avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Trecere de la sistem real la norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Trecere de la sistem real la norma de venit

Buna ziua,
Am infiintat in luna octombrie 2010 o intreprindere individuala in sistem de impozitare real (avantajos in conditiile in care nu am desfasurat activitate). Incepand cu aceasta luna insa, o sa am venituri pe ea. Cum procedez pentru schimbarea de impozitare la norma de venit? Este posibil sa se faca incepand cu data de 1, sau trebuie sa astept sfarsitul de an?

De asemena, as vrea si sa renunt la calitatea de platitor de TVA... Se poate realiza imediat, sau trebuie sa astept 2012?

In cazul in care sunt obligat sa raman in sistem real si platitor de TVA pana la sfarsitul anului, pot sa transform acum aceasta Intreprindere Individuala in PFA (sau alta forma juridica) la care sa fiu impozitat la norma si sa nu fiu platitor de TVA ?

Multumesc frumos de raspunsuri si o zi buna!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 16:31, 9 Noiembrie 2011

Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă nu se depune o cerere de renunţare de către contribuabil.
Contribuabilii impuşi în sistem real au dreptul de a renunţa la opţiune pe baza unei cereri depuse până la data de 31 ianuarie a anului fiscal.
Renuntarea la calitatea de platitor de TVA se poate face in luna ianuarie, daca in anul precedent nu se realizeaza plafonul obligatoriu pt inregistare in scopuri de tva.
Nu poate transform Intreprindere Individuala in PFA, se radiaza si se infiinteaza PFA.
Multumesc frumos de raspuns! In cazul in care decid radierea intreprinderii individuale si infiintarea unui PFA, acest PFA nou-infiintat poate fi trecut direct in sistem de impozitare la norma de venit si fara sa fie platitor de TVA? Nu "mosteneste" caracteristicile fostei Intreprinderi Individuale, nu?

De asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti si cat timp trebuie sa treaca de la radierea II pana la infiintarea PFA - scuzati-mi va rog ignoranta in domeniu, chiar nu stiu...

Inca o data va multumesc!

PFA nou-infiintat poate fi trecuta direct in sistem de impozitare la norma de venit daca activitatea pt care se face autorizarea se incadreaza la acest fel de impozitare (Vezi Norme de venit pe site ANAF). De la inceput se poate inregistra fara sa fie platitor de TVA.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare impozitare pfa avas avas Buna seara Daca ma inregistrez ca PFA platitor de impozit in sistem real , mai pot schimba impozitarea pentru norma de venit?Si invers. Multumesc (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit transformat in ii ? cris2279 cris2279 Buna ziua, Se poate transforma un PFA cu norma de venit in II, cu pastrarea sumei de la norma de venit? (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit platitor de tva maiaiarina maiaiarina Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Daca un PFA la norma de venit platitor de TVA depaseste in decembrie 2015 plafonul de 100.000 eur, dar ... (vezi toată discuția)