avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... incalcarea proprietatii (teren agricol)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

incalcarea proprietatii (teren agricol)

Duminica, 06.11.2011, dorind sa aram terenul, proprietatea tatalui, am constatat ca acesta fusese insamantat cu grau.
Mentionez ca acest teren fusese muncit, cativa ani in urma, de alte persoane, fara a se fi incheiat un contract (la mica intelegere cu parintii mei). (Mama a decedat in 2010, iar in primavara lui 2011 am vrut sa ne prelucram terenul, dar omul cultivase porumb si atunci am hotarat ca din toamna sa ni-l lase)
Am aflat de la cel care il muncise despre cei care au insamantat toamna aceasta terenul. Ei spun ca au vorbit cu tatal - care este bolnav si nu isi aminteste. Cu siguranta, acestia nu au incheiat niciun contract cu tatal, actele aflandu-se la noi. Eu si sotul meu vrem sa ne ocupam de pamant din aceasta toamna. As dori sa fac o reclamatie (la politie?) acestor oameni, pentru a nu se mai repeta situatia. reclamatia pot sa o fac si eu sau numai tatal care e proprietar? Ce ma indrumati?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lidiag , utilizator 19:46, 10 Noiembrie 2011
reclamatia o puteti face impreuna dar si separat la politie. Aveti de asemenea posibilitatea sa introduceti o actiune la instanta pentru evacuare
Evacuare de unde?
Cei care au insamantat terenul ar fi putut sa incheie si o conventie verbala.Ar putea dovedi , la o adica, prin martori. Tatal, in calitate de proprietar, avea dreptul de a decide astfel.
Chiar daca au lucrat abuziv pamantul, daca veti dori sa retineti recolta, va trebui sa-i despagubiti, adica au fost de rea credinta( si ma gandesc la aplicarea regulilor de la accesiune) , sau sa le cereti sa-si ridice de acolo ...lucrarea :confused:
In orice caz, daca veti face vreo reclamatie, va trebui sa dovediti abuzul lor...
Va multumesc pentru raspunsuri.
Reclamatia pe care o voi depune o putem dovedi cu graul care se vedea iesit cand am fost, duminica, cu un tractorist, sa-l aram.. Aceia au avut martori cand au strigat la tata la poarta, dar el nu a iesit. A venit alta data, cand martorul l-a vazut iesind din curte si a aflat ca tatal ii da pamantul. Noua, tatal nu ne-a spus nimic, pentru ca nu mai stie. Tatal, desi e proprietar, nu-l va da altcuiva sa-l munceasca; este singur, bolnav si noi avem grija de el. Acesti oameni au beneficiat de niste fonduri europene si le trebuie mult pamant in arenda, profitand de batrani. Ma intreb de ce nu au venit sa stea de vorba cu noi, asa cum au venit duminica dupa ce i-am cautat noi (dar era acasa numai sotia lui) cand am aflat ce au facut. Duminica cand a venit unul dintre ei la noi, eu nu am stat de vorba cu el, i-am spus ca voi merge la politie sa fac reclamatie.
stimate domn ,eu va recomand :
- stabiliti cu tatal dtr ,printr-un act legal ca nu este senil , dreptul de posesie , exploatare si beneficiar al terenului , de catre dtr.,obtinand prin notariat o imputernicire juridica generala prin care reprezentati,aparati si beneficiati de toate drepturile cuvenite tatalui in fata autoritatilot , ca unic reprezentant.
- obtinand cele de mai sus ,somati printr-un inscris cu AR persoana care foloseste terenul ca nu mai are dreptul si sa inceteze folosirea ,contrariu va fi acuzat de abuz si violare a proprietatii.
- informati politiea sa-i puna in vedere.
- sa va prezinte acte legale de cheltuelile facu de el cu lucrarea terenului , pentru a le platii, si intrarea in drepturi asupra recoltei de catre dtr-a.
- daca refuza actionati-l in justitie. bafta.
Pentru a beneficia de fonduri europene, cel care a folosit terenul, trebuia sa faca dovada proprietatii sau a arendarii fiecarei parcele, pe termen de 10 ani, cu documente legale; in cazul arendei contractul trebuie inregistrat la primarie in termen de 15 zile de la data intocmirii acestuia, in caz contrar nu este valabil. Dintr-o experienta asemanatoare, am descoperit ca arendasii incheie contracte in fals, cu complicitatea primariilor si atunci se poate denunta falsul, uzul de fals - se cunosc destule situatii.
Ar fi indicat sa solicitati, totusi, sprijinul politiei locale, printr-o cerere scrisa si inregistrata (pastrati nr. de inregistrare) pentru tulburare de posesie si atunci veti vedea daca a existat vreo intelegere verbala sau nu si daca exista si martori.
Martori veti putea avea si dvs. opoi, daca ajungeti in instanta pentru tulburare de posesie.
Sunt de acord cu recomandarile facute de taur36, mai putin penultima: daca si-a permis sa tulbure posesia altcuiva, a facut-o la risc si nu aveti nici-o obligatie sa-i despagubiti cheltuielile, poate doar sa-l obligati sa va refaca terenul, pentru ca, de regula, arenfdasii folosesc terenurile pentru doua recolte si mai nou, este foarte avantajoasa cultura rapitei - se vinde foarte bine la export dar distruge cel mai mult terenul, iar refacerea lui costa f.mult.
Succes!

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie cridi cridi Este sau nu tulburare de posesie ?!?! Inculpatul a stapanit terenul din anul anul 1990 fara a detina insa titlu de proprietate . In primavara anului 2005 ... (vezi toată discuția)
Teren arabil oliviu 35 oliviu 35 sunt un inginer agronom ce lucrez teren arabil intr-o localitate, anul trecut am luat in arenda un teren de 5 ha pe care il lucra un fermier din zona, atunci ... (vezi toată discuția)
Plangere Magdalena123 Magdalena123 Buna ziua . Sunt invitata la politie si as dori un sfat inainte de a merge . - Acum 5 ani am dat pamantul mostenit 2.5 Ha la un fermier sa o lucreze ... (vezi toată discuția)