avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 290/2003
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 290/2003

buna seara,suntem refugiati din basarabia si am intocmit dosarul pentru despagubirea averii de acolo.Am primit si Hotararea Comisiei cu aprobarea dosarului si ni se cere o procura prin care toti imputernicesc pe unul sa primeasca suma cuvenita pentru toti. Unul dintre noi,refuza sa participe la definitivarea dosarului si nu vrea sa mearga la notar sa facem aceea procura,zicand ca nu-l intereseaza nimic din aceasta istorie...si stam blocati.
Acelasi mostenitor a renuntat la dreptul lui dupa decesul ambilor parinti aici in tara,inainte de aparitia L.290/2003.
Are aceasta renuntare a lui efect si asupra dosarului pe L.290 avand in vedere art.1121 din Codul Civil ?
Acest drept, ca despagubire, se supune termenului de prescriptie de 3 ani ? in sensul ca daca nu trimitem procura si nr.cont banca in termen de 3 ani de la primirea Hotararii, vom pierde suma respectiva ? Solutie va rog frumos. multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: mobexport , utilizator 11:59, 7 Martie 2012
nu nu are efect renuntarea adica a fost repus in termenul de acceptare a succesiunii de 6 luni,daca nu este de acord cu procura mergeti fara el,oricum trebuia acceptat in 6 luni de la aparitia legii 290/2003,acolo a operat o repunere in termenul de acceptare,daca in 3 ani nu trimiteti procura si nu nr de cont pierdeti dreptul pentru ca se prescrie
multumesc mult pentru raspuns dar vreau sa va mai intreb ceva:- daca depunem cererea de plata cu nr.de cont fara procura lui suma ne va fi diminuata cu partea lui,avand in vedere ca suntem nominalizati toti ca beneficiari in Hotararea Comisiei ?Nu ne vor cere si situatia despre el ?
-Daca dupa ce trimit cererea de plata,isi revine din nebuneala lui si facem procura, putem sa revenim cu alta cerere de plata la ANRP ?Ne accepta asa ceva ?
Scuze , stiu ca imi veti spune ca sa merg la ANRP si sa lamuresc cu ei situatia, dar acolo am fost si nu am putut sa lamuresc mare lucru... pentru ca iti spun clar sa facem si sa depunem actele care le-au solicitat si nu-ti explica cum sa rezolvam situatii mai complicate ce pot sa apara...
Si asa ne privesc cu dusmanie si invidie ca cerem despagubiri...si nici nu a adus dosarul sa vad in ce faza se gaseste. In plus mi-au zis ca nu intra in termenul de prescriptie de 3 ani ,tot cu scopul de a ne deruta si a pierde suma..(zic si eu,ca omul la necaz,,, poate gresesc,,, sau poate e cineva acolo care nu e la locul potrivit...mai ales ca sefii ... au fost prinsi cu spaga in vara asta....) In fine, vom vedea ca mai e ceva timp pana la termen ... multumesc din nou anticipat
Nu este obligatoriu ca toti beneficiarii de pe Hotarare sa il imputerniceasca pe unul, este o prostie.. Puteti depune atatea extrase de cont la ANRP cati beneficiari directi sunteti. Daca pe hotarare figureaza 5 persoane, de exemplu, fiecare isi poate solicita cota-parte pe cale contencioasa daca ANRP nu isi executa de buna-voie obligatia.
Nu va faceti probleme ca oricum ANRP nu va va plati in termen legal despagubirile. Asa ca, mai bine depuneti cat mai repede cererea insotita de contul bancar si eventual procurile celorlalti mostenitori, pt. ca oricum nu-mi vine sa cred ca va vor plati fara a fi obligati. Fondurile alocate merg la executori pt. titlurile executorii. Daca hotararea Comisiei judetene nu este prea veche (in sensul daca va afecteaza neactualizarea despagubirilor) puteti merge la un BEJ si o puneti in executare. In aceasta situatie veti primi doar despagubirile mentionate in hotarare fara ca ele sa fie actualizate. Daca le vreti actualizate trebuie sa va judecati. Chestia cu procura e doar o tergiversare a ANRP-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 290/2003- termen prescriptie Kolea41 Kolea41 buna ziua, pun si eu o intrebare : daca dreptul de despagubire acordat in baza Legii 290/2003 este sau nu prescriptibil in termenul de 3 ani asa cum prevede ... (vezi toată discuția)
Despagubiri legea 290/2003 iulia bumbu iulia bumbu Ma numar printre beneficiarii stabilirii drepturilor banesti cf. Legii 290/2003 din localitatea Braila. S-a implinit 1 an de cand am comunicat ANRP- ului ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 iulian nicu iulian nicu as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si ... (vezi toată discuția)