avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu intocmeste CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu intocmeste CIM

Am inceput activitatea la data de 11.07.2011. Angajatorul a facut corect inregistrarile in Revisal, m-a inclus pe statul de plata, am semnat fluturasul de salariu, a virat contributiile sociale aferente veniturilor mele salariale, dar nu mi-a intocmit CIM. Intrebarea mea este daca demisionez ma pot erija de faptul ca nu mi s-a intocmit CIM drept motiv pentru a nu respecta termenul de preaviz? Si daca da, trebuie sa mentionez acest lucru in notificarea de demisie?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: miruna_albu , utilizator 20:35, 14 Noiembrie 2011
1. Art. 16 (1) C.mun. : Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
Asadar , pentru a fi valabil c.i.m. trebuie sa fie incheiat in forma scrisa , chiar daca a fost transmis prin REVISAL ...

2. Transmiterea de date eronate prin REVISAL este sanctionata cu amenda .. daca nu s-a incheiat un c.i.m. in forma scrisa, atunci cum s-a transmis datele in REVISAL?

3. Solicitati angajatorului sa va elibereze o copie conforma cu originalul de pe pagina /paginile din registru unde sunt mentionate inscrierile referitoare la persoana dvs pentru a verifica corectitudinea datelor transmise ... in multe cazuri s-au intampinat neconcordante intre aceste date ...

4. Neexistand c.i.m. nu aveti cum sa va dat demisia ...
Conform Art. 16 alin. (3) din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Conform art 260 din aceeasi lege incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

La un eventual control efectuat de inspectorii ITM, angajatorul va trebui sa faca dovada ca v-a inmanat un exemplar al contractului individual e munca. In caz contrar, el va fi sanctionat cu amendat.

In plus, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual
de munca, potrivit art. 16 alin. (1), se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata, iar prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, de asemenea se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
Cristina Alexandrescu, Contabil
Probabil angajatorul meu a facut eroarea de a crede ca intocmirea unui contract de munca nu mai este necesara odata cu modificarile dreptului muncii in ultima vreme. Plus indolenta directoarei care se ocupa de activitatea de personal, ma pun in situatia paradoxala de a nu-mi putea inceta raporturile de munca cu aceasta firma. Nu cunosc in ce fel s-au transmis datele in revisal, intrucat nu am acces la aceste date si inregistrari si sunt confidentiale. Am solicitat in mai multe randuri intocmirea CIM, dar de fiecare data mi s-au dat asigurari fara acoperire. Abuzez de amabilitatea dumneavoastra pentru doua intrebari suplimentare: 1: Daca perioada lucrata efectiv (vechimea in munca) este viciata de lipsa CIM si 2: In conditiile date, daca incetez raportul de munca in mod amiabil, prin notificare verbala, fara preaviz, sunt pasibila de sanctiuni disciplinare din partea angajatorului?
1. Pentru a va fi luata in calcul aceasta perioada, ar trebui sa dati in judecata pe angajator, astfel incat instanta sa constate ca aceasta perioada constituie vechime in munca.
Potrivit art.16 alin.4 C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

2. Nu aveti cum sa fiti sanctionat disciplinar daca solicitati incetarea raportului de munca.
Solicitarea incetarii c.i.m. trebuie sa fie facuta in scris si nu verbal ..
Va multumesc foarte mult tuturor pentru raspunsurile pertinente si la obiect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare ? lucyfer lucyfer Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti unde[pe ce site sau la ce oficialitati] pot afla daca unei persoane angajate de mai mult de doua luni i s-a intocmit ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca gabisim gabisim Buna ziua am urmatoarea intrebare in legatura cu Contract individual de munca . Avem la nivel de institutie incheiat un contract colectiv de munca incheiat ... (vezi toată discuția)
Contract ell3na ell3na buna ziua! am o nelamurire in ceea ce priveste contractul de munca.......:\"> daca firma X tine evidenta salariatilor cu programul REVISAL se mai semneaza si ... (vezi toată discuția)