avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegarea si sau detasarea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegarea si sau detasarea

Buna ziua. Sunt in pragul de a deschide un santier extern. Partenerul solicita ca oamenii sa fie delegati si in continuare angajatii societatii romanesti. Cum este bine sa procedez.
Lucrarea este in subantrepriza.
cazarea, transportul, masa de pranz prevazuta de legea tarii in care se deleaga, cheltuielile cu curentul,apa etc sunt in sarcina noastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:53, 15 Noiembrie 2011
Buna ziua,
solutia optima pt. firma Dvs. depinde de mai multe circumstante de fapt, insa atata timp cat partenerul Dvs. solicita ca oamenii sa fie delegati si in continuare angajatii societatii romanesti din punctul meu de vedere nu aveti prea multe optiuni.

Cu toate acestea doresc sa subliniez cateva aspecte importante, ce trebuie sa le luati in calcul pentru a vedea care este solutia optima pentru Dvs.:

1. Perioada de timp pe care se poate dispune unilateral de catre firma Dvs. delegare/detasare - fara a avea nevoie de acordul salariatilor.
Prin decizia Dvs. unilaterala puteti sa delegati salariatii Dvs. timp de 60 de zile pe santierul extern, fara a avea nevoie de acordul lor. Apoi puteti sa-i delegati pentru perioade succesive de 60 de zile NUMAI cu acordul salariatilor. De aceea Dvs. stiti cel mai bine daca relatia pe care o aveti cu angajatii Dvs. va permite sa obtineti usor un astfel de acord.

Pe de alta parte detasarea va permite sa detasati salariatii pe o perioada mai mare fata de delegare, de maxim 1 an prin decizia Dvs. unulaterala fara a avea nevoie de acordul salariatilor. Apoi aceasa detasare poate fi prelungita succesiv pe perioade de cate 6 luni NUMAI cu acordul salariatilor.

2. Din punct de vedere al drepturilor salariatilor

In cazul delegarii, acestia continua sa fie salariatii Dvs. si drept urmare Dvs. trebuie sa le platiti toate drepturile banesti (salariu, sporuri, prime, etc.) si sa le suportati cheltuielile de transport, cazare si indemnizatie de delegare (diurna).

In cazul detasarii contractul salariatilor respectivi cu firma Dvs. va fi suspendat, acești salariați devenind temporar salariații firmei la care sunt detașați. Această firma la care vor fi detasati va trebui sa le plateasca salariile, sa le suportate cheltuielile de transport, cazare si indemnizatie de delegare (diurna).

In cazul detasării salariatul are un avantaj referitor la drepturile sale (atat cele banesti cat si cele referitoare la alte drepturi, concediu, etc.) beneficiind de drepturile mai favorabile lui, fie de la angajatorul la care s-a dispus detasarea fie de la Dvs. de la care urmeaza a fi detasta. In concret acest lucru inseamna ca daca la Dvs. respectivul salariat are un salariu de 700 de lei, si la firma la care urmeaza a fi detasat, salariul minim este de 1200 de lei, pentru munca pe care o presteaza el, salariatul respectiv va trebui sa beneficieze de salariul de 1200 de lei. Mai mult decat atat daca partenerul Dvs. firma la care va fi detasat nu vrea sa-i plateasca acesti bani (desi nu este legal sa se opuna, exista cazuri in practica), salariatul respectiv poate sa va dea pe Dvs. in judecata si sa obtina aceste drepturi, Codul Muncii protejand astfel salariatul. Apoi Dvs. va trebui sa va recuperati respectivii bani de la partenerul Dvs. ceea ce poate insemna chiar un litigiu care presupune costuri suplimentare fata de Dvs.

In concluzie ceea ce partenerul Dvs. incearca sa faca este sa isi minimizeze pe cat de mult posibil costurile, nedorind sa preia el costurile aferente platii salariatilor Dvs. ceea ce s-ar intampla in cazul detasarii. De asemenea probabil nu doreste sa indeplineasca formalitatile cerute in tara sa pentru detasare.

Avand in vedere faptul ca nu am toate elementele necesare pentru a va putea indruma spre varianta cea mai buna pt. Dvs., cred ca ar trebui sa luati in considerare aspectele sesizate de mine mai sus, si analizand in concret situatia (relatia pe care o aveti cu salariatii, relatia pe care o aveti cu partenerul Dvs. de afaceri, seriozitatea acestuia si posibilitatea de a negocia cu acesta in sensul stabilirii corecte a unor termeni de detasare) sa vedeti pe ce varianta ar trebui sa mergeti. Strict obiectiv daca aveti o relatie buna cu salariaii Dvs. si credeti ca va puteti intelege cu ei ati putea merge pe varianta delegarii, pt. a evita eventuale probleme de neplata a salariilor sau altor drepturi catre acestia de catre partenerul Dvs., ceea ce ar putea duce la litigii si alte costuri suplimentare.
TanaseStefan a scris:

Buna ziua. Sunt in pragul de a deschide un santier extern. Partenerul solicita ca oamenii sa fie delegati si in continuare angajatii societatii romanesti. Cum este bine sa procedez.
Lucrarea este in subantrepriza.
cazarea, transportul, masa de pranz prevazuta de legea tarii in care se deleaga, cheltuielile cu curentul,apa etc sunt in sarcina noastra.


Unde doriti sa faceti detasarea sau delegarea, in tara sau in strainatate ? ... in functie de acest aspect se pot discuta mai multe ...
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Delegarea sau eventual detasarea se face in strainatate. Se asigura salar in tara cu tot ce prevede legea, diurna legala si cele mai sus specificate conform legii. Parte4nerul nu doreste sa aiba relatii cu muncitorii, lasa in sarcina noastra intreaga activitate si dirijare a salariatilor , el facand numai dirigentia de santier si trasarea sarcinilor de lucru reprezentantului societatii romanesti.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
TanaseStefan, utilizator
Nedorind sa aibe relatii cu muncitorii dvs , cel mai bine este sa se faca delegare ... in acest caz, in decizia de delegare veti cuprinde aspectele prevazute in art.18 c.mun., precum si durata delegarii .. ...maxim 60 de zile cu posibilitatea de prelungire cu acordul salariatilor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate freelancer mariustofu mariustofu Momentan muncesc in Olanda ca inginer electric , contract de munca olandez . Doresc sa deschid in tara un SRL , sa fiu angajat si sa prestez servicii catre ... (vezi toată discuția)
Diurna ciorel ciorel Daca perioada deplasarii in spatiul intracomunitar depaseste 7 zile si ajunge la 90 zile calendaristice consecutive cum se calculeaza diurna si daca este ... (vezi toată discuția)
Delegare si detasare angajati in strainatate roxyalexandru roxyalexandru Buna ziua! As dori sa ma lamureasca cineva care este diferenta dintre detasare si delegare? care este limita dintre cele doua cand discutam despre ... (vezi toată discuția)