avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... achizitionare garsoniera..risc?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

achizitionare garsoniera..risc?

Buna ziua,
Doresc sa achizitionez o garsoniera in orasul "A" si imi este teama..deoarece vanzatorul, care are domiciliul in orasul "B" doreste sa completeze suma cu un imprumut la banca si sa-si achizitioneze un apartament.(vanzatorul lucreaza la o banca din orasul "B").Exista riscul sa raman in strada??cum ma protejeaza legea daca acesta (presupun) a girat cu acesta garsoniera si mi-o vinde mie??? sau este ipotecata??...
Cel mai recent răspuns: ellena7 , utilizator 18:28, 14 Noiembrie 2011
La momentul cand ajungeti in fata notarului public, potentialul vanzator trebuie sa aduca o dovada(extras de carte funciara!) ca acel imobil (garsoniera) pe care doreste sa-l vanda nu este grevat de sarcini, in cazul de fata, nu este ipotecat pentru un imprumut. Daca exista acea sarcina a ipotecii(garantie pentru imprumutul contractat de vanzator!) nu cumparati!
Puteti cere la Oficiu de carte funciara un extras de carte funciara pt. informare si acolo puteti vedea daca are ipoteca si daca el este proprietarul, mai mult treb sa vedeti si actele de proprietate.
tudorioan a scris:

La momentul cand ajungeti in fata notarului public, potentialul vanzator trebuie sa aduca o dovada(extras de carte funciara!) ca acel imobil (garsoniera) pe care doreste sa-l vanda nu este grevat de sarcini, in cazul de fata, nu este ipotecat pentru un imprumut.


independent a scris:

Puteti cere la Oficiu de carte funciara un extras de carte funciara pt. informare si acolo puteti vedea daca are ipoteca si daca el este proprietarul, mai mult treb sa vedeti si actele de proprietate.


1. In cazul oricarui contract prin care se transmite dreptul de proprietate ori un alt drept real susceptibil de a fi intabulat in CF notarul public solicita OCPI un extras CF special pentru autentificare, dupa care da ordin de blocare a colii de carte funciara. Doar dupa ce coala de CF este blocata va autentifica notarul public actul prin care se transmite dreptul de proprietate sau un alt drept real. Ratiunea pentru care lucrurile se petrec cum am scris mai sus este simpla: pentru ca instrainarile/grevarile sa fie evidentiate in CF astfel incat fiecare persoana sa cunoasca situatia juridica REALA a imobilului la momentul in care se afla in fata notarului public.
2. Intrucat doar notarul public poate bloca coala CF si interzice orice operatiune susceptibila de intabulare, prezentarea unui extras CF de informare de catre vanzator nu foloseste la nimic. De ce nu? Pentru ca - exempli gratia - X poate sa solicite in regim de urgenta un extras CF astazi 14-11-2011 si imediat dupa ce l-a primit (adica dupa vreo 10 minute) sa constituie o ipoteca asupra imobilului. Apoi, dupa ce a consimtit la constituirea ipotecii (inca vreo 10 minute daca totul e programat bine) poate sa-i prezinte lui Y, naiv de profesie, extrasul CF de informare si sa-i promita (contra unei sume de bani, desigur) ca-i va vinde imobilul. In Codul penal, fapta lui X se numeste inselaciune. Insa daca Y este de acord ca contracteze NUMAI dupa ce solicita chiar el un extras de informare sau daca contracteaza numai dupa ce X consimte ca notarul public sa blocheze coala CF nu exista niciun pericol.


cam greu ca aceasta garsoniera sa fie ipotecata si fara sa aveti cunostinta despre asta prin extrasul de informare pe care il solicita notarul.
risc minim daca incheierea contractului are loc in aceeasi zi cu eliberarea extrasului de informare.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile d-voastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)
Ajutor: certificat de sarcini KLMN KLMN M-am hotarat sa-mi cumpar o garsoniera, am depus actele la notar,iar acesta trebuia sa obtina certificatul de sarcini de la Judecatorie. Cei de la Cartea ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament fara probleme ulterioare starcopit starcopit Buna ziua! As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, ... (vezi toată discuția)