as avea si eu o problema, daca pot sa ii spun asa, doresc sa achizitionez o masina din uniunea europeana , mai exact din germania, bun pana aici totul bine si frumos , da am inteles ca pot sa achizitionez de la dealeri acea masina fara sa platesc TVA-ul la ei , am auzit ca acest lucru este posibil dar as dori sa stiu in ce conditii sau ce trebuie sa fac, as dori sa fac acest lucru pentru a nu mai plati comisioanele recuperatorilor de TVA care sunt destul de consistente. va multumesc o zi buna
In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri second-hand, acestea nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania, deci nu se taxeaza in tara noastra, atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare sau este organizator de vanzari prin licitatie publica, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor. Deci, in principiu, conform regimului special, in sensul art. 26 (a) din Directiva a 6-a si al art. 126, alin (3), lit (b) din Codul fiscal, achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand sunt supuse TVA in statul membru de origine.
Conform art. 135 din Codul fiscal, faptul generator are loc la data la care ar interveni acesta pentru livrarea bunurilor respective in Romania. TVA devine exigibila la prima din urmatoarele date:
- data de 15 a lunii urmatoare datei la care are loc faptul generator;
- data emiterii unei facturi pentru intreaga valoare a livrarii catre persoana care efectueaza achizitia.