avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna

1) Ce inseamna custodie comuna in acceptiunea noului Cod Civil?
2) Dupa stabilirea custodiei comune, mai este necesar acceptul celuilalt parinte pentru parasirea tarii cu minorul?
3) Cine plateste pensie de intretinere la custodia comuna?
Multumesc si bravo celor care stiu.
Custodia comuna (sau exercitarea autoritatii parintesti asa cum este denumita in noul cod civil) da dreptul ambilor parinti sa se implice si dupa divort, in mod egal in problemele ce privesc cresterea si educarea minorului. Astfel, deciziile privind copilul vor fi luate in continuare in comun. (a se vedea art 397 cod civ.)
Chiar daca deciziile vor fi luate in continuare in comun, domicilil minorului va fi stabilit in principiu la parintele cu care locuieste in mod statornic, sau in cazul in care a locuit cu ambii parinti, la unul dintre ei, in functie de interesul superior al copilului. (art 400). In acest caz, parintele separat beneficieaza de un program de legaturi personale cu minorul.
Conform art 402 ambii parinti contribuie la cresterea si educarea minorului. In practica se dispune ca parintele separat sa contribuie cu o anumita suma de ani la cheltuielile privind cresterea si educarea minorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor la notar Adeea Adeea Buna ziua. Sotul meu a cerut divort pe cale amiabila la notar insa noi avem un copil de aproape 2 ani. Eu vreau copilul sa ramana la mine insa situatia ... (vezi toată discuția)
Petitie ! eliminarea custodiei comune brokenangel brokenangel (rog adimin-ul sa nu stearga - multumesc ! ) Pana nu de mult, custodia comuna era o notiune juridica de care auzeam mai mult in filme – parea solutia cea ... (vezi toată discuția)