o greseala, atunci e una grosolana, pentru care un student la Drept ar fi "ars" la nota...
De exemplu dacă ulterior încheierii unui contract de vânzare și distinct de acesta vânzătorul se obligă se acopere eventualele cheltuieli efectuate cu reparația respectivului bun pe o perioadă de timp. În cazul necesității efectuării de reparații cumpărătorul poate refuza acoperirea cheltuielilor de către vânzător, dar dreptul în favoarea sa există independent de acceptare sau refuz.
Se pare ca acest articol, 1.327 ne determina sa facem asocierea lui cu alte institutii ale dreptului civil, insa cele cunoscute de noi pana acum, respectiv, promisiunea de vanzare ,oferta de a contracta, promisiunea publica de recompensa.
Insa, este cert ca este cu totul altceva si ca aceasta promisiune poate fi facuta pentru diverse alte lucruri si ca aceasta promisiune il leaga pe promitent pentru toata perioada stipulata , adica el trebuie sa se astepte in tot acel interval la o posibila acceptare ,intrucat dreptul nascut in beneficiul destinatarului promisiunii subzista in tot acel interval, dupa care, daca termenul stipulat a expirat fara acceptare, el, promitentul, se elibereaza de acea promisiune.Ar fi ceva mai dificil in lipsa unui termen si promitentul ar fi legat in functie de natura promisiunii, de imprejurai, cine stie cat...
.Mie exemplul de mai sus mi se pare ca poate face mai multa lumina in aceasta dilema , insa mai multa lumina se va face atunci cand va exista practica in acest sens.
"Zicându-ne să săpăm un şanţ de la gard pân' la noapte, generalul ne-a arătat cum poti trece peste conceptul spaţiu-timp."
Daca Ion promite de dimineaţă, cu intentia de a se obliga, sa sape gradina lui Vasile de aici până la noapte (a stipulat expres si :) un termen) atunci Vasile se poate trezi cam pe la prânz să-i zică: Băi Ioane, i-a tu lopata asta si sapă cum ai promis. (că mai e pân' la noapte).
Sigur ca nu e un exemplu care o data oferit, ar trebui luat ca reper .Nu am idee daca l-a luat dintr-un banc, dar macar putem admite ca aceasta promisiune unilaterala nu se refera neaparat la vanzare, asa cum constant s-a tot facut trimitere la promisiunea de vanzare, in acest topic.