avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare C.O.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare C.O.

Cum as putea recupera indemnizatia de concediu de odihna in cazul in care am platit concediu intreg in lunile febr.- martie 2011, lucreaza pana septembrie, iar in octombrie este nemotivat, urmand sa-i desfaca C.I.M.? Care este calculul indemnizatiei, in cazul in care trebuie sa-l dau in judecata pentru co necuvenit?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 11 Noiembrie 2011
II calculati indemnizatia pentru CO aferenta perioadei efectiv lucrate si apoi scadeti din indemnizatia platita .. diferenta trebuie s-o recuperati de la salariat , astfel:
- pe baza unei Note de constatare a pagubei după evaluarea întinderii prejudiciului. Recuperarea prejudiciului de către angajator va putea fi realizată la minim 30 de zile de la momentul constatării şi evaluării prejudiciului produs de către salariat. Totodată, printr-un amendament, limita prejudiciului ce poate fi recuperat pe cale amiabilă a fost limitat la echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

- prin actionarea in instanta a fostului salariat ... art.256 (1) C.mun. : Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.

Potrivit art. 268 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, raspunderea patrimoniala a salariatului poate fi angajata in termenul general de prescriptie de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.
Ma scuzati, prin "indemnizatia platita" sa inteleg brut sau net?
Se calculeaza brutul si apoi netul ... indemnizatia efectiv platita se refera la net ...
Cred ca nu am fost destul de explicita la inceput.....cand platesc anticipat, concediul de odihna a unui salariat, din brutul cuvenit ii fac o rezerva pentru somaj, sanatate, pensie, impozit si alte hotarari judecatoresti (nu pot sa nu-i fac o rezerva pentru pensia alimentara spre exemplu pentru ca el(concediul) se intinde pe o luna jumatate) , iar in cazul acesta, netul (suma neta platita anticipat)nu este cel relevant , pentru ca se regleaza la inchiderea fiecarei luni si se reflecta in restul de plata in cazul in care i-am facut rezerva mai mare sau a terminat o poprire. Sper sa ma fii facut inteleasa ...si raman la intrebarea: care este calculul indemnizatiei? ... si daca e pe brut ii retin contributii sau il dau in judecata pentru brutul aferent timpului nelucrat /2011?... pentru ca mi-e clar ca trebuie sa-l dau in judecata ca sa-mi recuperez suma din cele discutate.
Este un calcul foarte simplu ...

De exemplu , unui salariat i se calculeaza o indemnizatie de CO in cuantum de 1200 lei brut aferent CO pe un an calendaristic (net 1000 lei). Acesta paraseste unitatea inainte de a face un an calendaristic lucrat , in acest caz i se va calcula indemnizatia aferente perioadei efectiv lucrate si va rezulta o suma de 1000 lei brut (800 lei net) ... prin urmare, aveti de recuperat o suma neta de 200 lei de la salariat si de regularizat celellate contributii aferente acestei diferente de recuperat ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna necuvenit corapeptea corapeptea Buna ziua, Am nevoie de un sfat urgent. Am un angajat care in perioada ian-martie a efectuat 21 de zile de concediu de odihna. Pe data de 03 aprilie a ... (vezi toată discuția)
Concediu aferent anului 2014 ramo1305 ramo1305 Buna ziua, o intrebare referitoare la concediul aferent anului 2014: Este in regula daca angajatii unei firme si-au consumat deja concediul aferent anului ... (vezi toată discuția)
Cum calculam indemnizatie de concediu de odihna neefectuat. george141414 george141414 Buna ziua! Am urmatoarea situatie: Persoana angajata in functia de conducator autocamion. Salariu acordat- minim pe economie. Perioada lucrata ... (vezi toată discuția)